Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
     
    23 mrt 2017

    Toen Japan in de 19de eeuw eindelijk zijn poorten opende voor het Westen onstond een enorme rage voor alles wat Japans was. Door deze hype, het zogenaamde Japonisme, werden producten speciaal voor de export gemaakt en aangepast aan de smaak van de Westerse consument. Waaiers waren het meest betaalbaar en dus zeer geliefd als "typisch Japans".

  • Blog
    De tentoonstelling It’s a Men’s World is van 11 maart t/m 27 augustus 2017 in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam te zien.
     
    Le
    19 mrt 2017

    In het Tassenmuseum Hendrikje is van 11 maart tot 27 augustus 2017 de tentoonstelling It's a Men's World te zien. Omdat mannen door de eeuwen heen altijd diverse soorten tassen hebben gedragen bekijken we in deze driedelige serie over mannentassen de vraag Fashion or Function? In deel 1 kijkt Leonie Sterenborg, conservator in het Tassenmuseum Hendrikje, voor ons naar zakken in mannenkleding, jachttassen en sporrans.

  • Blog
     
    16 mrt 2017

    De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in...

  • Blog
     
    15 mrt 2017

    De Franse schilder Antoine Watteau (1684-1721) is naamgever van de beroemde plis Watteau of de Watteaujurk. De interpretaties van vandaag zijn compleet anders. Niet langer bolt de hele jurk op en de plooi is een sierlijke sluier vanaf de schouder geworden. Deze 'Watteau dress' was het afgelopen jaar erg populair op de rode lopers van grote internationale (film)festivals. 

  • Blog
    Japon, anoniem, 1863 - 1866 - Collectie Rijksmuseum (BK-NM-13104)
     

    De meest voorkomende kleur in de natuur blijkt voor de mens nogal lastig na te maken. Zo gemakkelijk als de kameleon zich aanpast aan de verschillend groengekleurde bladeren, zo moeilijk bleek het om deze nuances succesvol op een schilderij of in een geweven stof te vangen.

  • Blog
    Puck, Hans en Annemarie den Dekker in het depot.
     

    Een groot deel van de objecten die musea bezitten liggen veilig opgeborgen in depots en zijn niet permanent voor bezoekers te zien. Deze schatkamers zijn voor bijna elke tentoonstellingsmaker een must see, wie weet wat je toch nog aantreft achter gesloten deuren.

  • Blog
    Atelier van Rijsoort, jaren ’30
     
    9 mrt 2017

    Modegeschiedenis vertelt vaak over grote mode ontwikkelingen en bekende modeontwerpers. Er hebben aan deze geschiedenis echter veel meer individuen een bijdrage geleverd waarvan de naam is vergeten. Eén van deze personen is Nellie van Rijsoort. 

  • Blog
     
    7 mrt 2017

    De voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Sits: katoen in bloei’ in het Fries Museum zijn in...

  • Blog
    Cape uit de Henri Ter Hall Revue, 1920 (Collectie Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (stichting TiN) kk00201.000)
     
    5 mrt 2017

    Het zijn opvallende objecten, de twaalf satijnen capes met daarop olympische figuren van fluweel. Gonneke Janssen van Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA kijkt voor Modemuze wat de olympische sport hier eigenlijk met het theater te maken heeft.

  • Blog
     
    1 mrt 2017

    Er is een groeiende populariteit te zien in het gebruik van kleding, geinspireerd op beelden en symbolen uit de Islamitische cultuur. Denk aan verschillende interpretaties van de kaftan en het gebruik van Oosterse prints en kalligrafie. 

  • Blog
    Collectie Rijksmuseum, BK-KOG-13-01
     

    Vanaf 1 februari tot 15 mei 2017 is in het Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling Watteau te zien met tekeningen, prenten en een klein aantal schilderijen van deze 18e-eeuwse Franse kunstenaar. Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons Watteau’s belang voor de 18e-eeuwse mode.

  • Blog
     ‘Kelly’ bag (tas) van leer, Hermès, Frankrijk, ca. 1990.
     

    Eeuwenlang bepaalde de royalty de mode, ook voor de tas. Toen prinses Grace Kelly haar zwangere buik afschermde met een Hermès-tas, was de Kelly-bag geboren. De bijzondere relatie tussen royalty en de tas werd uitgelicht in de tentoonstelling in het Tassenmuseum.

Pagina's