Blog

• Friese 'Duitse' muts (26004), schenking door erven van Wytske Sjoerdina Johanna Van Stolk-Quintus, collectie Museum Rotterdam.

Met zijn uitzonderlijke fraaie kant en vorm week deze keuvel of streekdrachtmuts wel erg af in de collectie van Museum Rotterdam. Daarom werd er besloten om deze maar eens grondig onder de loep te nemen. Want is het wel een keuvel?

• favoriet  10

De voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Sits: katoen in bloei’ in het Fries Museum zijn in volle gang. Eén van de bijzondere stukken die te zien zal zijn is de zogenaamde ‘West-Indische Compagnie-rok’.

• Cape uit de Henri Ter Hall Revue, 1920 (Collectie Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (stichting TiN) kk00201.000)

Het zijn opvallende objecten, de twaalf satijnen capes met daarop olympische figuren van fluweel. Gonneke Janssen van Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA kijkt voor Modemuze wat de olympische sport hier eigenlijk met het theater te maken heeft.

• Detail Revolving Hat, 1830.

In de hoogtijdagen van de hoge hoed schreef de etiquette voor dat de hoed gedragen werd; weer of geen weer. Probeer dan maar eens je wandelstok vast te houden, terwijl je je gehoorapparaat in de aanslag hebt en er een bevallige dame langsloopt die met de hoed in de hand begroet moet worden. Daarom zes handige hoge hoeden, die zomaar de wereld hadden kunnen veranderen.

• Reinier Craeyvanger, Kalverstraat, 1867, Stadsarchief Amsterdam.

Het wordt pas echt feest met licht in het donker. De uitvinding van de gaslamp maakt rond 1800 de nacht toegankelijk. Opeens is ook na zonsondergang van alles mogelijk. Bij dit nieuwe openbare leven hoort schitterende avondkleding.

• Lacing a Dandy

Uit ijdelheid of vanwege gezondheidsproblemen: door de geschiedenis heen tot aan vandaag worden korsetten ook door mannen gedragen. Een geschiedenis van dandy tot militair.

• Blog Modemuze Sterre Snijders. Verschillende borduurscharen aan een rekje in fourniturenzaak Jan de grote kleinvakman. Foto: Sterre Snijders.

Dit ooievaarontwerp is interessant omdat scharen doorgaans niet worden geassocieerd met ooievaars. Ja, de scharen maken een op- en neerwaardse beweging als ze worden gebruikt, wat de vleugels en de bek van een ooievaar ook kunnen doen. Verder lijkt er geen link tussen borduurwerk en ooievaars te zijn. Waarom staat er eigenlijk een ooievaar op die populaire borduurschaar afgebeeld?

• favoriet  4

In de serie modemysterie deze keer aandacht voor de vaderschapsmuts. Een merkwaardige gewoonte van mannen, om vroeger, na de geboorte van hun kind een gewatteerde muts te dragen. Maar wat is er bekend over de vaderschapsmuts?

• Rok met ritssluiting aan de linker zijde

Is het je eigenlijk ooit opgevallen dat bij rokken de ritssluiting zich, mits het niet aan de voor- of achterkant zit, aan de linkerzijde bevindt?