Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  26 jan 2022

  Een bezoek aan de expo 'Maison Amsterdam' inspireerde Sabine Bolk om in te zoomen op een installatie. Wat vertelt deze opstelling in relatie tot batik en tot de migratie vanuit Indonesië? Lees verder over dit onderzoek.

 • Blog
   
  6 dec 2021

  Gekleurde bandana’s – voor de een misschien herkenbaar als een indicatie voor een associatie met...

 • Blog
  Foto van galajapon prinses Beatrix op een mannequin.
  1

  Soms leidt de oplossing van een raadsel naar nieuwe vragen. Dit is het geval bij de galajurk van prinses Beatrix: is het een namaak, is het een origineel of...?

 • Blog
   
  27 jul 2020

  Waar kwamen de stoffen vandaan? Hoe kwamen de stoffen aan hun naam? En wat voor betekenis hadden de okergele stoffen? In deze oproep stelt conservator Daan van Dartel (NMVW) een aantal vragen over koto's, kotomisi-poppen en angisa's uit collectie Tropenmuseum. Kun jij het museum helpen meer informatie te verstrekken over deze collectie?

 • Blog
  Avondjurk gedragen door prinses Beatrix op 8 maart 1966, twee dagen voor haar huwelijk met Claus von Amsberg. Ze droeg deze jurk tijdens een diner in het Hilton Hotel en op het hofbal op het Paleis op de Dam. | Modemuze, Trudie Rosa de Carvalho
   

  Als je als prinses speciaal een avondjurk laat maken door een couturier, dan is dat een uniek exemplaar. Toch?

 • Blog
  Vintagekleding en balen met tweedehands, gedoneerde kleding, klaar om gesorteerd te worden.
   

  Bepaalde stijlperiodes kunnen ineens weer de catwalks domineren, helemaal terug van weggeweest. Als de 90s een comback maken, hangen ineens ook de vintagewinkels weer vol met glimmende sportbroeken, Fila-truien en bomberjacks. Nu zij zelft in een vintagewinkel werkt, valt de relatie tussen trends en het assortiment van vintagewinkels Saskia van Gemeren steeds meer op. Hoe gaat dat precies, die wisselwerking tussen trends en vintagekleren?

 • Blog
  Friese 'Duitse' muts (26004), schenking door erven van Wytske Sjoerdina Johanna Van Stolk-Quintus, collectie Museum Rotterdam.
   
  16 okt 2017

  Met zijn uitzonderlijke fraaie kant en vorm week deze keuvel of streekdrachtmuts wel erg af in de collectie van Museum Rotterdam. Daarom werd er besloten om deze maar eens grondig onder de loep te nemen. Want is het wel een keuvel?

 • Blog
   
  7 mrt 2017

  De voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Sits: katoen in bloei’ in het Fries Museum zijn in...

 • Blog
  Cape uit de Henri Ter Hall Revue, 1920 (Collectie Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (stichting TiN) kk00201.000)
   
  5 mrt 2017

  Het zijn opvallende objecten, de twaalf satijnen capes met daarop olympische figuren van fluweel. Gonneke Janssen van Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA kijkt voor Modemuze wat de olympische sport hier eigenlijk met het theater te maken heeft.

 • Blog
  Detail Revolving Hat, 1830.
   
  1 sep 2016

  In de hoogtijdagen van de hoge hoed schreef de etiquette voor dat de hoed gedragen werd; weer of geen weer. Probeer dan maar eens je wandelstok vast te houden, terwijl je je gehoorapparaat in de aanslag hebt en er een bevallige dame langsloopt die met de hoed in de hand begroet moet worden. Daarom zes handige hoge hoeden, die zomaar de wereld hadden kunnen veranderen.

 • Blog
  Reinier Craeyvanger, Kalverstraat, 1867, Stadsarchief Amsterdam.
   
  2 aug 2016

  Het wordt pas echt feest met licht in het donker. De uitvinding van de gaslamp maakt rond 1800 de nacht toegankelijk. Opeens is ook na zonsondergang van alles mogelijk. Bij dit nieuwe openbare leven hoort schitterende avondkleding.

 • Blog
  Lacing a Dandy
   
  27 mei 2016

  Uit ijdelheid of vanwege gezondheidsproblemen: door de geschiedenis heen tot aan vandaag worden korsetten ook door mannen gedragen. Een geschiedenis van dandy tot militair.

Pagina's