Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  29 sep 2020

  De koto heeft voor veel mensen een bijzondere betekenis. Er is veel behoefte om deze traditie over te dragen en te behouden. Maar hoe pak je dat aan? Moet er een basispatroon komen? En wat is dan de overdracht? In dit blog geeft Roos Vreman een overzicht van een gesprek over de mogelijkheden van een overdracht van de koto.

 • Blog
  Foto
   

  Sportswear, active wear, athleisure, streetwear: er zijn heel veel verschillende termen voor misschien wel de grootste kledingtrend van (het eind van) de 20e en 21e eeuw. Naar aanleiding van een sweatsuit van het Amsterdamse label L'Origin3, die tentoongesteld wordt in de expo the new normal, wordt in dit blog-essay ingezoomd op de verschillende betekenissen en connotaties van de sweatsuit.

 • Blog
   

  In het midden van de negentiende eeuw, aan het begin van de vrouwenbeweging, trokken feministen, burgerrechtenactivisten en vrouwelijke politici letterlijk de broek aan in hun strijd voor meer vrouwenrechten, meer publieke gelijkheid en meer gelijkwaardigheid van vrouwen. Wijde pofbroeken of ‘de bloomer’ (in het Engels ‘bloomers’) werden hét symbool van de vrouwenemancipatie in de ijzeren eeuw. De bloomers zorgden destijds voor heel wat ophef, maar het dragen van sommige broeken gaat ook vandaag de dag nog gepaard met veel commotie. 

 • Blog
  Jan III Glymes en Hendrik van Bergen
   
  17 aug 2020

  In de vijftiende eeuw blaakte Bergen op Zoom van trots en zelfvertrouwen. Dat kwam niet alleen...

 • Blog
   

  De Amerikaanse cowboy is een personificatie van moed, vaardigheid en individualisme. In de media kennen we de cowboy alleen als een witte man, maar dit blijkt toch historisch incorrect te zijn. In dit blog lees je meer over hoe mode en populaire cultuur wordt ingezet om de onderbelichte verhalen van black cowboys aan het licht te brengen.

 • Blog
   
  17 jun 2020

  Kort na de heropening bezocht koningin Máxima het Kunstmuseum Den Haag op haar fiets in een schitterende gele outfit. Geel is een spannende kleur en wordt wel eens afgeraden om aan te trekken. Maar waarom? Van statussymbool tot pornografische herkenning - in dit blog duikt Madelief Hohé in de wereld van geel.

 • Blog
  1

  Een antieke rok met een ASOS blouse of een Edwardiaanse hoed terwijl je boodschappen doet. Deze nieuwe trend noem je ook History Bounding. In dit blog lees je meer over waarom dit jouw nieuwste bezigheid kan zijn.

 • Blog
   
  13 mei 2020

  Als stijlantropoloog hou ik me al ruim vijf jaar bezig met mode in Accra en Lagos; twee steden...

 • Blog
   
  9 mei 2020

  Eerder beschreef onderzoeker Geeske Krüseman de glorietijd van de huik (1520-1640) als typisch kledingstuk van de Nederlandse vrouw. In deze bijdrage gaat ze op zoek naar de etymologie van het woord "huik", en naar de oorsprong van het kledingstuk "huik". Op naar de Middeleeuwen!

 • Blog
  Jeanette Getrost, Mode Illustratie, Bron: website Meredith Corning.; Modemuze, Americana, Los Angeles, LA, mode illustraties, mode illustrator, mode tekening, mode fotografie, schilderkunst, geschiedenis mode illustraties
   
  13 apr 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het negende deel van de blogpost ‘Americana’: mode illustrators.

 • Blog
  Modemuze, Americana, Los Angeles, LA, Californië, sieraden ontwerpers, City of Gems, toermalijn, gemologie, Natural History Museum; Azuriet en malachiet op limoniet, 2019, Natural History Museum, fotograaf: Tony Kampf.
   
  27 mrt 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het achtste deel van de blogpost ‘Americana’: sieraden ontwerpers.

 • Blog
  Modemuze. Nina Groeskamp, Americana, Los Angeles, The J. Paul Getty Museum, Edouard Manet, Modern Beauty, mode, kunst; Édouard Manet, Jeanne (Spring), 1881, The J. Paul Getty Museum, Fotograaf: Nina Groeskamp.
   
  16 mrt 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het zevende deel van de blogpost ‘Americana’: Manet en mode.

Pagina's