• favoriet  2

Wegwerpmode is een hedendaags fenomeen. Toch is voor een grote groep juist het behouden van kleding uiterst belangrijk. Zij hebben een sterke, persoonlijke band met hun kledingstukken. Voor de nieuwe editie van ‘Straatmode’ zocht ik opnieuw naar bijzondere kledingverhalen.

• favoriet  3

De eerste vraag die je krijgt als je in mode van tijden vervlogen de deur uit gaat: “Waarom draag je deze kleding?” Het antwoord is kort en krachtig: Ik vind deze kleding mooi. Maar in essentie is het natuurlijk voor mij en vele anderen meer dan alleen maar kleding die we mooi vinden en daarom dragen.

• Afbeelding 1: Roy Villevoye, Red Calico [Rood katoen] # 2 (2000), Tropenmuseum Amsterdam. Bron: Foto eigen gebruik [foto gemaakt op 27-09-2017].

Het eenvoudige T-shirt bezit een bijna bedrieglijke schoonheid: rechttoe rechtaan en toch een universeel symbool. Voor de installatie Red Calico (Rood Katoen) verzamelde kunstenaar Roy Villevoye bijzondere, bewerkte T-shirts van de Asmat Papoea's. Hoe heeft dit universeel bekende kledingstuk zo'n specifieke identiteit verworven binnen deze cultuur?

• favoriet  6

Voor de nieuwe editie van ‘Straatmode’ zochten we opnieuw naar stijlen die herinneren aan historische mode. Op straat kwamen we Leilanie tegen, een vintageliefhebber die inspiratie vindt in een specifieke stijl; de mode uit de naoorlogse periode.

• favoriet  10

De chador: een van oorsprong Perzisch kledingstuk dat door sommige vrouwen buitenshuis wordt gedragen in Iran. Wat is de oorsprong van dit gewaad?

• favoriet  5

Een nieuwe fashion match tussen een kledingstuk dat nu veel gedragen wordt en een bijzonder voorwerp uit de Modemuze collectie. Dit keer: de geborduurde bloemmotieven op de jas en fanny-pack van Isaiah.

• favoriet  7

Driewekelijks een match tussen een kledingstuk dat nu veel gedragen wordt en een bijzonder voorwerp uit de Modemuze collectie. Dit keer: de 'flat cap', ook wel Engelse pet genoemd met het populaire kanaal Netflix als inspiratiebron.

• Bai Joiner. Foto: © Carmen Hogg

De stijl van de mensen in Lagos laat zich niet in één zin omschrijven. Door de ruime keus op het gebied van (culturele) stijlitems en het beperkte 'ready-to-wear' aanbod moet men inventief zijn. Het resultaat is een grote diversiteit in stijl.

• favoriet  7

De Oranjes waren in de 19e eeuw gek op verkleden. In 1845 hield de kroonprins - de latere koning Willem III - ter gelegeheid van carnaval een groot gekostumeerd carnavalsbal. De gasten waren verkleed als ridders, oosterlingen, edelen, grijsaards, nonnen en harlekijns.

• Uche Uba

In Lagos (Nigeria) is er een enorme diversiteit en rijkdom in stijl. Om een impressie hiervan te geven worden vier Instagramaccounts uitgelicht. Deze Instagrammers laten zien wat Lagos stijl nog meer is.