Blog

 • Persbeeld Body Art, Tropenmuseum. Foto: Krijn van Noordwijk.
  favoriet  3
   

  Kleine voeten, lange halzen, tatoeages, piercings en scarificaties: het zijn allemaal vormen van lichaamsversiering. Alhoewel we allemaal weten dat het de binnenkant is die telt, blijft de buitenkant een belangrijke vorm van presentatie. Al eeuwen lang zijn we daarom bezig om het lichaam door middel van body art te (ver)vormen.

 • Miss Milli B., modeblogger Johannesburg. Foto: Victor Dlamini.
  favoriet  10
   

  Afrikaanse mode bestaat niet. Net zo min als Europese mode. Wat wel bestaat zijn de vele verschillende innovatieve en vooral enthousiaste ontwerpers die hun eigen hedendaagse blik werpen op kleding en heritage. In de tentoonstelling Fashion Cities Africa worden vier Afrikaanse steden onder de loep genomen met oog op het gevarieerde modebeeld dat zij produceren.

 • favoriet  6
  4

  Hoewel niet iedereen de mode op de voet volgt - daarvoor heb je immers trend forecasters - we worden allemaal beïnvloed door het wel en wee van de mode in onze kledingkast. In de tweede Uit de Mode-Meet Up werd er daarom ingezoomd op de drager. Want ook al heb je niks met mode, alle wegen leiden ernaar toe…

 • Valentijn de Hingh, Amsterdam Rainbow Dress, collectie Amsterdam Museum, LHBTI,
  favoriet  6
   

  De Amsterdam Rainbow Dress, in de collectie van het Amsterdam Museum is een iconische jurk met een missie: met de tijd moet deze jurk de kleuren van de regenboog hebben.

 • Maaike Hin, plussize blogger & model Curvy Rocks, foto: Marina Murasheva
  favoriet  7
   

  De cowrie: kleine schelpen uit de zee die tot 1901 nog als geld in Ghana werden gebruikt, maar vandaag de dag het meest bekend zijn als stijlitem gedragen in het haar, oorbellen, kettingen of armbanden. 

 • Cowboy boots, ca.1970-1985, Museum Rotterdam
  favoriet  1
   

  Hakken worden vandaag de dag vooral met vrouwen en vrouwenlijkheid geassocieerd. Er was echter een tijd dat de hak dé accessoire voor mannen was om hun mannelijkheid mee te benadrukken. 

 • Foto: Kenny Nagelkerke.
  favoriet  11
  1

  'Toen ik jonger was luisterde ik gewoon naar wat er op de radio te horen was. (...) toen kwam ik bij Oasis uit en dan begint het.' Muziek, kleding, voetbal: het zijn de hoofdthema's die een mod lijken te grijpen. In een verkenning van de modcultuur spreekt Modemuze met een vijftal Nederlandse mods. Wat betekent mod zijn voor hen?

 • Promotiebeeld voor de film 'Quadrophenia' uit 1979. Bron: Mad-movies.com.
  favoriet  9
  2

  Als rond de jaren 50 moderne jazz opkomt, onderscheidt een jonge subcultuur zich van de liefhebbers van traditionele jazz. Deze modernists zijn de naamgevers aan een van Engelands eerste en populairste jeugd-subculturen. Franse acteurs, Italiaanse maatpakken en Amerikaanse muziek: het ultieme stijlgevoel van de mod werd ingezet om de grauwe arbeidersklasse te ontstijgen.

 • Blog Modemuze. Vintage en de stijl van vroeger. Afb. 1 Vogue Paris 1938 waarop felle kleurcombinaties te zien zijn
  favoriet  8
  1

  De meeste Nederlanders blinken uit in de kledingstijl 'maakt mij niet uit'. De hele dag hetzelfde aan is geen probleem. Vroeger, en gelukkig ook vandaag de dag nog, zijn er mensen die hun kleren wel helemaal aanpassen naar moment, gelegenheid en bij elkaar. Zoals ook Birthe Weijkamp met haar lumineuze vintage stijl en haar toewijding daartoe.

 • Bernard Owusu Asare in een Dashiki
  favoriet  12
   

  De Dashiki: een kleurrijk, wijd, vaak lang shirt met een print die als 'African' geïnterpreteerd wordt. Maar wat is eigenlijk de achtergrond en betekenis van dit kledingstuk?

Pagina's