• Cowboy boots, ca.1970-1985, Museum Rotterdam

Hakken worden vandaag de dag vooral met vrouwen en vrouwenlijkheid geassocieerd. Er was echter een tijd dat de hak dé accessoire voor mannen was om hun mannelijkheid mee te benadrukken.

• Foto: Kenny Nagelkerke.

'Toen ik jonger was luisterde ik gewoon naar wat er op de radio te horen was. (...) toen kwam ik bij Oasis uit en dan begint het.' Muziek, kleding, voetbal: het zijn de hoofdthema's die een mod lijken te grijpen. In een verkenning van de modcultuur spreekt Modemuze met een vijftal Nederlandse mods. Wat betekent mod zijn voor hen?

• Promotiebeeld voor de film 'Quadrophenia' uit 1979. Bron: Mad-movies.com.

Als rond de jaren 50 moderne jazz opkomt, onderscheidt een jonge subcultuur zich van de liefhebbers van traditionele jazz. Deze modernists zijn de naamgevers aan een van Engelands eerste en populairste jeugd-subculturen. Franse acteurs, Italiaanse maatpakken en Amerikaanse muziek: het ultieme stijlgevoel van de mod werd ingezet om de grauwe arbeidersklasse te ontstijgen.

• Blog Modemuze. Vintage en de stijl van vroeger. Afb. 1 Vogue Paris 1938 waarop felle kleurcombinaties te zien zijn

De meeste Nederlanders blinken uit in de kledingstijl 'maakt mij niet uit'. De hele dag hetzelfde aan is geen probleem. Vroeger, en gelukkig ook vandaag de dag nog, zijn er mensen die hun kleren wel helemaal aanpassen naar moment, gelegenheid en bij elkaar. Zoals ook Birthe Weijkamp met haar lumineuze vintage stijl en haar toewijding daartoe.

• Bernard Owusu Asare in een Dashiki

De Dashiki: een kleurrijk, wijd, vaak lang shirt met een print die als 'African' geïnterpreteerd wordt. Maar wat is eigenlijk de achtergrond en betekenis van dit kledingstuk?

• Blog Modemuze door Birthe Weijkamp. Vintage Hoe herken je kleren uit de jaren 20-60. Afb1. Winkelen bij het kraampje van Maaike op het Waterlooplein, dat nu helaas gesloten is

Vintage: een chique woord voor tweedehands? De herwaardering van kleding of spullen lijkt steeds weer opnieuw te bloeien. En ieder heeft zijn eigen smaak, zoals Birthe Weijkamp die in deze blog laat zien hoe je kleding uit de jaren 20 tot 60 kunt herkennen.

• Campagnebeeld COOL JAPAN

Manga, games, mode en anime: wereldwijd vinden deze elementen uit de populaire Japanse beeldcultuur gretig aftrek. Naar aanleiding van de tentoonstelling Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden kijkt Eva Harmsen naar drie modefenomenen die hun oorsprong hebben in Japan: Lolita's, de Japanse avant-garde en kimono's.

• De headwrap, model: Winny Sandvliet, foto: ©K. Cigar

De headwrap is een vierkant of rechthoekige lap stof van een meter lang met veel betekenis. Op welke manier draagt het dragen van dit stijlitem bij aan de zelfgekozen identiteit van een persoon?

• De headwrap, model: Winny Sandvliet, foto: ©K. Cigar

De headwrap is een vierkant of rechthoekige lap stof van een meter lang met veel betekenis. Wat zijn de verschillende sociale contexten waarin de headwrap gedragen wordt?

• favoriet  0

De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid steeds weer hetzelfde getal van vier cijfers in het straatbeeld tegen. Als graffiti op bushokjes, op muren, in de metro, maar ook op kledingstukken, als tatoeage en verwerkt in nicknames op internet.