Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  21 aug 2021

  In de expo 'Maison Amsterdam' zie je onder andere twee rode pumps uit collectie Centraal Museum...

 • Blog
   
  Ev
  11 aug 2021

  Vrijheid en afkeer tegen de aristocratie? Dat werd gedeeld met dit lint. Naar aanleiding van de...

 • Blog
  Foto portret, 2021. Fotografie: Wendelien Daan
   
  28 jul 2021

  Hoe vind je de purpose van mode? Tijdens het Fashion + Design Festival Arnhem lieten 50 modeontwerpers 5 weken lang hun visie op de mode zien. Speciaal voor Modemuze heeft Sebastiaan Kramer (Creatief Directeur) een kleine 'intro' selectie gemaakt van de ruim 40 video's.

 • Blog
   
  11 jun 2021

  Imagine IC en Modemuze sloegen vorig jaar de handen ineen – samen onderzochten ze het (im)materieel erfgoed van de koto in Nederlandse context. Op verzoek maakte Cheyenne Nelson (Studio NENE) een doek: een verzameling van de kennisoverdracht, maar ook te dragen als angisa. In dit blog neemt Cheyenne je mee in de reis naar dit eindproduct.

 • Blog
   
  12 mei 2021

  In de laatste dertig jaar heeft een enorme groei plaatsgevonden in de hedendaagse modewereld, met name in Indonesië. Een aantal ontwerpers grijpt terug op lokale textieltradities in combinatie met hedendaagse verhalen, of gaan mee in globale trends en materialen. Lees in dit blog verder over welke Indonesische ontwerpers je in de gaten moet houden.

 • Blog
   

  Meer dan 150 jaar lang heeft het dubieuze sprookje 'Alice in Wonderland' veel verschillende vormen aangenomen. In dit blog worden vijf voorbeelden van kostuums gerelateerd aan de paradoxale verhaallijn van Alice in Wonderland: enerzijds een weerspiegeling en anderzijds een vlucht van de maatschappij.

 • Blog
   
  18 dec 2020

  Miljoenen mensen over de hele wereld vieren kerstmis, vanuit religieuze of culturele overwegingen. Zo ook in Groenland - waar dit gepaard gaat met een speciale outfit. Lees verder over dit feestkostuum en de tradities uit dit circumpolair gebied.

 • Blog
   
  Ki
  9 dec 2020

  Binnen de kledingindustrie zijn nog steeds veel mistanden, waar gelukkig door steeds meer mensen bij stil wordt gestaan. Een mogelijke oplossing voor dit grote probleem komt vanuit een onverwachte hoek.

 • Blog
   
  8 dec 2020

  Alhoewel vaak onderbelicht – is de kledingstijl van het karakter een essentieel onderdeel van het narratief van een game. Welke rol speelt kleding in de Assassin’s Creed serie? En welke symbolieken zijn verwikkeld in deze virtuele stoffen? In dit blog vertelt gametheoretica Connie Veugen meer over de stijl van de karakters Altaïr en Desmond.

 • Blog
   
  4 nov 2020

  Wat weten we over Regency en Empire kleding? Wat is een betrouwbare bron van informatie? En hoe kunnen we ze interpreteren. In dit blog reflecteert Arie Koelemij op een kostuumlezing over de stijlontwikkeling rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw.

 • Blog
   
  29 sep 2020

  De koto heeft voor veel mensen een bijzondere betekenis. Er is veel behoefte om deze traditie over te dragen en te behouden. Maar hoe pak je dat aan? Moet er een basispatroon komen? En wat is dan de overdracht? In dit blog geeft Roos Vreman een overzicht van een gesprek over de mogelijkheden van een overdracht van de koto.

 • Blog
  Foto
   

  Sportswear, active wear, athleisure, streetwear: er zijn heel veel verschillende termen voor misschien wel de grootste kledingtrend van (het eind van) de 20e en 21e eeuw. Naar aanleiding van een sweatsuit van het Amsterdamse label L'Origin3, die tentoongesteld wordt in de expo the new normal, wordt in dit blog-essay ingezoomd op de verschillende betekenissen en connotaties van de sweatsuit.

Pagina's