Bianca M. du Mortier
  • Blog
     

    We hebben de klok weer een uur teruggezet. De avonden worden steeds langer. Tijd voor een nieuw...

  • Blog
     

    Officieel is het lente en leven we weer in ‘zomertijd’, maar het gezegde ‘april doet wat hij...

  • Blog
     

    Het wordt weer vroeg donker en het buitenleven ligt achter ons. Tijd om ons warm te kleden (ook...

  • Blog
     

    Het is de eerste keer dat ModeMuze aandacht besteedt aan het overlijden van iemand die veel...

  • Blog
     

    Nu de lockdown geplande Kerstfestiviteiten in de war stuurt, is er misschien meer tijd om te...

  • Blog
     

    De musea zijn gelukkig nog steeds toegankelijk en op modegebied valt er van alles te beleven. Conservator Bianca M. du Mortier schreef een recensie over enkele nieuwe tentoonstellingscatalogi. Lees verder waarom je je boekenkast moet aanvullen met deze drie boeken.

  • Blog
    Kaft van boek 'The Fabric of Civilization, How Textiles made the World'
    1

    Nu Brexit een feit is, blijkt het bestellen van boeken in Engeland ineens veel ingewikkelder, langduriger en bovenal duurder te zijn. In de hoop dat hiervoor binnen niet al te lange tijd een oplossing wordt gevonden, hierbij een recente Engelse, Amerikaanse en Canadese publicatie. In dit blog deelt Bianca du Mortier drie nieuwe leestips.

  • Blog
    1

    Nog op zoek naar een leuk kerstcadeau - of wil je jezelf verwennen met een nieuw boek? Bianca du Mortier, conservator Mode en Kostuum Rijksmuseum, stelde een lijst samen van boeken met verfrissende theorieën, ideeën, en verhalen.

  • Blog
    1

    Voor de fans van de Netflix serie The Crown of fans van glossies, deze drie boeken doen het...

  • Blog
    A.P. v.d. Venne, 'Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen', 1600-1635, RP-T-00-758
     

    In tegenstelling tot veel andere landen in Europa en daarbuiten kenden de Nederlanden geen officiele weeldewetten. Hielden de Hollanders niet van uiterlijk vertoon? Twee publicaties die hier hun licht over laten schijnen.

  • Blog
     

    Het gebeurt niet iedere dag dat een Nederlandstalig boek verschijnt over een Nederlands ‘instituut’ dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de modegeschiedenis van ons land. Wanneer het dan ook nog eens prachtig uitgegeven blijkt: gebonden in een linnen band met titel in gouddruk, zwaar papier en zelfs een leeslint, zijn de verwachtingen uiteraard hooggespannen!

  • Blog
     

    Deze vijf boeken zijn echt de moeite van het lezen waard. Voor wie de komende periode zin en...

  • Blog
    Het aankleden van Marie Antoinette's haar, door Heinrich Losslow (1843-1897). Bron: Wikipedia.
    1

    Marie Antoinette staat niet voor niets bekend als dé modekoningin! Haar garderobe is veelbesproken om zijn frivoliteit, vooruitstrevendheid en natuurlijk om zijn overdadigheid (minimalisme stond destijds klaarblijkelijk niet in het woordenboek). Voor de liefhebbers twee boeken die nieuw inzicht geeft in haar garderobe…

  • Blog
     

    Van veranderingen in technologie en consumptie tot de ontwikkeling van smart textiles. Speciaal...

  • Blog
     

    De geschiedenis van twee grote Nederlandse warenhuizen onder de loep genomen: het ten onder gegane V&D en het nog altijd bestaande C&A. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt hier 3 boeken die in tekst en beeld een inzicht bieden in de bedrijfsgeschiedenis van deze modebedrijven.

  • Blog
    Blog Modemuze Bianca du Mortier recensie Get A Life The Diaries of Vivienne Westwood
     

    'Geluksvogels' Joan Juliet Buck en Vivienne Westwood hebben de top bereikt. In deze blog beschouwt Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, Joan Juliet Buck’s memoires The Price of Illusion en het in boekvorm uitgegeven Get a Life! The Diaries of Vivienne Westwood. Wie weet kunnen wij wat leren van deze topvrouwen.

  • Blog
    Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Michel Pastoureau, Red, The History of a Color
     

    Als je nog een gaatje vindt tussen al de kerstinkopen door, ga dan naar de bieb of boekenwinkel en pik een van deze boeken mee! Oneindig veel mode-inspiratie in de top 5 van Bianca du Mortier, conservator kostuums Rijksmuseum.

  • Blog
    2

    Ieder kledingstuk heeft zijn eigen verhaal. Het is een bron van informatie over schoonheidsidealen, mode, materialen, technieken, makers en dragers. Conservator Bianca M. du Mortier geeft tips voor het doen van eigen ‘kostuumhistorisch onderzoek’.

  • Blog
    Collectie Rijksmuseum, BK-KOG-13-01
     

    Vanaf 1 februari tot 15 mei 2017 is in het Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling Watteau te zien met tekeningen, prenten en een klein aantal schilderijen van deze 18e-eeuwse Franse kunstenaar. Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons Watteau’s belang voor de 18e-eeuwse mode.

  • Blog
    Coupe et confection des Vêtements de Femmes et d’Enfants…, 1884
     

    Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons verschillende facsimile uitgaven die voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt door Dover Publications of Maxtor France. Aanraders voor mensen die liever eigentijdse bronnen raadplegen dan boeken over de mode of een periode.

  • Blog
    HAAR
     

    Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons drie boeken over menselijk haar; Entanglement, The Secret Lives of Hair (2016), Going Gray, What I Learned about Beauty, Sex, Work, Motherhood, Authenticity, and Everything Else That Really Matters (2007) en Going Gray: How to Embrace Your Authentic Self with Grace and Style (2009).

  • Blog
    Modetermen zoeken
     

    De 6 beste boeken om in huis te hebben als het gaat om mode- en textieltermen in het Nederlands én in allerlei andere talen. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, geeft tips voor boeken die ons kunnen helpen bij het opzoeken van kostuumtermen in andere talen.

  • Blog
    Chic! Mode im 17. Jahrhundert
    1

    Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor ons nieuwe boeken. In deze blogpost kijkt ze naar de Duitse catalogi In Mode, Kleider und Bilder aus Renaissance und Frühbarock (Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg) en Chic! Mode im 17. Jahrhundert (Hessische Landesmuseum in Darmstadt) waarin bijzondere kostuumhistorische verbanden tussen Nederland en Duitsland zijn terug te vinden.

  • Blog
     

    Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor Modemuze boeken. In deze blog-post kijkt ze naar de boeken Seventeenth-century Women’s Dress Patterns en 17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630, welke vol staan met (kostuum)historische context, detailfoto’s en patroontekeningen!

  • Blog
    Anatomie d'une collection
    2

    Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons twee tentoonstellingscatalogi uit Parijs; Anatomie d’une collection (Palais Galliera) en Trois Siècles de Mode / Fashion Forward (Musée des Arts Décoratifs). Beide boeken zijn tevens te zien als collectieboeken over de meest bekende kostuumcollecties in Parijs.
     

  • Blog
    Japon, anoniem, 1863 - 1866 - Collectie Rijksmuseum (BK-NM-13104)
     

    De meest voorkomende kleur in de natuur blijkt voor de mens nogal lastig na te maken. Zo gemakkelijk als de kameleon zich aanpast aan de verschillend groengekleurde bladeren, zo moeilijk bleek het om deze nuances succesvol op een schilderij of in een geweven stof te vangen.

  • Blog
     

    ICOM Costume Committee komt ieder jaar op een andere plek in de wereld bij elkaar. Dit jaar was de bijeenkomst in België met als thema kant: ‘Lace, fashion and transparency’.