• Amerikaanse BH advertentie, 1951, Permalift. Bron: Pinterest.

Van hooggesloten tot free the nipple: het decolleté heeft door de jaren heen veel teweeg gebracht. In deze tweedelige serie wordt de ontwikkeling van borsten in de mode ontbloot.

• How to get that “marry-a-millionaire” LOOK!, ca. 1950.

Van mono-boezem tot schuilplaats van de duivel: het decolleté heeft door de jaren heen veel teweeg gebracht. In deze tweedelige serie wordt de ontwikkeling van borsten in de mode ontbloot.

• Blog Modemuze Birthe Weijkamp Hoe ga je om met vintage. Afb. 1 Illustratie uit Beyer Tips en Wenken voor Winterkleeding, kleding altijd uithangen na het dragen en niet over een stoel gooien, ca. 1940-45

Heb je een schat gevonden uit het midden van de vorige eeuw, dan wil je die dragen en tegelijkertijd zo lang mogelijk mooi houden. Daarom is het van belang er bewust mee om te gaan. In deze blog wat wenken voor het dragen en verzorgen van vintage.

• Japonse rok van Indiase sits in kimonovorm, beschilderd met prunus en pijnboommotief op rode grond, gevoerd met twee soorten eenvoudige bedrukte Indiase katoen Handbeschilderde katoen, sitstechniek, India, ca. 1700 (Collectie Fries Museum T2016-038)

Tot 10 september 2017 is er in het Fries Museum de tentoonstelling Sits, Katoen in bloei te zien. Conservator Gienke Arnolli geeft een overzicht van de introductie van sits in Nederland en laat zien waar het tot op de dag van vandaag terug te vinden is.

• De tentoonstelling It’s a Men’s World is van 11 maart t/m 27 augustus 2017 in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam te zien.

In het Tassenmuseum Hendrikje is van 11 maart tot 27 augustus 2017 de tentoonstelling It's a Men's World te zien. Omdat mannen door de eeuwen heen altijd diverse soorten tassen hebben gedragen bekijken we in deze driedelige serie over mannentassen de vraag Fashion or Function? In deel 1 kijkt Leonie Sterenborg, conservator in het Tassenmuseum Hendrikje, voor ons naar zakken in mannenkleding, jachttassen en sporrans.

• favoriet  3

De Franse schilder Antoine Watteau (1684-1721) is naamgever van de beroemde plis Watteau of de Watteaujurk. De interpretaties van vandaag zijn compleet anders. Niet langer bolt de hele jurk op en de plooi is een sierlijke sluier vanaf de schouder geworden. Deze 'Watteau dress' was het afgelopen jaar erg populair op de rode lopers van grote internationale (film)festivals.

• Vetements, Fall 2016 ready-to-wear

De sokschoen: een nauwsluitend laarsje die als een sok aan het been zit, veroverd sinds 2016 het straatbeeld. Het ontwerp dat door Vetements werd ontworpen mag dan vernieuwend en eigentijds lijken, in de modegeschiedenis komt de combinatie van sok met schoen vaker en op verschillende manieren terug.

• Josephine Bonaparte ca. 1813 en Tupac Shakur ca. 1995.

Hoewel de kleding van Josephine Bonaparte en Hip Hop-legende Tupac Shakur op weinig vlakken overeenkwam, deelden zij allebei een voorliefde voor paisley. Voor Josephine was dit echter een manier om haar elitaire positie aan te geven, terwijl Tupac zich hiermee associeërde met het gevaarlijke straatleven in LA.

• &Other Stories recycling campagne

De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie van de wereld. Welke initiatieven worden er vandaag de dag onderzocht om bij te dragen aan een schonere mode-industrie?

• Punk outfit, 1982-83, Museum Rotterdam

Het hergebruik van textiel is van alle tijden. Renee van der Hoek hield namens Modemuze een lezing over dit onderwerp op het Wad&Design Festival.