Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Françoise van den Bosch in haar atelier, Noordermarkt 17, Amsterdam, 1975, foto: Stichting Françoise van den Bosch
   
  23 nov 2022

  Ter nagedachtenis van een Nederlandse sieraadkunstenaar is de Stichting Françoise van den Bosch ontstaan. Inmiddels is de Stichting al 40 jaar een welbekend instituut en draagt daarmee bij aan de stimulering van hedendaagse sieraadvormgeving. Maar hoe is de Stichting zo succesvol geworden?

 • Blog
   
  18 nov 2022

  In de 19de eeuw droegen vrouwen in West-Friesland op zondag een kappenstel: een set accessoires dat bestond uit kostbare sieraden en rijkelijk versierde spelden, kappen en mutsen. Deze kostbaarheden moesten goed bewaard worden en dan kwam een kappendoos goed van pas

 • Blog
   
  As
  9 nov 2022

  In de collectie van Modemuseum Hasselt bevindt zich een japon gemaakt van assiut, een stof die is verbonden met uiteenlopende culturele betekenissen en gebruiken die weinig te maken hadden met de oorspronkelijke context waarin assiutstof werd gedragen. Oorspronkelijk vervaardigd in Egypte, kreeg assiut nieuwe betekenis in Europa, en werd hét symbool voor het fantasiebeeld van het ‘westen’ over het ‘oosten’. Ashley Luypaers dook voor Modemuseum Hasselt de geschiedenis in van deze stof.

 • Blog
   
  13 okt 2022

  Kleding heeft voor veel mensen een belangrijke betekenis, maar kledingvrijheid betekent nog meer. Het is duidelijk dat kleding allesbehalve een alledaags onderwerp is, evenzeer kan kledij een uiting van politiek protest zijn. Denk  hierbij aan Iraanse vrouwen.

 • Blog
   
  Ma

  In 2010 liet Frits Liefkes via een legaat zijn bijzondere collectie Indonesische kunst en materiële cultuur na aan Museum Volkenkunde. De sieraden die Liefkes had verzameld vormen nog altijd een spectaculaire aanvulling op de collectie van het museum. In deze serie bespreken we drie topstukken.

 • Blog
   
  Si
  4 mrt 2022

  Sieraden staan in een culturele context waarin ze persoonlijke, sociale, economische en...

 • Blog
   
  12 nov 2021

  Een duurzame en karakteristieke manier van inpakken. Dat wordt in Japan al eeuwenlang gedaan met de furoshiki: een vierkante doek met sierlijke designs. Voor een lange tijd vervangen door plastic tassen, maar tegenwoordig weer volop in vogue. Maar waar komt deze nieuwe interesse vandaan?

 • Blog
   
  11 apr 2021

  Mesh bags, ook wel een malientasen, kennen al een rijke geschiedenis en bijzondere dragers, van Koningin Elizabeth II tot Lady Gaga. Hoe is deze handtas door de jaren heen ontwikkeld? En hoe is het nog altijd modieus? Lees verder en duik in dit Engelstalige blog in de wereld van mesh bags.

 • Blog
   

  Meer dan 150 jaar lang heeft het dubieuze sprookje 'Alice in Wonderland' veel verschillende vormen aangenomen. In dit blog worden vijf voorbeelden van kostuums gerelateerd aan de paradoxale verhaallijn van Alice in Wonderland: enerzijds een weerspiegeling en anderzijds een vlucht van de maatschappij.

 • Blog
   
  28 okt 2020

  Halloween is een eeuwenoude traditie waarbij verkleden altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Vroeger koos men het liefst voor een eng kostuum maar tegenwoordig is van alles mogelijk.

 • Blog
   
  27 okt 2020

  Hoewel mondmaskers voor ons nu als iets nieuws voelen is het dragen van mondbescherming eigenlijk al een eeuwenoud gebruik. 

 • Blog
  Foto
   
  28 jul 2020

  Er zijn weinig gebieden in Nederland zo verbonden met de leerlooierij en schoenmakerij als de ...

Pagina's