Agenda

 • Agenda Modemuze tentoonstelling Zeeuws Museum Das Leben am Haverkamp
  Tentoonstelling

  Zeeuws Museum X Das Leben am Haverkamp

  17 feb 2018 tot 5 mei 2019
  Zeeuws Museum, Middelburg

  Het Zeeuws Museum is een intensieve samenwerking aangegaan met modeontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp voor een complete herinrichting van de modezalen. De nieuwe inrichting, die te zien is vanaf 17 februari 2018, richt zich op waarnemen en doorgeven van verhalen en kennis over mensen en dingen die voorbij zijn. Voorwerpen die een nieuwe, jonge generatie niet herkent.

 • Handtas, Emilio Pucci, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
  Tentoonstelling

  Made in Italy

  20 mei 2018 tot 17 feb 2019
  Tassenmuseum Hendrikje

  Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

 • Campagnebeeld Biolace kanttentoonstelling in Texture, Kortrijk.
  Tentoonstelling

  Biolace

  14 jul 2018 tot 31 mrt 2019
  Texture Kortrijk

  Waar de productie van kant lang een zaak was van kantwerksters in opdracht van kanthandelaars, groeit textiel tegen 2050 misschien wel aan een plant,
  dankzij de samenwerking tussen de designer en bioloog. Welkom in de wereld van BIOLACE!

 • Tentoonstelling

  ‘Contemporary Fashion’ 

  5 sep 2018 tot 31 mrt 2019
  Klederdrachtmuseum, Amsterdam

  Hedendaagse ontwerpers beschouwen traditionele ambachten en handwerktechnieken uit de klederdracht nog steeds als inspiratiebron van waaruit nieuwe en frisse ideeën ontwikkeld kunnen worden. Ze geven een nieuw ontwerpstuk identiteit en traditionele kwaliteit.

 • Tentoonstelling

  Backstage/Frontstage

  22 sep 2018 tot 17 mrt 2019
  Modemuseum Hasselt

  De tentoonstelling Backstage/Frontstage onthult aan de hand van fotografie en mode het niet eerder belichte verhaal achter de schermen van de modeshow: de backstage. Een show is voor een ontwerper het belangrijkste kanaal om collecties te tonen en om aandacht te genereren van pers, influencers, inkopers en publiek.

 • Tentoonstelling

  Cool Japan

  28 sep 2018 tot 11 mei 2019
  Tropenmuseum, Amsterdam

  Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hyperactueel met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur.

 • Tentoonstelling

  Rijkdom. Sieraden van het Rijk.

  4 nov 2018 tot 3 feb 2019
  CODA Apeldoorn

  Hoewel ooit gemaakt om te verfraaien, te pronken, te sieren en, bovenal, te tonen, lagen de sieraden uit de collectie van het Rijk in afgelopen decennia opgeborgen in het depot. Met de langdurige bruikleen van ruim 400 sieraden aan CODA in 2015 is daar verandering in gekomen.

 • Tentoonstelling

  Betoverend China

  13 nov 2018 tot 27 jan 2019
  Museum Rijswijk

  Van 13 november 2018 tot en met 27 januari 2019 is de tentoonstelling Betoverend China te zien met voorwerpen uit de collectie van Mieke Gorter. Zij organiseert al jaren culturele reizen naar Zuid-China, waar de Miao en Dong leven en zij heeft in de loop der tijd een prachtige collectie opgebouwd van geborduurde kostuums, sieraden, accessoires en gebruiksvoorwerpen.

 • Tentoonstelling

  Femmes Fatales - Sterke vrouwen in de mode

  17 nov 2018 tot 24 mrt 2019
  Gemeentemuseum Den Haag

  'Dat naaistertje’, zo werd de befaamde Coco Chanel minachtend omschreven door haar tijdgenoot Paul Poiret. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij haar als grote concurrent.

 • A Reversed Retrogress, Scene 1, Mary Sibande, 2013. Foto: © Image courtesy of Gallery MOMO.
  Tentoonstelling

  Cultural Threads

  24 nov 2018 tot 19 mei 2019
  TextielMuseum

  We leven in een wereld waarin grenzen tussen landen en mensen vervagen, machtsverhoudingen ingrijpend verschuiven en culturen vermengen. De tentoonstelling ‘Cultural Threads’ presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als krachtig instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken.

 • Tentoonstelling

  Jan Jansen - 50 years of shoe design

  13 dec 2018 tot 20 jan 2019
  Coda Apeldoorn

  De waarschijnlijk grootst bewaard gebleven schoenencollectie ter wereld, ontworpen door één man. De Amsterdamse ‘Master of Shoe Design’ Jan Jansen (1941) is wereldberoemd meesterontwerper. In de geschiedenis van het schoenontwerp neemt hij een significante positie in en bracht hij de afgelopen 50 jaar zowel nationaal als internationaal de waardering voor de schoen naar een hoger niveau.

 • Tentoonstelling

  Draad & Dracht

  14 dec 2018 tot 9 jun 2019
  Historisch Museum de Bevelanden

  Steken, stoppen en stikken in Zeeland. Historisch Museum de Bevelanden te Goes opent vanaf 14 december de nieuwe wissel- expositie ‘Draad & Dracht – steken, stoppen en stikken in Zeeland’. Deze expositie toont het prachtige handwerk waarmee de streekdracht in de Bevelanden is versierd.

 • Tentoonstelling

  Mode in Zwart-Wit

  15 dec 2018 tot 23 feb 2019
  Museum De Koperen Knop

  Aanstaande winter is er in Museum De Koperen Knop een bijzondere expositie over mode. Onder de titel Mode in Zwart-Wit wordt de geschiedenis uitgebeeld van de mode op kledinggebied na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij blijkt dat die modegeschiedenis parallel loopt aan de wereldgeschiedenis.

 • Tentoonstelling

  'De tas als theater' door Hester van Eeghen

  1 jan 2019 tot 25 feb 2019
  Tassenmuseum Hendrikje

  In de afgelopen 30 jaar ontwierp de Nederlandse topontwerpster Hester van Eeghen meer dan 600 objecten, van trolleys tot avondtasjes en van kleurrijke pumps tot werktassen.

 • Tentoonstelling

  Chintz: Global Textile

  1 jan 2019 tot 21 jul 2019
  Rijksmuseum Amsterdam

  Het Rijksmuseum toont in dertig objecten de ontwikkeling van Chintz en hoe Chintz de mode in de 17de en 18de eeuw beïnvloedde.

 • Campagnebeeld Party People - Made in Rotterdam. Foto: Xiang Yu Yeung (Nighttown).
  Tentoonstelling

  Party People - Made in Rotterdam

  12 jan 2019 tot 23 jun 2019
  Museum Rotterdam

  Een tentoonstelling over twee generaties uitgaanscultuur waarbij actuele ontwikkelingen in de Rotterdamse uitgaansscene worden gekoppeld aan de periode waarin het allemaal begon: de jaren '90. Party People wordt een underground feest van herkenning voor ieder feestbeest of vervent clubber die ooit een stap in het Rotterdamse uitgaansleven heeft gezet.

Verwacht:

 • Tentoonstelling

  Jong gekleed, oud gedaan | Veelzeggende kleding uit het Zuiderzeegebied

  19 jan 2019 tot 17 mrt 2019
  Stadsmuseum Harderwijk

  Aan iemand zijn outfit viel in de Zuiderzeetijd heel wat af te lezen.

  Kleding gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, de huwelijkse staat en de woonplaats van de drager. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan, ontdek je in een tocht langs de Zuiderzee de verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden.

 • Evenement

  Open Ateliers Meesteropleiding Coupeur

  19 jan 2019 tot 9 mrt 2019
  Meesteropleiding Coupeur Amsterdam

  Meesteropleiding Coupeur leidt met onderscheidend, specialistisch onderwijs al zeven jaar hooggekwalificeerde coupeurs op voor theater, musea en couture. De Nationale Opera & Ballet, Toneelgroep Amsterdam (ITA) en enkele vooraanstaande coupeurs hebben aan de wieg gestaan van deze opleiding.

 • Mariet Visser (EXPERIKANT)
  Tentoonstelling

  Expositie “10”, deel 1: Technieken waardoor stoffen ontstaan

  20 jan 2019 tot 5 mei 2019
  Museum de Kantfabriek

  In het jubileumjaar 2019 besteedt Museum de Kantfabriek extra aandacht aan werk uit de depots. Naast de textielobjecten uit de depots is werk zien van hedendaagse textielkunstenaars in de jubileumexpositie ‘10'.

  Het jaar 2019 is in 3 periodes verdeeld:

 • Tentoonstelling

  Rolina Nell: Maandag Wasdag

  26 jan 2019 tot 12 mei 2019
  Stadsmuseum Harderwijk

  Beeldend kunstenaar Rolina Nell (1968) schildert bijna altijd vrouwen en meisjes.

  In houdingen die uit het leven gegrepen lijken, maar geïsoleerd uit hun omgeving, weergegeven tegen een neutrale achtergrond.

 • Tentoonstelling

  Prachtdracht. Streekdracht uit Hierden

  26 jan 2019 tot 12 mei 2019
  Stadsmuseum Harderwijk

  In Hierden, het van oudsher boerendorp onder de rook van Harderwijk, werd nog tot ver in de 20e eeuw streekdracht gedragen.

 • Workshop

  Workshop Kris-kras-kruis - Kruisende lijnen drukken

  26 jan 2019
  De Museumfabriek

  In deze workshop ga je de uitdaging aan om met drie drukblokken zoveel mogelijk verschillende patronen te drukken.

  Door lijnen en cirkels te laten aansluiten, overlappen of kruisen kun je eindeloos variëren. Zo kunnen uit eenvoudige vormen de meest complexe dessins ontstaan.

 • Agenda Modemuze Black Fashion Week Rotterdam 2019
  Evenement

  Black Fashion Week

  26 jan 2019
  Worldhotel Wings

  Welcome to the first edition of BlackFashionWeek in the Netherlands (BFWH '19). On this special night we want to show something different and something unique. 

 • Evenement

  Curating Fashion In and Out of the Ethnographic

  30 jan 2019
  Tropenmuseum

  LECTURE | 30 January | 13:30 - 16:30 | Tropenmuseum

Pagina's