Agenda

 • Agenda Modemuze tentoonstelling Fashion Cities Africa Tropenmuseum. 2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) © Sarah Waiswa
  Tentoonstelling

  Fashion Cities Africa

  6 okt 2017 tot 6 jan 2019
  Tropenmuseum, Amsterdam

  Kijkend door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Nederland maak je in deze tentoonstelling kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden.

 • Agenda Modemuze tentoonstelling Zeeuws Museum Das Leben am Haverkamp
  Tentoonstelling

  Zeeuws Museum X Das Leben am Haverkamp

  17 feb 2018 tot 5 mei 2019
  Zeeuws Museum, Middelburg

  Het Zeeuws Museum is een intensieve samenwerking aangegaan met modeontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp voor een complete herinrichting van de modezalen. De nieuwe inrichting, die te zien is vanaf 17 februari 2018, richt zich op waarnemen en doorgeven van verhalen en kennis over mensen en dingen die voorbij zijn. Voorwerpen die een nieuwe, jonge generatie niet herkent.

 • Tentoonstelling

  Het wilde oog: Scheveningse en Spakenburgse Diva's

  24 feb 2018 tot 31 dec 2018
  Atrium Stadhuis, Muzee Scheveningen, Centrale Bibliotheek, allen in Den Haag

  Het Wilde Oog toont een parallelle werkelijkheid waarin vrouwen in klederdracht uit Scheveningen en Spakenburg hun gekende omgeving en vertrouwde handelingen achter zich laten.

 • Handtas, Emilio Pucci, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
  Tentoonstelling

  Made in Italy

  20 mei 2018 tot 17 feb 2019
  Tassenmuseum Hendrikje

  Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

 • Campagnebeeld Biolace kanttentoonstelling in Texture, Kortrijk.
  Tentoonstelling

  Biolace

  14 jul 2018 tot 31 mrt 2019
  Texture Kortrijk

  Waar de productie van kant lang een zaak was van kantwerksters in opdracht van kanthandelaars, groeit textiel tegen 2050 misschien wel aan een plant,
  dankzij de samenwerking tussen de designer en bioloog. Welkom in de wereld van BIOLACE!

 • Reconstructies van kleding uit ca. 1574 door Geeske Kruseman.
  Tentoonstelling

  De pluderhosen van de Geuzenadmiraal

  18 aug 2018 tot 9 dec 2018
  Leids Wevershuis

  In de woonkamer van het Wevershuis is een kleine presentatie gewijd aan de kleding van de Watergeuzen, de helden van Leidens Ontzet in 1574.

 • Tentoonstelling

  ‘Contemporary Fashion’ 

  5 sep 2018 tot 31 mrt 2019
  Klederdrachtmuseum, Amsterdam

  Hedendaagse ontwerpers beschouwen traditionele ambachten en handwerktechnieken uit de klederdracht nog steeds als inspiratiebron van waaruit nieuwe en frisse ideeën ontwikkeld kunnen worden. Ze geven een nieuw ontwerpstuk identiteit en traditionele kwaliteit.

 • Tentoonstelling

  Backstage/Frontstage

  22 sep 2018 tot 17 mrt 2019
  Modemuseum Hasselt

  De tentoonstelling Backstage/Frontstage onthult aan de hand van fotografie en mode het niet eerder belichte verhaal achter de schermen van de modeshow: de backstage. Een show is voor een ontwerper het belangrijkste kanaal om collecties te tonen en om aandacht te genereren van pers, influencers, inkopers en publiek.

 • Tentoonstelling

  Cool Japan

  28 sep 2018 tot 11 mei 2019
  Tropenmuseum, Amsterdam

  Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hyperactueel met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur.

 • Tentoonstelling

  Expositie van kleding en kledingobjecten

  4 nov 2018 tot 25 nov 2018
  Galerie De Roos, Tilburg

  Van 4 t/m 25 November exposeert Lisette de Klerk bij Galerie De Roos aan de Veldhovenring in Tilburg. Haar collectie bestaat uit zelf ontwikkelde vilten stoffen voor kleding en kledingobjecten.

 • Tentoonstelling

  Rijkdom. Sieraden van het Rijk.

  4 nov 2018 tot 3 feb 2019
  CODA Apeldoorn

  Hoewel ooit gemaakt om te verfraaien, te pronken, te sieren en, bovenal, te tonen, lagen de sieraden uit de collectie van het Rijk in afgelopen decennia opgeborgen in het depot. Met de langdurige bruikleen van ruim 400 sieraden aan CODA in 2015 is daar verandering in gekomen.

 • Tentoonstelling

  Betoverend China

  13 nov 2018 tot 27 jan 2019
  Museum Rijswijk

  Van 13 november 2018 tot en met 27 januari 2019 is de tentoonstelling Betoverend China te zien met voorwerpen uit de collectie van Mieke Gorter. Zij organiseert al jaren culturele reizen naar Zuid-China, waar de Miao en Dong leven en zij heeft in de loop der tijd een prachtige collectie opgebouwd van geborduurde kostuums, sieraden, accessoires en gebruiksvoorwerpen.

Verwacht:

 • Tentoonstelling

  Femmes Fatales - Sterke vrouwen in de mode

  17 nov 2018 tot 24 mrt 2019
  Gemeentemuseum Den Haag

  'Dat naaistertje’, zo werd de befaamde Coco Chanel minachtend omschreven door haar tijdgenoot Paul Poiret. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij haar als grote concurrent.

 • Masterclass

  Masterclass Staphorst Stipwerk door Gerard van Oosten

  17 nov 2018
  Klederdrachtmuseum, Amsterdam

  Een masterclass Staphorst Stipwerk door Gerard van Oosten.

  Datum en tijd: zaterdag 17 november 11.00 uur tot 15.00

  Lokatie: Het Klederdrachtmuseum te Amsterdam

  Kosten: € 50,- inclusief lunch, koffie/thee en materialen

 • Workshop

  Workshops Staphorster Stipwerk

  17 nov 2018 tot 26 dec 2018
  Klederdrachtmuseum, Amsterdam

  Wekelijks op woensdag organiseert het Klederdrachtmuseum in de gezellige Oud-Hollandse keuken een workshop in Staphorst Stipwerk. In de workshop leer je alles over de geschiedenis van het stipwerk en het gebruik van de materialen. Welke kleuren en motieven worden gebruikt bij bijvoorbeeld lichte en zware rouw?

 • A Reversed Retrogress, Scene 1, Mary Sibande, 2013. Foto: © Image courtesy of Gallery MOMO.
  Tentoonstelling

  Cultural Threads

  24 nov 2018 tot 19 mei 2019
  TextielMuseum

  We leven in een wereld waarin grenzen tussen landen en mensen vervagen, machtsverhoudingen ingrijpend verschuiven en culturen vermengen. De tentoonstelling ‘Cultural Threads’ presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als krachtig instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken.

 • Evenement

  WINTERBAL 1773

  24 nov 2018 tot 25 nov 2018
  Kasteel d’Ursel, Belgie

  Voor het jaarlijkse Winterbal keren we terug naar het Brussel van de tweede helft van de 18de eeuw, de tijd van landvoogd Karel van Lotharingen en de bloeiperiode van het hôtel d’Ursel, de stadsresidentie van de familie. 

 • Tentoonstelling

  Mode in Zwart-Wit

  15 dec 2018 tot 23 feb 2019
  Museum De Koperen Knop

  Aanstaande winter is er in Museum De Koperen Knop een bijzondere expositie over mode. Onder de titel Mode in Zwart-Wit wordt de geschiedenis uitgebeeld van de mode op kledinggebied na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij blijkt dat die modegeschiedenis parallel loopt aan de wereldgeschiedenis.

 • Lezing

  The colour of clothes. Fashion and identity in autochromes

  15 dec 2018
  Bijzondere Collecties UvA/Allard Pierson Museum

  Op zaterdag 15 december geeft kunst- en modehistoricus Cally Blackman een lezing over de kleding in autochrome fotobeelden, en wat deze kleding ons zegt over mode en identiteit van een eeuw geleden. De lezing is in het Engels.

 • Campagnebeeld Party People - Made in Rotterdam. Foto: Xiang Yu Yeung (Nighttown).
  Tentoonstelling

  Party People - Made in Rotterdam

  12 jan 2019 tot 23 jun 2019
  Museum Rotterdam

  Een tentoonstelling over twee generaties uitgaanscultuur waarbij actuele ontwikkelingen in de Rotterdamse uitgaansscene worden gekoppeld aan de periode waarin het allemaal begon: de jaren '90. Party People wordt een underground feest van herkenning voor ieder feestbeest of vervent clubber die ooit een stap in het Rotterdamse uitgaansleven heeft gezet.

 • Agenda Modemuze Black Fashion Week Rotterdam 2019
  Evenement

  Black Fashion Week

  26 jan 2019
  Worldhotel Wings

  Welcome to the first edition of BlackFashionWeek in the Netherlands (BFWH '19). On this special night we want to show something different and something unique. 

 • Tentoonstelling

  Lierse Kant, vele handwerktechnieken, pronkrollen en handwerkattributen

  22 apr 2019 tot 23 apr 2019
  Veluwse Klederdracht en Lierse Kant Centrum

  Op maandag 22 april en dinsdag 23 april 2019 toont Fie van Dijk haar Lierse Kantwerkstukken. Verschillende handwerken en technieken worden dan tentoongesteld.