Agenda

 • Tentoonstelling

  BLACK & WHITE - Symboliek in kunst en design

  23 mrt 2019 tot 1 mrt 2020
  Het Textiel Museum

  Kleuren kennen in culturen, religies en geschiedenis een eigen symboliek. Zwart en wit zijn strikt genomen geen kleuren. Licht en donker spelen echter een grote rol in de beeldende kunst en vormgeving en zijn gerelateerd aan uiteenlopende symbolische betekenissen.

 • Tentoonstelling

  Pracht en Praal

  30 mrt 2019 tot 21 dec 2019
  Internationaal Klompenmuseum

  Expositie 2019

  In de ban van het Rembrandtjaar “Pracht en Praal”

  Rembrandtjaar inspireert Internationaal Klompenmuseum

  Klompen stelen de show in expositie ‘Pracht en Praal’

 • Tentoonstelling

  Gothenburg´s Wardrobe

  4 mei 2019 tot 4 mei 2021
  Museum of Gothenburg

  Gothenburg´s Wardrobe

 • Beeld: Ruben Abel.
  Tentoonstelling

  Mannenpak

  29 jun 2019 tot 30 jun 2020
  Zeeuws Museum

  Broek, vest en jas: al jaren vormen ze een drie-eenheid voor elke man. Voor de Zeeuwse man uit de twintigste eeuw is dat niet anders. In deze tijd heeft elk dorp in Zeeland zijn eigen boerenkleermaker. Hij kent de mannen en hun lijven. Hij maakt pakken op bestelling en rondt zijn werk af met zijn kenmerkende signatuur in de vorm van een uniek stiksel.

 • Tentoonstelling

  Kleren maken de vrouw

  6 jul 2019 tot 5 apr 2020
  Zuiderzeemuseum

  Kleding van toen met oplossingen voor nu!

 • Tentoonstelling

  De S+oplap

  10 jul 2019 tot 31 okt 2019
  New Metropolis

  S+oplap

 • Tentoonstelling

  Girlpower

  7 sep 2019 tot 8 mrt 2020
  Museum Rotterdam

  Vrouwen vormen nadrukkelijker dan ooit het gezicht van sportland Nederland. Sinds 2000 worden zelfs meer dan de helft van de Nederlandse sportmedailles gewonnen door vrouwen! Tijd om de vrouwelijke (top)sporters op een voetstuk te plaatsen. Rotterdamse vrouwen welteverstaan! Museum Rotterdam presenteert GIRLPOWER: een sportieve expo over Rotterdamse sportvrouwen.

 • Tentoonstelling

  Van object naar verzameling - van verzameling naar object

  8 sep 2019 tot 29 dec 2019
  Museum de Kantfabriek

  In deze expositie worden verzamelingen uit het depot getoond. De afgelopen 10 jaar zijn vele textielobjecten geschonken. Hierdoor zijn eigen collecties ontstaan van bijvoorbeeld doopjurken, theemutsen en naaikistjes. Een bijzondere verzameling is de kinderkleding van de familie van Rechteren-Limpurg van kasteel Rechteren in Dalfsen.

 • Tentoonstelling

  Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

  14 sep 2019 tot 15 mrt 2020
  Hermitage Amsterdam

  In de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof zijn honderden persoonlijke sieraden, portretten en kostuums van de Romanovs en andere St. Petersburgse adellijke families te zien. Een aantal absolute topstukken vertelt persoonlijke verhalen van de vorstinnen Anna Pavlovna, Catharina de Grote, Elisabeth en Maria Fjodorovna.

 • Tentoonstelling

  Modest Fashion

  21 sep 2019 tot 9 feb 2020
  Stedelijk Museum Schiedam

  Het is iets nieuws én een miljardenindustrie, waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laten we dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

 • Tentoonstelling

  Dromen in beton

  28 sep 2019 tot 19 jan 2020
  Centraal Museum Utrecht

  Dit najaar presenteert het Centraal Museum in Utrecht 'Dromen in beton', een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

 • Tentoonstelling

  Fashion Makes Sense Expositie

  28 sep 2019 tot 20 jan 2020
  Cube Design Museum

  Na een succesvolle editie van Fashion Makes Sense Award (FMSA) in 2019, presenteert FASHIONCLASH de derde editie van FMSA. Het doel van FMSA is enerzijds talentontwikkeling en ondersteuning van jonge modeontwerpers en anderzijds om een bij te dragen aan bewustwording rond duurzame mode bij het brede publiek.

 • Evenement

  Lezing met modeshow

  28 sep 2019 tot 23 nov 2019
  Museum MORE, Gorssel

  Kunsthistorica en kostuumexpert Birthe Weijkamp neemt u mee naar de jaren ’20, ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Aan de hand van de Britse schilderijen uit de tentoonstelling For Real en Nederlandse portretten uit de collectie van Museum MORE laat zij zien hoe de mode zich ontwikkelde in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

 • Schiaparelli, haute couture S/S 2019. Foto: Jasper Abels, styling: Maarten Spruyt, make-up en haar: Mascha Meyer
  Tentoonstelling

  Let's Dance!

  28 sep 2019 tot 12 jan 2020
  Gemeentemuseum Den Haag

  Let’s Dance, put on your red shoes and dance the blues: het Gemeentemuseum Den Haag zet dansmode in de spotlights. Van subculturen als hiphop tot klassiek ballet. Van invloedrijke kostuums uit dansfilms tot kleding om in te dansen.

 • Tentoonstelling

  Van Beat tot Punk

  5 okt 2019 tot 31 dec 2019
  Stadsmuseum Almelo

  Stadsmuseum Almelo organiseert in samenwerking met Het Huis van Katoen en Nu de tentoonstelling Van Beat tot Punk. Hierin wordt de pop- en jeugdcultuur van de jaren zestig en zeventig uitgelicht. De verscheidenheid aan subculturen komt voorbij met de muziek, en alles wat daarbij hoorde: brommers, kleding, haardracht, nozems, hippies en punkers.

 • Tentoonstelling

  Mode op de bon

  11 okt 2019 tot 21 dec 2019
  Verzetsmuseum Amsterdam

  Tekort aan textiel

 • Tentoonstelling

  What a Genderful World

  11 okt 2019 tot 23 aug 2020
  Tropenmuseum

  Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je ook dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien grotendeels cultureel bepaald is? In een festival-achtige setting duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.  

 • Tentoonstelling

  Thierry Mugler: Couturissime

  12 okt 2019 tot 8 mrt 2020
  Kunsthal Rotterdam

  Vol trots presenteert de Kunsthal Rotterdam deze herfst de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse maker Thierry Mugler.

 • Tentoonstelling

  Smuk

  12 okt 2019 tot 8 mrt 2020
  Modemuseum Hasselt

  Decoratietechnieken in de mode: een show off’, een interactieve wereld vol pracht en praal. In deze nieuwe tentoonstelling komen zowel historische als hedendaagse versiertechnieken aan bod die de luxemode zo typeren. De tentoonstelling toont kleding, accessoires en couture opgesmukt met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa.

 • Tentoonstelling

  Van sloof tot eva: de schorten van Loes M. Schurer

  12 okt 2019 tot 11 jan 2020
  Museum Dokkum

   In de expositie is een deel van de bijna tweeduizend (2000) schorten tentoongesteld, die mw. Loes M. Schurer uit Dokkum in meer dan veertig jaar heeft verzameld.

 • Workshop

  Design your own death shroud

  13 okt 2019 tot 10 nov 2019
  Mediamatic, Amsterdam

  Eeuwenlang was de linnenkast een statussymbool. Jonge vrouwen waren vaak jaren bezig met het prepareren van al hun linnengoed: hun uitzet voor als ze zouden trouwen. Deze schone nijverheid werd cultureel geprezen. Onderdeel van de linnenkast was vaak ook het doodskleed ofwel doodshemd.

 • Foto: Lonneke van der Palen
  Tentoonstelling

  New Fashion Narratives | Tentoonstelling en talk

  17 okt 2019 tot 3 nov 2019
  Tentoonstelling: Bureau Europa, Fashion Talk: Lumière cinema

  Deze korte tentoonstelling vormt een prelude op het FASHIONCLASH Festival dat van 1 t/m 3 november zal plaatsvinden.

 • Evenement

  TextielLab op Dutch Design Week 2019

  19 okt 2019 tot 27 okt 2019
  Dutch Design Week, Eindhoven

  Van slimme technologische innovaties in textiel tot de inzet van het textiele ambacht in sociale projecten: op de Dutch Design Week 2019 is de stevige positie die textiel inneemt in de creatieve industrie duidelijk voelbaar.

Verwacht:

 • Evenement

  Gespreksstof Koto en Saya

  24 okt 2019
  Imagine IC/OBA Bijlmerplein

  Speciale aflevering in de reeks Gespreksstof, gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling Saya en koto, lagen van stof en van tijd in het kader van de Black Achievement Month.

Pagina's