• Coupe et confection des Vêtements de Femmes et d’Enfants…, 1884

Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons verschillende facsimile uitgaven die voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt door Dover Publications of Maxtor France. Aanraders voor mensen die liever eigentijdse bronnen raadplegen dan boeken over de mode of een periode.

• Japon, anoniem, 1863 - 1866 - Collectie Rijksmuseum (BK-NM-13104)

De meest voorkomende kleur in de natuur blijkt voor de mens nogal lastig na te maken. Zo gemakkelijk als de kameleon zich aanpast aan de verschillend groengekleurde bladeren, zo moeilijk bleek het om deze nuances succesvol op een schilderij of in een geweven stof te vangen.

• Anatomie d'une collection

Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons twee tentoonstellingscatalogi uit Parijs; Anatomie d’une collection (Palais Galliera) en Trois Siècles de Mode / Fashion Forward (Musée des Arts Décoratifs). Beide boeken zijn tevens te zien als collectieboeken over de meest bekende kostuumcollecties in Parijs.