Blog

• A.P. v.d. Venne, 'Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen', 1600-1635, RP-T-00-758

In tegenstelling tot veel andere landen in Europa en daarbuiten kenden de Nederlanden geen officiele weeldewetten. Hielden de Hollanders niet van uiterlijk vertoon? Twee publicaties die hier hun licht over laten schijnen.

• Modemuze – Trudie Rosa de Carvalho – Grace Kelly – Woman’s Home Companion – April 1955 - reizen

Ga jij binnenkort op reis en weet je niet wat je mee moet nemen? Trudie Rosa de Carvalho kent het probleem maar al te goed. Als conservator gaat ze herhaaldelijk op reis om een lezing te geven. Maar ja, wat neem je dan met je mee? Gelukkig vond ze een artikel uit 1955 waarin Grace Kelly haar geheimen verklapt. Volg het advies van Kelly op en reis voortaan ook met een lekker licht -maar zeer efficiënt- koffertje!

• favoriet  4

Het gebeurt niet iedere dag dat een Nederlandstalig boek verschijnt over een Nederlands ‘instituut’ dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de modegeschiedenis van ons land. Wanneer het dan ook nog eens prachtig uitgegeven blijkt: gebonden in een linnen band met titel in gouddruk, zwaar papier en zelfs een leeslint, zijn de verwachtingen uiteraard hooggespannen!

• favoriet  4

Deze vijf boeken zijn echt de moeite van het lezen waard. Voor wie de komende periode zin en tijd heeft om te lezen: nieuwe en interessante boeken voor in de kerstvakantie.

• favoriet  3

Vandaag verschijnt dan eindelijk Patterns of Fashion 5, waar we vorige week al een blog over schreven. Naar aanleiding van de komst van het boek werd afgelopen september in München een conferentie gehouden met als titel Structuring Fashion, foundation garments through history, over kleding die het lichaam vormt.

• favoriet  4

Deel vijf van de bekende serie Patterns of Fashion is binnenkort te koop. Nu vast een review van wat je van het boek kan verwachten. Deze serie van Janet Arnold is een fenomeen voor iedereen die geïnteresseerd is in (het namaken van) historische kleding, ondermeer vanwege de gedetailleerde patronen.

• Het aankleden van Marie Antoinette's haar, door Heinrich Losslow (1843-1897). Bron: Wikipedia.

Marie Antoinette staat niet voor niets bekend als dé modekoningin! Haar garderobe is veelbesproken om zijn frivoliteit, vooruitstrevendheid en natuurlijk om zijn overdadigheid (minimalisme stond destijds klaarblijkelijk niet in het woordenboek). Voor de liefhebbers twee boeken die nieuw inzicht geeft in haar garderobe…

• favoriet  8

Ik maak al 10 jaar met veel liefde historische kostuums voor klanten, maar mijn liefde voor historische kleding, accessoires, en korsetten bestaat al veel langer. Mijn voorkeur ligt bij kleding vanaf de 16e eeuw zodat ik voor elk kledingstuk onderzoek kan doen in boeken en bij musea.

• favoriet  3

Van veranderingen in technologie en consumptie tot de ontwikkeling van smart textiles. Speciaal voor de Modemuze presentatie in de OBA bespreek ik negen favoriete boeken over innovatie. Meer weten? De boeken zijn tot 2 september te vinden op de [email protected] boekenplank.

• favoriet  4

De geschiedenis van twee grote Nederlandse warenhuizen onder de loep genomen: het ten onder gegane V&D en het nog altijd bestaande C&A. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt hier 3 boeken die in tekst en beeld een inzicht bieden in de bedrijfsgeschiedenis van deze modebedrijven.