Blog

• Het aankleden van Marie Antoinette's haar, door Heinrich Losslow (1843-1897). Bron: Wikipedia.

Marie Antoinette staat niet voor niets bekend als dé modekoningin! Haar garderobe is veelbesproken om zijn frivoliteit, vooruitstrevendheid en natuurlijk om zijn overdadigheid (minimalisme stond destijds klaarblijkelijk niet in het woordenboek). Voor de liefhebbers twee boeken die nieuw inzicht geeft in haar garderobe…

• favoriet  7

Ik maak al 10 jaar met veel liefde historische kostuums voor klanten, maar mijn liefde voor historische kleding, accessoires, en korsetten bestaat al veel langer. Mijn voorkeur ligt bij kleding vanaf de 16e eeuw zodat ik voor elk kledingstuk onderzoek kan doen in boeken en bij musea.

• favoriet  2

Van veranderingen in technologie en consumptie tot de ontwikkeling van smart textiles. Speciaal voor de Modemuze presentatie in de OBA bespreek ik negen favoriete boeken over innovatie. Meer weten? De boeken zijn tot 2 september te vinden op de [email protected] boekenplank.

• favoriet  3

De geschiedenis van twee grote Nederlandse warenhuizen onder de loep genomen: het ten onder gegane V&D en het nog altijd bestaande C&A. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt hier 3 boeken die in tekst en beeld een inzicht bieden in de bedrijfsgeschiedenis van deze modebedrijven.

• Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Michel Pastoureau, Red, The History of a Color

Als je nog een gaatje vindt tussen al de kerstinkopen door, ga dan naar de bieb of boekenwinkel en pik een van deze boeken mee! Oneindig veel mode-inspiratie in de top 5 van Bianca du Mortier, conservator kostuums Rijksmuseum.

• Modetermen zoeken

De 6 beste boeken om in huis te hebben als het gaat om mode- en textieltermen in het Nederlands én in allerlei andere talen. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, geeft tips voor boeken die ons kunnen helpen bij het opzoeken van kostuumtermen in andere talen.

• Seventeenth-century Women’s Dress Patterns (1)

Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor Modemuze boeken. In deze blog-post kijkt ze naar de boeken Seventeenth-century Women’s Dress Patterns en 17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630, welke vol staan met (kostuum)historische context, detailfoto’s en patroontekeningen!

• Chic! Mode im 17. Jahrhundert

Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor ons nieuwe boeken. In deze blogpost kijkt ze naar de Duitse catalogi In Mode, Kleider und Bilder aus Renaissance und Frühbarock (Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg) en Chic! Mode im 17. Jahrhundert (Hessische Landesmuseum in Darmstadt) waarin bijzondere kostuumhistorische verbanden tussen Nederland en Duitsland zijn terug te vinden.

• favoriet  8

Ieder kledingstuk heeft zijn eigen verhaal. Het is een bron van informatie over schoonheidsidealen, mode, materialen, technieken, makers en dragers. Conservator Bianca M. du Mortier geeft tips voor het doen van eigen ‘kostuumhistorisch onderzoek’.

• Advertentie 'Torners(sters) gezocht' van lompenhandel Rutimex N.V. in 'Het Vrije Volk', 16 november 1953. Via: delpher.

"Tornsters gevraagd": tornen is frustrerend als er bij het naaien iets mis is gegaan, maar hoopvol als oude kleren na het tornen een nieuw leven wordt gegund. Deze post is een bewerking van het hoofdstuk 'Toveren met naald en draad' uit het boek Tot op de draad.