• Chic! Mode im 17. Jahrhundert

Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor ons nieuwe boeken. In deze blogpost kijkt ze naar de Duitse catalogi In Mode, Kleider und Bilder aus Renaissance und Frühbarock (Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg) en Chic! Mode im 17. Jahrhundert (Hessische Landesmuseum in Darmstadt) waarin bijzondere kostuumhistorische verbanden tussen Nederland en Duitsland zijn terug te vinden.

• favoriet  7

Ieder kledingstuk heeft zijn eigen verhaal. Het is een bron van informatie over schoonheidsidealen, mode, materialen, technieken, makers en dragers. Conservator Bianca M. du Mortier geeft tips voor het doen van eigen ‘kostuumhistorisch onderzoek’.

• Advertentie 'Torners(sters) gezocht' van lompenhandel Rutimex N.V. in 'Het Vrije Volk', 16 november 1953. Via: delpher.

"Tornsters gevraagd": tornen is frustrerend als er bij het naaien iets mis is gegaan, maar hoopvol als oude kleren na het tornen een nieuw leven wordt gegund. Deze post is een bewerking van het hoofdstuk 'Toveren met naald en draad' uit het boek Tot op de draad.

• Van wambuis tot modern herencolbert. Bron: Roy Verschuren.

Wat zijn de beste boeken op het gebied van (historisch) patroontekenen en (historische) patronen? Ambachtelijk kleermaker en verzamelaar van kleermakersvakliteratuur, Roy Verschuren, geeft een uitgebreide lijst met boekentips.

• Coupe et confection des Vêtements de Femmes et d’Enfants…, 1884

Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons verschillende facsimile uitgaven die voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt door Dover Publications of Maxtor France. Aanraders voor mensen die liever eigentijdse bronnen raadplegen dan boeken over de mode of een periode.

• Japon, anoniem, 1863 - 1866 - Collectie Rijksmuseum (BK-NM-13104)

De meest voorkomende kleur in de natuur blijkt voor de mens nogal lastig na te maken. Zo gemakkelijk als de kameleon zich aanpast aan de verschillend groengekleurde bladeren, zo moeilijk bleek het om deze nuances succesvol op een schilderij of in een geweven stof te vangen.

• Anatomie d'une collection

Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons twee tentoonstellingscatalogi uit Parijs; Anatomie d’une collection (Palais Galliera) en Trois Siècles de Mode / Fashion Forward (Musée des Arts Décoratifs). Beide boeken zijn tevens te zien als collectieboeken over de meest bekende kostuumcollecties in Parijs.