Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  We
  23 feb 2023

  Er bestaat de kans dat er niet meteen een belletje gaat rinkelen. Toch is het dé trend van het...

 • Blog
  Huwelijkswaaier met ‘Offer aan Hymeneaus/Romeins huwelijk’, circa 1750-1774, KT 5-1971 AB Gemeentemuseum
   
  13 feb 2019

  Ah, de liefde! In de 18e eeuw kwam de term 'liefde' erg in de mode en werd 'trouwen voor liefde' het ideaal. Een populair cadeau, voor bruiden en gasten, was de huwelijkswaaier.

 • Blog
  Close-up van de 'Madonna-look', Jean Paul Gaultier, lente/zomer 2013. Foto: Yannis Vlamos, bron: Vogue.com.
  2

  Bloot en niet bloot: de netpanty is een niemendalletje met grootse allure, die de meest uiteenlopende vormen van vrouwelijkheid weet te verbinden. Zo werden de verleidelijke rondingen van pin-upmodel Bettie Page erdoor tot nieuwe hoogtes getild, terwijl punkers zich ermee juist verzetten tegen conventionele vormen van vrouwelijkheid.

 • Blog
  Blog Modemuze Sterre Snijders Slavenarmband. Beeld Jutta Wilms op Unsplash, 527558
   
  1 feb 2018

  Negerzoenen, jodenkoeken en zigeunersaus. Het zijn allemaal termen die we kennen als onruststokers. In de mode hebben we er ook een aantal en in deze blog een korte zoektocht en voorstel voor een nieuwe overkoepelende term voor de slavenarmband.

 • Blog
  Modetermen zoeken
   

  De 6 beste boeken om in huis te hebben als het gaat om mode- en textieltermen in het Nederlands én in allerlei andere talen. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, geeft tips voor boeken die ons kunnen helpen bij het opzoeken van kostuumtermen in andere talen.

 • Blog
  Sarah Jessica Parker als Carrie Bradshaw in 'Sex and the City'. In deze iconische scène vindt zij Mary Janes (ofwel: bandschoenen) van Manolo Blahnik in het Vogue-archief.
   
  10 okt 2017

  Sex and the City-kijkers kennen het iconische moment dat hoofdrolspeelster Carrie Bradshaw de Manolo Blahnik 'Mary Janes' vindt. Het model schoenen met het kenmerkende bandje komt al decennia voor, maar als je 'Mary Janes' op Modemuze zoekt, zul je deze voorbeelden niet vinden (ze staan in het Nederlands bekend als bandschoen). Binnenkort zal dat echter veranderen!

 • Blog
  Voorpagina collectieboekje 'Ondersteboven. Historische onderkleding' van het Amsterdam Museum.
   

  Crinolines, korsetten, grote lange onderbroeken: historische onderkleding blijft boeien. Hoewel bekendheden zich nu dikwijls in hun ondergoed op het podium wagen, werd onderkleding vroeger nooit zo in het openbaar gedragen. Hoe kom je er nou achter welke kleding er bij de historische ondermode hoorde?

 • Blog
  Gigi Hadid voor Tommy Hilfiger, 2016. Bron: Tommy Hilfiger.
   

  De Leninpet, de Brandopet, de Dylan-, Lennon- of, in de nabije toekomst, de Gigi Hadid-pet. Hij is de beste vriend van elke zelfrespecterende blogger en één van de best verkochte items in de vintagewinkel. Ik heb het natuurlijk over de schipperspet.

 • Blog
  Valhoed uit de 17e eeuw, Rijksmuseum Amsterdam
   

  Vandaag de dag zie je steeds meer kinderen met een helm fietsen. In de 17e, 18e en eerste kwart van de 19e eeuw was het heel gebruikelijk dat kinderen hoofdbescherming droegen. Dit waren meestal bolle mutsen of mutsen met een stootrandje, ook wel valhoedjes genoemd. 

 • Blog
  Handtas van metalen kralen, Pierre Cardin, 1970-1980, Frankrijk.
   
  Le

  Vanaf de 20ste eeuw gaat de populariteit van de kralentas gepaard met heruitvindingen van deze klassieker. Nieuwe patronen, een nieuwe afzetmarkt of een geheel nieuwe mode kon de interesse in kralentassen doen opleven. Ondanks dat kralentassen af en toe uit de mode zijn, blijken ze een terugkerend verschijnsel.

 • Blog
   
  22 jun 2016

  Jurken van katoen met 'novelty' prints: vissen, wijnflessen, parasols of stripfiguren. Ze moesten vrolijkheid en kleur brengen na de sobere oorlogsjaren en stonden symbool voor een nieuwe en moderne tijd.

   

 • Blog
  Euphrosyne: tijdschrift voor de Hollandsche kleeding, 1832, nr. 6, plaat no. 7, collectie Koninklijke Bibliotheek.
   
  15 apr 2016

  Koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) had een karakteristieke en invloedrijke smaak in hoofddeksels. De muts met hartvormige omtrek die zij droeg werd korte tijd een nationalistisch symbool en stond ook wel bekend als de koninginnemuts of Jacobamuts.

Pagina's