Blog

• Close-up van de 'Madonna-look', Jean Paul Gaultier, lente/zomer 2013. Foto: Yannis Vlamos, bron: Vogue.com.

Bloot en niet bloot: de netpanty is een niemendalletje met grootse allure, die de meest uiteenlopende vormen van vrouwelijkheid weet te verbinden. Zo werden de verleidelijke rondingen van pin-upmodel Bettie Page erdoor tot nieuwe hoogtes getild, terwijl punkers zich ermee juist verzetten tegen conventionele vormen van vrouwelijkheid.

• Blog Modemuze Sterre Snijders Slavenarmband. Beeld Jutta Wilms op Unsplash, 527558

Negerzoenen, jodenkoeken en zigeunersaus. Het zijn allemaal termen die we kennen als onruststokers. In de mode hebben we er ook een aantal en in deze blog een korte zoektocht en voorstel voor een nieuwe overkoepelende term voor de slavenarmband.

• Tison & Taylor, Barbapapa redt de dieren, 1974/2003: ‘Ze zijn nog niet weg of er komen al weer andere jagers aan. Op zoek naar bont en andere kostbaarheden. Ook Barbabob is in gevaar!’

Gruwelijk maar soms toch ook wel beestachtig mooi: bont. Onze voorouders hadden er geen problemen mee zich te wagen in een vossenvachtje of apenbontje, tegenwoordig ligt dat natuurlijk wel anders. Maar ja, dat veranderd de geschiedenis niet...

• Modetermen zoeken

De 6 beste boeken om in huis te hebben als het gaat om mode- en textieltermen in het Nederlands én in allerlei andere talen. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, geeft tips voor boeken die ons kunnen helpen bij het opzoeken van kostuumtermen in andere talen.

• Sarah Jessica Parker als Carrie Bradshaw in 'Sex and the City'. In deze iconische scène vindt zij Mary Janes (ofwel: bandschoenen) van Manolo Blahnik in het Vogue-archief.

Sex and the City-kijkers kennen het iconische moment dat hoofdrolspeelster Carrie Bradshaw de Manolo Blahnik 'Mary Janes' vindt. Het model schoenen met het kenmerkende bandje komt al decennia voor, maar als je 'Mary Janes' op Modemuze zoekt, zul je deze voorbeelden niet vinden (ze staan in het Nederlands bekend als bandschoen). Binnenkort zal dat echter veranderen!

• Voorpagina collectieboekje 'Ondersteboven. Historische onderkleding' van het Amsterdam Museum.

Crinolines, korsetten, grote lange onderbroeken: historische onderkleding blijft boeien. Hoewel bekendheden zich nu dikwijls in hun ondergoed op het podium wagen, werd onderkleding vroeger nooit zo in het openbaar gedragen. Hoe kom je er nou achter welke kleding er bij de historische ondermode hoorde?

• Gigi Hadid voor Tommy Hilfiger, 2016. Bron: Tommy Hilfiger.

De Leninpet, de Brandopet, de Dylan-, Lennon- of, in de nabije toekomst, de Gigi Hadid-pet. Hij is de beste vriend van elke zelfrespecterende blogger en één van de best verkochte items in de vintagewinkel. Ik heb het natuurlijk over de schipperspet.

• Valhoed uit de 17e eeuw, Rijksmuseum Amsterdam

Vandaag de dag zie je steeds meer kinderen met een helm fietsen. In de 17e, 18e en eerste kwart van de 19e eeuw was het heel gebruikelijk dat kinderen hoofdbescherming droegen. Dit waren meestal bolle mutsen of mutsen met een stootrandje, ook wel valhoedjes genoemd.

• Handtas van metalen kralen, Pierre Cardin, 1970-1980, Frankrijk.

Vanaf de 20ste eeuw gaat de populariteit van de kralentas gepaard met heruitvindingen van deze klassieker. Nieuwe patronen, een nieuwe afzetmarkt of een geheel nieuwe mode kon de interesse in kralentassen doen opleven. Ondanks dat kralentassen af en toe uit de mode zijn, blijken ze een terugkerend verschijnsel.

• favoriet  6

Jurken van katoen met 'novelty' prints: vissen, wijnflessen, parasols of stripfiguren. Ze moesten vrolijkheid en kleur brengen na de sobere oorlogsjaren en stonden symbool voor een nieuwe en moderne tijd.