Blog

• Voorpagina collectieboekje 'Ondersteboven. Historische onderkleding' van het Amsterdam Museum.

Crinolines, korsetten, grote lange onderbroeken: historische onderkleding blijft boeien. Hoewel bekendheden zich nu dikwijls in hun ondergoed op het podium wagen, werd onderkleding vroeger nooit zo in het openbaar gedragen. Hoe kom je er nou achter welke kleding er bij de historische ondermode hoorde?

• Gigi Hadid voor Tommy Hilfiger, 2016. Bron: Tommy Hilfiger.

De Leninpet, de Brandopet, de Dylan-, Lenon- of, in de nabije toekomst, de Gigi Hadid-pet. Hij is de beste vriend van elke zelfrespecterende blogger en één van de best verkochte items in de vintagewinkel. Ik heb het natuurlijk over de schipperspet.

• Valhoed uit de 17e eeuw, Rijksmuseum Amsterdam

Vandaag de dag zie je steeds meer kinderen met een helm fietsen. In de 17e, 18e en eerste kwart van de 19e eeuw was het heel gebruikelijk dat kinderen hoofdbescherming droegen. Dit waren meestal bolle mutsen of mutsen met een stootrandje, ook wel valhoedjes genoemd.

• Handtas van metalen kralen, Pierre Cardin, 1970-1980, Frankrijk.

Vanaf de 20ste eeuw gaat de populariteit van de kralentas gepaard met heruitvindingen van deze klassieker. Nieuwe patronen, een nieuwe afzetmarkt of een geheel nieuwe mode kon de interesse in kralentassen doen opleven. Ondanks dat kralentassen af en toe uit de mode zijn, blijken ze een terugkerend verschijnsel.

• favoriet  6

Jurken van katoen met 'novelty' prints: vissen, wijnflessen, parasols of stripfiguren. Ze moesten vrolijkheid en kleur brengen na de sobere oorlogsjaren en stonden symbool voor een nieuwe en moderne tijd.

• Euphrosyne: tijdschrift voor de Hollandsche kleeding, 1832, nr. 6, plaat no. 7, collectie Koninklijke Bibliotheek.

Koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) had een karakteristieke en invloedrijke smaak in hoofddeksels. De muts met hartvormige omtrek die zij droeg werd korte tijd een nationalistisch symbool en stond ook wel bekend als de koninginnemuts of Jacobamuts.

• Ronde Kraag

In het Modemuze-archief zijn er talloze kragen te bewonderen. Onder deze verzameling bevinden zich voornamelijk veel kanten kragen, maar ook kragen van eenvoudig linnen of katoen. Een aantal jaren geleden maakte de ronde kraag, ook wel Peter Pan-kraag genoemd, een comeback in modeland.

• Getuigenisproject Joost Schrage, paar herenschoenen, 1990-1999, Amsterdam Museum

Om de brogue kunnen we niet heen dit modeseizoen. De klassieke herenschoen zien we op straat in allerlei uitvoeringen voorbijkomen en ook als dame ben je bij de tijd met een paar gaatjesschoenen aan de voeten. Maar wat is de herkomst van de brogue?

• Paar lange dameshandschoenen van wit glacéleer. Op de hand drie stiksels. Bij de pols sluitend middels drie witte kunststof knopen. Amsterdam Museum (objectnummer KA 17210).

Een glacéhandschoen is een handschoen van rekbaar, glanzig leder. Deze handschoenen uit de collectie van het Amsterdam Museum zijn voor het accessoire project allemaal gefotografeerd. De gevlekte vingers laten een vergeten cultuur van handschoendragers, -spanners en -wasserijen zien.

• Twee leren trippen met houten zolen en leren band over de tenen Twee houten trippen met brede leren band over de tenen. En houten zool met vrij hoge hak en uitgesneden onder de wreef.

Ter bescherming van de leren schoen of laars, droeg men in de 15de  eeuw trippen. Dit waren een soort klompschoenen van hout met twee leren slippen die om de voorvoet sluiten.