Gonneke Janssen
 • Blog
   
  1 mei 2018

  Tussen fantasie en werkelijkheid: het naspelen van bekende verhalen is een van de oudste gewoontes van de mensheid. Het verhaal van 'Alice in Wonderland' weet mensen al sinds 1865 te boeien, maar door innovatief kostuumontwerp en de toepassing van moderne materialen, kan er nieuwe verwondering worden gecreëerd op het toneel.

 • Blog
  Vaslav Nijinsky in Le Festin, Parijs, mei 1909.
   
  9 mrt 2018

  In 1909 gaat de eerste voorstelling van de Ballets Russes in première in Parijs, het is een...

 • Blog
  Cape uit de Henri Ter Hall Revue, 1920 (Collectie Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (stichting TiN) kk00201.000)
   
  22 feb 2017

  Het zijn opvallende objecten, de twaalf satijnen capes met daarop olympische figuren van fluweel. Gonneke Janssen van Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA kijkt voor Modemuze wat de olympische sport hier eigenlijk met het theater te maken heeft.

 • Blog
  Kostuums van Iris van Herpen uit Synthetic Twin van Nanine Linning, foto:© Kalle Kuikkaniemie
  1
  13 dec 2016

  Veel couturiers hebben ook kostuums voor theater- en dansvoorstellingen ontworpen. Een groot voordeel van het ontwerpen voor theater is de creatieve vrijheid van de ontwerper: geen vastgestelde herfstkleuren of modetrends en ruimte om te spelen met de bewegingsvrijheid van de dragers.

 • Blog
   
  3 mei 2016

  Koningin Elizabeth I, ook wel bekend als 'The Virgin Queen', regeerde tot haar dood in een tijd waarin het Engels drama een nieuw hoogtepunt bereikte. Daarna heeft haar leven talloze toneelmakers en kostuumontwerpers geïnspireerd, tot vreemde rollen of ongemakkelijke kostuums.

2 jul 2018

Beste Rien Bekkers,

Het spijt me dat dit kostuum verkeerd gefotografeerd is. Dat is niet wat wij trachten te doen als wij onze theatercollectie beschrijven en documenteren, dit doen wij zo zorgvuldig mogelijk, maar helaas gaat er af en toe iets mis of ontbreekt er informatie. Ik zal mijn best doen om deze fout zo snel mogelijk te herstellen. In de beschrijving pas ik direct aan dat het om een sarong gaat in plaats van een mantel.

Met vriendelijke groet,

Gonneke Janssen
Informatiespecialist uitvoerende kunsten en media- Bijzondere Collecties UvA (collectie TiN).