• RAVAGE, Clemens Rameckers & Arnold van Geuns, 2016 Foto: ©Erwin Olaf

Vanaf 27 mei 2017 is Spelenderwijs | mode, kunst, design te zien in Museum Arnhem; een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstenaarsduo RAVAGE. Na de tentoonstelling zal RAVAGE een deel van haar archief aan Modekern schenken. In aanloop naar de tentoonstelling lichten we via Modemuze alvast een tipje van de sluier.

• Atelier van Rijsoort, jaren ’30

Modegeschiedenis vertelt vaak over grote mode ontwikkelingen en bekende modeontwerpers. Er hebben aan deze geschiedenis echter veel meer individuen een bijdrage geleverd waarvan de naam is vergeten. Eén van deze personen is Nellie van Rijsoort.

• Said Mahrouf, film still, collectie voorjaar/zomer 2017

Het Tropenmuseum sprak tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam in januari 2017 met modeontwerper Said Mahrouf over zijn nieuwe voorjaar/zomer 2017 collectie.

• Detail van een van de kostuums gepresenteerd door Edwin Oudshoorn. Foto: Charlotte de Gier.

Waar normaliter de ontwerpen op de catwalk voorbij schieten, kon publiek de sprookjesachtige couturestukken van Edwin Oudshoorn tijdens fashion week van dichtbij bewonderen. De eendaagse expositie scheen een licht op het enorme talent voor ambacht van de Nederlandse ontwerper.

• Martin Margiela, dekbedjas, 1999/2000, Centraal Museum Utrecht

De dekbedjas uit 1999/2000 is een van de meest iconische ontwerpen van modehuis Maison Martin Margiela. In 2012 werd het ontwerp voor de samenwerking met winkelketen H&M aangepast voor het grote publiek. Maakt het constructivistisch vraagstuk van Margiela hiermee de sprong naar de mainstream?

• Afb. 5. Marcel Musters en Koos van den Akker, 2012. Foto: Inez van Lamsweerde.

Na het succes van de Cosbytrui krijgt Koos van den Akker flinke tegenslagen te verwerken. Het verlies van dierbaren en ook zakelijke ellende brengen hem in moeilijke omstandigheden, maar zijn passie voor ontwerpen houdt hem op de been. Het laatste deel in de serie over de Nederlandse modeontwerper Koos van den Akker.

• Junya Watanabe, A/W 2000

Het verzamelen van vernieuwende en conceptuele mode neemt een belangrijke plek in het verzamelbeleid van het Centraal Museum in Utrecht in. Vanwege de conceptuele aard van het werk van Japanse ontwerpers, waarbij de nadruk op experiment in materiaal en vorm ligt, worden deze ontwerpen sinds de jaren '90 actief door het museum aangekocht.

• favoriet  0

De designstroming Hollands Glad verzette zich in de jaren '60 tegen heersende tradities binnen het sieraadontwerp. Zij wilde het sieraad toegankelijk maken voor iedereen. In 1976 maakten Gijs Bakker en Emmy van Leersum de opvallende Kachelpijpketting. Maar hoe democratisch en bereikbaar was dit ontwerp eigenlijk?

• favoriet  1

Ontwerpen van Maison Martin Margiela zijn niet per se 'mooi' in de klassieke zin van het woord, maar wel altijd interessant. Soms te groot of gemaakt van ongebruikelijke materialen, soms onafgewerkt of zelfs beschadigd. De stukken willen ons iets vertellen. Om ze te begrijpen moet je alleen wel de Margiela-taal verstaan. Modemuze vertaalt.

• Koos van den Akker, detail van een patchworktrui, eind jaren 80.

Ruim vijf jaar na zijn aankomst in New York is Koos van den Akker al druk in de weer met het realiseren van zijn grootse ambities. Niet zonder tegenslagen, maar ook niet zonder successen. In een periode waarin zijn stijl niet volledig aansluit opde heersende mannenmode, maakt hij naam nadat tv-ster Bill Cosby in 1984 zijn truien gaat dragen in de Cosby Show.