Blog

 • Blog Modemuze Sabine Bolk. Das Leben am Haverkamp Foto's Team Peter Stichter 2017
  favoriet  7
   

  Op 13 juli vond de openingsavond plaats van de alweer 27ste editie van de Amsterdam Fashion Week. Namens Modemuze was ik aanwezig bij de shows van Das Leben am Haverkamp, HACKED en Bas Kosters op klompen uit Eenrum, maar daarover later meer.

 • Inhuldiging Koningin Beatrix, 30 april 1980, fotocollectie RVD/Koninklijk huis. Foto: Max Koot.
  favoriet  13
   

  Een bijzondere aanwinst voor Paleis Het Loo! De toile of proefjurk van prinses Juliana voor de 1980 inhuldiging van koningin Beatrix. Met deze jurk wordt het grotere publiek geïntroduceerd aan een nieuwe naam in het register van koninklijke couturiers.

 • Blog Modemuze Nora Veerman, Reconstructing Hermès. Métiers, materiaal, Martin Margiela #1 Hermès, 1994, Advertentie. Een illustratie van Hermès vóór Margiela; hierop staan ontwerpen van het team van Claude Brouet
  favoriet  6
   

  Het klassieke modehuis Hermès ging eind jaren 90 in zee met een ontwerper die bepaald niet als traditioneel bekend stond: de onstuimige Martin Margiela. Uiteindelijk bracht hij een wervelwind aan textieltoepassingen, met een buitengewoon uitgekiende twist op traditie.

 • Blog Modemuze Nora Veerman, Reconstructing Hermès. Métiers, materiaal, Martin Margiela #1, Martin Margiela FW95 Vogue
  favoriet  2
   

  Onafgewerkte kledingstukken en duidelijk zichtbare voeringen en naden tegenover Birkin bags en carrésjaals met weelderige prints. Hoe kon het dat een onconventionele ontwerper als Martin Margiela het traditionele modehuis Hermès ging leiden? In de eerste van de tweedelige blog vertelt Nora Veerman over het oog dat Margiela heeft voor ambacht en moderniteit. 

 • RAVAGE. Foto:© Job Smeets.
  favoriet  1
   

  Lidewij Edelkoort, Job Smeets, Viktor & Rolf: niet de minste namen zijn onlosmakelijk verbonden aan het kunstenaarsduo RAVAGE. In hun jonge jaren vertrekt het nog jonge RAVAGE naar Parijs, waar ze hun grenzeloze fantasie tot werkelijkheid omzetten. Drie vrienden blikken terug op deze tijd met RAVAGE. 

 • Blog Modemuze door Sterre Snijders. Mathilde Willink en Fong-Leng van modemuzen tot mecenaat. Mathilde Willink, Fong-Leng en Carel Willink bekijken de mantel Luipaard in STUDIO FONG LENG
  favoriet  3
   

  De Lady Gaga, de Kim Kardashian of de Frida Kahlo van de jaren 70 en de modeontwerpster die als geen ander mode tot kunst maakte. Mathilde Willink en Fong-Leng hebben in de loop der tijd menig modehart veroverd. 

 • RAVAGE, Clemens Rameckers & Arnold van Geuns, 2016 Foto: ©Erwin Olaf
  favoriet  4
   

  Vanaf 27 mei 2017 is Spelenderwijs | mode, kunst, design te zien in Museum Arnhem; een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstenaarsduo RAVAGE. Na de tentoonstelling zal RAVAGE een deel van haar archief aan Modekern schenken. In aanloop naar de tentoonstelling lichten we via Modemuze alvast een tipje van de sluier.

 • Atelier van Rijsoort, jaren ’30
  favoriet  6
   

  Modegeschiedenis vertelt vaak over grote mode ontwikkelingen en bekende modeontwerpers. Er hebben aan deze geschiedenis echter veel meer individuen een bijdrage geleverd waarvan de naam is vergeten. Eén van deze personen is Nellie van Rijsoort. 

 • Said Mahrouf, film still, collectie voorjaar/zomer 2017
  favoriet  3
   

  Het Tropenmuseum sprak tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam in januari 2017 met modeontwerper Said Mahrouf over zijn nieuwe voorjaar/zomer 2017 collectie. 

 • Detail van een van de kostuums gepresenteerd door Edwin Oudshoorn. Foto: Charlotte de Gier.
  favoriet  3
   

  Waar normaliter de ontwerpen op de catwalk voorbij schieten, kon publiek de sprookjesachtige couturestukken van Edwin Oudshoorn tijdens fashion week van dichtbij bewonderen. De eendaagse expositie scheen een licht op het enorme talent voor ambacht van de Nederlandse ontwerper.

Pagina's