• Een onverknipte shawl en een ‘doekjeswollen kraplap’ van dezelfde shawl

Het begon met een wollen shawl uit Canada die zeker in de smaak zou vallen. Streekdracht is bij uitstek een internationale aangelegenheid. Eén van de Staphorster kraplappen in mijn verzameling is daar een sprekend voorbeeld van.

• favoriet  8

De voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Sits: katoen in bloei’ in het Fries Museum zijn in volle gang. Eén van de bijzondere stukken die te zien zal zijn is de zogenaamde ‘West-Indische Compagnie-rok’.

• Afb.1 Twee meisjes in Marker streekdracht. Het rechter meisje is in zware rouw. Ingekleurde ansichtkaart uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (N.11979)

Jacco Hooikammer schrijft over Nederlandse streekdracht zodat de kennis hierover levend blijft. Bij de Marker streekdracht bijvoorbeeld, draagt men mutsen die bestaan uit maar liefst zes onderdelen. Tijdens de zware rouw wordt bij kinderen aan die zes onderdelen zelfs nog een onderdeel toegevoegd. Meer hierover in de blog ‘Een bijna vergeten rouwgebruik op Marken’.

• Afb. 1 Mannequin in Staphorster klederdracht

Boordjesschorten en stukjesschorten; Staphorsters die bekend zijn met de klederdracht weten precies waarover dit gaat. Jacco Hooikammer weet er ook alles van en legt met passie uit wat het is en hoe het aangepast kan worden naar smaak of naar de voorgeschreven mores.

• favoriet  3

Wie kent het niet: opkruipende (onder)mouwen bij het aantrekken van een vest of jasje. In Staphorst hadden ze daar een heel praktische oplossing voor. Jacco Hooikammer vertelt over het gebruik van het kachelhaakje aan de hand van een jakje van het Nederlands Openluchtmuseum.

• favoriet  0

Het TextielMuseum heeft een grote collectie stalenboeken die onlangs werden gebruikt voor een vergelijkend onderzoek naar streekdracht en stalenboeken in Brabantse en Limburgse musea en archieven. (Een bewerking van een lezing van Renate van de Weijer over de Tilburgse stalenboeken.)

• favoriet  1

Allerlei motieven in de Staphorster streekdracht ontlenen hun benaming aan alledaagse gebruiksvoorwerpen. Soms is het omgekeerde het geval. Het gedeelte van een sleutel dat in het slot steekt heet in het Nederlands een baard. In het Staphorster dialect heet dit een ‘nabbegie’.

• favoriet  1

Kleine objecten die je op de rommelmarkt of in de antiekwinkel vindt kunnen soms een opmerkelijk verhaal vertellen. Onlangs heb ik twee hangertjes, die eigenlijk niet veel voorstellen, aan mijn verzameling toegevoegd. Zo groot als een flinke lucifer maar met een interessant verhaal.

• Kraplap van Aaltje.

Aaltje C. (*1926) uit Staphorst moest tot mei 1940 naar school. Ze werd echter al in de loop van 1939 ‘voor nacht en dag uitbesteed’ bij een boerenfamilie in het dorp.

• favoriet  1

Vrouwen in Staphorster streekdracht kunnen uren over kleding praten. Zet een aantal zussen, vriendinnen of een moeder met haar dochters rond de tafel en ze vullen de avond met het bespreken van elkaars of andermans garderobe. Dan is het handig als iedereen weet waar het over gaat.