• favoriet  9

Na de succesvolle editie van vorig jaar komt Modemuze met een nieuwe tentoonstelling: [email protected]OBA: Innovation van 18 mei t/m 2 september 2018 te zien in de OBA. Een verrassende  expositie mét een uitgebreid en divers evenementenprogramma.

• Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Borsik, voor het kind in het pak, 1875-1950, nr. 005357

Eeuwenlang was kleding een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in de dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Elke gemeenschap had eigen vormen en normen waaraan iedereen zich hield. Onder invloed van mode en maatschappelijke ontwikkelingen veranderde de dracht in de loop van de tijd.

• Afb.1 Twee meisjes in Marker streekdracht. Het rechter meisje is in zware rouw. Ingekleurde ansichtkaart uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (N.11979)

‘Modemuze verrast telkens opnieuw. Het online platform geeft een prachtig beeld van onze textiele schatten in de Nederlandse musea.' Modemuze krijgt opnieuw een bijzondere prijs toegekend.

• FUTURE GENERATION - The Painting

Afgelopen weekend vond de 26ste editie van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam plaats. De openingsavond stond geheel in teken van de toekomst van de mode. De avond, welke toepasselijk de titel FUTURE GENERATION kreeg, werd gevuld met werk van aanstormend talent. Modemuze was aanwezig en mocht verslag doen van de wervelende shows die gepland stonden: MARTAN, Das Leben am Haverkamp en The Painting.

• Samuel Jessurun de Mesquita, Zelfportret met hand aan snor, 1917, collectie Gemeentemuseum Den Haag.

De Movember Foundation vraagt aandacht voor de mannelijke gezondheid door zo veel mogelijk mannen over te halen een snor te laten staan. De snor is tegenwoordig weer hip and happening, maar heren, het dragen van een snor is niet altijd een pretje: snorrenwas smelt door de stoom van hete thee of de soep blijft in de haartjes hangen. Gelukkig zijn ook hier handige uitvindingen voor gedaan.

• Fashion in museums: past, present, future in het Rijksmuseum

In 2015 uitte modejournalist Suzy Menkes forse kritiek op musea. Zij hield een pleidooi voor de terugkeer naar modetentoonstellingen gebaseerd op onderzoek naar eigen collecties. In het symposium Fashion in Museums: Past, Present and Future in het Rijksmuseum werd reactie gegeven op haar statement door verschillende internationale sprekers.

• Truus en Riet Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Team Peter Stigter

Tijdens de zomereditie van de Amsterdam Fashion Week toonden oude bekenden hun nieuwste modecollecties. Ook de tweeling Truus en Riet Spijkers toonden voor het kleine zusje van hun hoofdlijn, SIS, een collectie geïnspireerd door het discotijdperk en het heelal.

• Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.

Zondag 7 juni 2015 overleed de Rotterdamse couturier Cargelli - Carl Gellings - op 85-jarige leeftijd. Het Rotterdamse mode-icoon ontwierp tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. De resultaten van zijn harde werk worden goed bewaard, als levendige herinnering aan de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

• Yves Saint Laurent, zwarte vrouwensmoking, hersft-winter 1993/94, gebaseerd op zijn collectie 'Le Smoking' uit 1967, Modemuseum Hasselt

FASHIONCLASH Festival heeft dit jaar ‘gender’ als overkoepelend thema. Het festival wil aan de hand van mode de uitdagingen omtrent gendertopics aankaarten en een stap zetten in de richting van een intelligente, empathische benadering van gender en deze in de toekomst aan te wenden.