Blog

 • zomerjapon of informele japon, 1740-1750, collectie Rijksmuseum Amsterdam (Inv.nr. BK-1961-90 A en B)
  favoriet  5
   

  Voor het collectieboek van de kostuumcollectie van het Rijksmuseum (B.M. du Mortier e.a., Mode & Kostuum, Amsterdam 2016) werd onderzoek gedaan naar onderstaande zomerjapon of informele japon uit circa 1740 – 1750.

 • Robe à la Française, ca. 1775-1785, collectie Rijksmuseum
  favoriet  3
   

  Het Rijksmuseum kocht in 2011 een robe à la Française aan, daterend uit circa 1775-1785. Textielrestaurator Mieke Albers van het Rijksmuseum deelt met Modemuze de bijzonderheden en conditie van deze specifieke japon.

 • Wambuis, anoniem, ca. 1680 - ca. 1688, collectie Rijksmuseum.
  favoriet  10
  5

  Mieke Albers, restaurator textiel van het Rijksmuseum, krijgt veel zeer oude kledingstukken in haar handen. Vaak moeten deze objecten worden gerestaureerd of geconserveerd voor de toekomst. Voorafgaand aan de restauratie wordt er onderzoek naar het betreffende kledingstuk gedaan.

 • favoriet  9
   

  In de Modemuze Meet Up 'Restauratoren uit de mode' vertelden Floor van der Plas (textielrestaurator) en Rosalie Sloof (kunsthistorica en mounting specialist) over hun vakgebied aan de hand van de voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Uit de Mode' in het Centraal Museum Utrecht.

 • Afb. 6 Detail van een baljapon van goudgeel fluweel en struisvogelveren, 1895, collectie Amsterdam Museum.
  favoriet  8
  2

  Het woord zegt het al: als ‘textielrestaurator’ ben je gespecialiseerd in het restaureren van textiel. Kostuums en accessoires zijn in de basis gemaakt van textiel. Het leuke is dat ze vaak ook nog uit andere materialen bestaan, zoals franjes van glaskralen of een borduursel van metaaldraad.

 • Marijke de Bruijne bekijkt textielvondst.
  favoriet  9
   

  400 jaar geleden verzonk een schip voor de kust van Texel. In 2014 werd het schip ontdekt en werd er allerlei lading naar boven gehaald. Door nog onbekende omstandigheden is veel van de lading intact gebleven en niet vergaan zoals dat meestal gebeurd na zo veel jaar onder water te hebben gelegen. In ‘Textielschat uit zee’ vertellen textielrestauratoren in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne over het eerste onderzoek.

 • Bruidsjapon, inv.nr.BK-2003-10, collectie Rijksmuseum Amsterdam
  favoriet  2
  3

  Op de Tentoonstelling Catwalk, die nog tot 22 mei 2016 in Het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is, staat een trouwjapon die op 2 juni 1902 in Utrecht door mevrouw Elisabeth Petronella Fok Fraterman werd gedragen. De japon wordt tentoongesteld op een rond podium die de rok met sleep benadrukt.

 • favoriet  2
  1

  Een zwarte zijden damesjas uit de collectie van het Amsterdam Museum heeft vreemde verkleuringen. Wat is de oorzaak van deze verkleuring? En wat is het effect op het jasje? Over een vroege vorm van viscose en de kwestbaarheid van textiel.

 • Blog Modemuze. Oud en nieuw glitter, pailletten en gelatine. Marjolein Koek. Rijksmuseum inventarisnr. bk-1973-370-a-detail1single_00001
  favoriet  3
   

  Zonder glim en glans is je feestkleding niet af. Ook in de tijd dat Oriëntalisme en Art Deco het helemaal zijn. Het goedkope, veelzijdige en lichte gelatine is dan hét materiaal voor schitterende ornamenten.

 • foto: Herstelde kousen, 1920-1940, Museum TwentseWelle Enschede
  favoriet  3
   

  In het depot van Museum TwenteWelle in Enschede is een paar kousen te vinden die duidelijk meer dan eens hersteld zijn. Zowel Dianne Nieuwland, vrijwilligster van het museum, als Astrid Hage, collectiebeheerster van Museum TwentseWelle, omschrijven dit paar kousen als één van hun lievelingen uit het depot.

Pagina's