Blog

 • B3. Modemuze Blog Mieke Albers Fries Museum Borst Afb. 1
  favoriet  1
   

  Een tentoonstellingsposter uit 1987 was de perfecte match voor de bestudering van de borduurtechnieken van de borst. In deze blogserie geeft textielrestaurator van het Rijksmuseum​ Mieke Albers een kijkje achter de schermen in het onderzoek naar deze vroeg 17de-eeuwse ‘borst’. Blog #3 gaat over het borduurwerk.

 • B2. Modemuze Blog Mieke Albers Fries Museum Borst Afb. 1
  favoriet  3
   

  ‘Om de vezels te identificeren hebben we monsters genomen en bekeken met behulp van optische lichtmicroscopie en Hirox-microscopie.’ In deze blogserie geeft textielrestaurator Mieke Albers een kijkje achter de schermen in het onderzoek naar een vroeg 17de-eeuwse ‘borst’. Blog #2 gaat over de garens, vezels en kleurstoffen.

 • Mieke Albers Borst Fries Museum blog Modemuze. Afb 1.
  favoriet  6
  2

  ‘Een lap van kostbare stof vroeger door vrouwen op de boezem gedragen’: een heldere uitleg van Van Dale. Diepgaand onderzoek naar een vroeg 17de-eeuwse ‘borst’ laat zien waarom zo'n kledingstuk zo kostbaar was. In deze blogserie geeft textielrestaurator Mieke Albers een kijkje achter de schermen.

 • Blog Modemuze Sjoukje Telleman restauratie Chinese kimono met gouddraden
  favoriet  3
   

  Niet lang geleden kreeg ik een rijk versierde mantel op mijn restauratietafel, die over de gehele lengte en breedte geborduurd is met gouddraad. Helaas is de conditie van de mantel sterk achteruitgegaan sinds het moment van productie. Niet alleen door het dragen, maar ook door ouderdom was veel van het gouddraad losgekomen.

 • zomerjapon of informele japon, 1740-1750, collectie Rijksmuseum Amsterdam (Inv.nr. BK-1961-90 A en B)
  favoriet  5
   

  Voor het collectieboek van de kostuumcollectie van het Rijksmuseum (B.M. du Mortier e.a., Mode & Kostuum, Amsterdam 2016) werd onderzoek gedaan naar onderstaande zomerjapon of informele japon uit circa 1740 – 1750.

 • Robe à la Française, ca. 1775-1785, collectie Rijksmuseum
  favoriet  4
   

  Het Rijksmuseum kocht in 2011 een robe à la Française aan, daterend uit circa 1775-1785. Textielrestaurator Mieke Albers van het Rijksmuseum deelt met Modemuze de bijzonderheden en conditie van deze specifieke japon.

 • Wambuis, anoniem, ca. 1680 - ca. 1688, collectie Rijksmuseum.
  favoriet  10
  4

  Mieke Albers, restaurator textiel van het Rijksmuseum, krijgt veel zeer oude kledingstukken in haar handen. Vaak moeten deze objecten worden gerestaureerd of geconserveerd voor de toekomst. Voorafgaand aan de restauratie wordt er onderzoek naar het betreffende kledingstuk gedaan.

 • favoriet  9
   

  In de Modemuze Meet Up 'Restauratoren uit de mode' vertelden Floor van der Plas (textielrestaurator) en Rosalie Sloof (kunsthistorica en mounting specialist) over hun vakgebied aan de hand van de voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Uit de Mode' in het Centraal Museum Utrecht.

 • Afb. 6 Detail van een baljapon van goudgeel fluweel en struisvogelveren, 1895, collectie Amsterdam Museum.
  favoriet  8
  2

  Het woord zegt het al: als ‘textielrestaurator’ ben je gespecialiseerd in het restaureren van textiel. Kostuums en accessoires zijn in de basis gemaakt van textiel. Het leuke is dat ze vaak ook nog uit andere materialen bestaan, zoals franjes van glaskralen of een borduursel van metaaldraad.

 • Marijke de Bruijne bekijkt textielvondst.
  favoriet  9
   

  400 jaar geleden verzonk een schip voor de kust van Texel. In 2014 werd het schip ontdekt en werd er allerlei lading naar boven gehaald. Door nog onbekende omstandigheden is veel van de lading intact gebleven en niet vergaan zoals dat meestal gebeurd na zo veel jaar onder water te hebben gelegen. In ‘Textielschat uit zee’ vertellen textielrestauratoren in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne over het eerste onderzoek.

Pagina's