• Marijke de Bruijne bekijkt textielvondst.

400 jaar geleden verzonk een schip voor de kust van Texel. In 2014 werd het schip ontdekt en werd er allerlei lading naar boven gehaald. Door nog onbekende omstandigheden is veel van de lading intact gebleven en niet vergaan zoals dat meestal gebeurd na zo veel jaar onder water te hebben gelegen. In ‘Textielschat uit zee’ vertellen textielrestauratoren in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne over het eerste onderzoek.

• Bruidsjapon, inv.nr.BK-2003-10, collectie Rijksmuseum Amsterdam

Op de Tentoonstelling Catwalk, die nog tot 22 mei 2016 in Het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is, staat een trouwjapon die op 2 juni 1902 in Utrecht door mevrouw Elisabeth Petronella Fok Fraterman werd gedragen. De japon wordt tentoongesteld op een rond podium die de rok met sleep benadrukt.

• favoriet  1

Een zwarte zijden damesjas uit de collectie van het Amsterdam Museum heeft vreemde verkleuringen. Wat is de oorzaak van deze verkleuring? En wat is het effect op het jasje? Over een vroege vorm van viscose en de kwestbaarheid van textiel.

• Enkellange avondjapon met sleep, van zwarte filetkant versierd met zwarte pailletten en op de heup voorzien van een afhangende corsage van felroze rozen en druiven, collectie Rijksmuseum Amsterdam (foto: Rijksmuseum)

Zo’n honderd jaar geleden, in de periode van het Oriëntalisme (1909-1926) en de Art Deco-periode (1915-1930), kenmerkte feestkleding voor dames zich door het gebruik van rijke stoffen en decoratieve ornamenten.

• foto: Herstelde kousen, 1920-1940, Museum TwentseWelle Enschede

In het depot van Museum TwenteWelle in Enschede is een paar kousen te vinden die duidelijk meer dan eens hersteld zijn. Zowel Dianne Nieuwland, vrijwilligster van het museum, als Astrid Hage, collectiebeheerster van Museum TwentseWelle, omschrijven dit paar kousen als één van hun lievelingen uit het depot.

• favoriet  1

Objecten vertellen een verhaal, de behoefte aan restauratie kan echter een reden zijn om een object niet op te stellen in het museum. Dit was lang het geval voor het zogenaamde 'drakenjakje' uit de eerste helft van de 18e eeuw. Voor de tentoonstelling Dieren Rijk werd het jakje gerestaureerd zodat het opgesteld kon worden.

• favoriet  2

Onlangs werd besloten om een kwetsbaar 17e eeuws baby hemdje uit de collectie van het Rijksmuseum te wassen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor voldoende ondersteuning in een bad? Hoe droog je iets gelijkmatig, in de juiste vorm en zonder ongewenste vouwen?

• favoriet  1

Als junior textielrestaurator in het Rijksmuseum deelt Marjolein Koek met Modemuze haar onderzoek naar en restauratie van de zogenaamde ‘Toetanchamon’-jurk. Hoe gaat de textielrestaurator te werk en met wat voor dilemma’s krijgt ze te maken?

• Twee japonnen, voor en na restauratie

In het restauratieatelier van het Gemeentemuseum is maanden hard gewerkt aan de tentoonstelling ‘Romantische Mode. Mr. Darcy meets Eline Vere’ (11 oktober 2014 t/m 22 maart 2015). In dit blog een voorbeeld van een japon uit ca. 1845 voor en na restauratie.

• Wambuis van synthetisch vilt, tijdens vervaardiging.

Een bijzonder restauratieproject: het Rijksmuseum heeft in haar collectie een ruitermantel, gedragen door Ernst Casimir, die in of vóór 1632 wordt gedateerd. Voor de herinrichting van het nieuwe Rijksmuseum werd een verantwoorde nieuwe mannequin voor de ruitermantel bedacht en vervaardigd.