Over Modemuze

Hét platform voor mode en kostuums

Modemuze.nl is een community voor onderzoekers, makers, dragers en liefhebbers van mode en kostuums. Kern van het platform wordt gevormd door de verschillende modecollecties van musea die op Modemuze bij elkaar worden gebracht. Musea bezitten talrijke grote en kleinere mode- en kostuumcollecties die vanwege de omvang en kwetsbaarheid van textiel niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek.

Platform Modemuze.nl verbindt sinds 2015 museale collecties met verhalen over mode, eigentijdse trends en kostuumgeschiedenis als een bron van inspiratie voor een breed publiek. Elke week publiceert Modemuze nieuwe blog-posts en verbindt daarmee museaal erfgoed met de actualiteit, inspiratie en kennis van ons netwerk; de Modemuze community.

Modemuze artikelen ontvangen in je mailbox? dat kan. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Een bijdrage leveren aan het Modemuze blog?

Wil je iets schrijven voor het blog, of op een andere manier een bijdrage leveren? Dat kan, neem contact op met Modemuze via: [email protected].

Samenwerking/bijzondere projecten

Modemuze was samenwerkinsgpartner bij de ontwikkeling van de Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums, nu onderdeel van het termennetwerk van NDE. De VTMK was een intiatief van ModeMuseum in Antwerpen (MoMu) en geïnspireerd door digitaal erfgoedprojecten als Europeana Fashion en Modemuze. Het doel van de Visuele Thesaurus was om een gezamenlijke en open termenlijst te creëren binnen Vlaamse en Nederlandse musea met een modecollectie, zodat de ontsluiting van deze collecties o.a. online maximaal zou kunnen worden benut. Het project is in 2017 afgerond en heeft o.a. geleid tot de publicatie van deze handleiding.

Voor het up to date houden van de culturele agenda met tentoonstellingen en events werkt Modemuze samen de Nederlandse Kostuumvereniging.

Unlocking Fashion Heritage

Wereldwijd is niet alleen de ambachtelijke kennis over modetechnieken aan het verdwijnen, maar ook het bijbehorende inzicht over de verschillende betekenissen die de diverse technieken werd toebedacht. Sommige van deze technieken worden nu nog toegepast, maar zullen zonder twijfel over enige tijd niet meer bestaan – tenminste niet in de context en betekenis zoals die oorspronkelijk bedoeld was.

 Met ‘Unlocking Fashion Heritage’ wil Modemuze als collectief een bijdrage leveren aan het zichtbaar maken, borgen en overdragen van ambachtelijke kennis over modetechnieken. Mode-erfgoed als inspiratiebron voor vakmanschap in de 21ste eeuw. Modemuze combineert met het project ‘Unlocking Fashion Heritage’ de kennis van digitaal ontwerpers met de expertise vanuit het erfgoedveld, de ambachtelijke kleermakerij en het vakonderwijs. Op innovatieve wijze worden de mogelijkheden van 3D-scanning ingezet voor het presenteren van bijzondere en relevante mode objecten uit de collecties van de 18 deelnemende musea, om zo de kennis omtrent ambachtelijkheid en vakmanschap in 3D-vorm te tonen. ULFH wordt ondersteund door het Gieskes Strijbis Fonds en Innovatielabs.

Wilt u Modemuze steunen?

Modemuze drijft op een netwerk van, vaak jonge, mode-en kostuumliefhebbers. Dankzij ondersteuning van een aantal nationale fondsen heeft Modemuze kunnen doorgroeien als platform. Het is ook mogelijk om als particulier of bedrijf aan Modemuze bij te dragen. Daarmee kunt u Modemuze helpen om de mode- en kostuumcollecties die zich in Nederland bevinden nóg beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel online als offline. De organisatie bespreekt graag de mogelijkheden met u om aan dit unieke netwerk van kennis- en inspiratie bij te dragen. 

Heeft u vragen of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met coördinator Mila Ernst voor een verkennend gesprek ([email protected])

Algemene informatie

Jaarverslagen: Modemuze Replay 2017, Modemuze Replay 2018, Modemuze Replay 2019., Modemuze Replay 2020 en Modemuze replay 2021

Prijzen: IVI Award voor informatie innovatie (2015); de Drupal Splash Award (2016) en de Eef Bosch-van de Kolkprijs (2017) 

Modemuze is gebouwd door Finalist en vormgegeven door Ape to Zebra.

Samenwerking met Modemuze? vind hier logo's en brand identity