Over Modemuze

Modemuze is hét platform voor mode en kostuumerfgoed in Nederland: ter inspiratie, ontdekking en verdieping. Op dit platform zijn de mode- en kostuumcollecties van verschillende Nederlandse musea online te vinden.

Bron van inspiratie

Nederlandse musea bezitten grote en kleinere mode- en kostuumcollecties, die vanwege de kwetsbaarheid niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek. De tienduizenden kleren en accessoires vertegenwoordigen samen voor het overgrote deel vijf eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis, vanaf de 16de eeuw tot nu. Op dit platform worden online collecties en verhalen aan elkaar verbonden als een bron van inspiratie voor een breed publiek.


Modemuze-community

Modemuze is een community van mode- en kostuumliefhebbers. De community is ontstaan uit de initiatiefnemers van het project en de Mobiele Modemuzes. 

Het Mobiele Modemuze team geeft (jonge) modeliefhebbers en/of kostuumgeïnteresseerden de mogelijkheid om actief mee te denken met Modemuze op vrijwillige basis. Ons team bestaat op dit moment uit: Japke van UffelenCatherine RegoutCatherine Wolfs, Renee van der Hoek, Anneclaire van Veelen (online curator), Sterre Snijders, Anne van Hazel, Dorien Duivenvoorden, Efua Heyliger, Emilie Spinhoven, Anne Karlijn van Kesteren, Britt van den Berg, Sarisa Sapulette, Rick van Os, Malou Sumah, Nedda Nagel, Valerie Overgaag, Charlotte de Gier, Aicha Hockx, Lara ter Braak, Eline Hoetmer, Cindy Warmerdam, Laura van Rutten, Karima el Issaoui, Debbie van der Wouw.

Deel van het Modemuze-team op de Europeana Fashion Conferentie: Digital Fashion Futures.
Deel van het Modemuze-team op de Europeana Fashion Conferentie: Digital Fashion Futures.


Ook een bijdrage leveren? Dat kan!

Hou je van schrijven, bloggen, onderzoeken of filmpjes maken? Ben je actief op Pinterest of ergens anders op het web? Wil je toegang tot een netwerk van enthousiaste jonge mode- en kostuumprofessionals? Kijkjes achter de schermen van onze musea? Stuur dan een mailtje aan [email protected].
 

Samenwerking

Musea die in de toekomst ook (delen van) hun collecties willen tonen op Modemuze kunnen contact opnemen via [email protected].

Modemuze werkt samen met Europeana Fashion, een Europees portal voor mode- en kostuumcollecties, aan het beschikbaar maken van mode- en kostuumcollecties online. 

Modemuze werkt verder o.a. samen met de Nederlandse Kostuumvereniging. De Kostuumvereniging maakt zich sterk voor het behoud van en kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant. Voor meer informatie over de activiteiten van de vereniging zie de website van de Nederlandse Kostuumvereniging.

Kennisdeling

Kennisdeling met het mode- en kostuumpubliek in Nederland staat voorop bij Modemuze. Iedereen met een interesse in mode en kostuum kan de informatie en inspiratiebron op het platform aanvullen: zo wordt er een openbare bron aangemaakt voor iedereen. Hoe meer het platform Modemuze zich ontwikkelt, hoe meer ervaring wij ook opdoen met de manier waarop de kennisdeling tussen musea en het modeveld kan en moet plaatsvinden. Ook deze kennis delen we graag. Speciaal voor mode- en museumprofessionals geïnteresseerd in de ontwikkeling van het project Modemuze publiceren we onze ervaringen op de Modemuze-Tumblr.


Projectteam 

Annemarie Den Dekker (Amsterdam Museum), Judith van Amelsvoort (Amsterdam Museum), Ninke Bloemberg (Centraal Museum Utrecht), Gieneke Arnolli (Fries Museum Leeuwarden), Hanneke van Zuthem (Nederlands Openluchtmuseum), Madelief Hohé (Gemeentemuseum Den Haag), Sjouk Hoitsma  (Museum Rotterdam), Trudie Rosa de Carvalho (Paleis Het Loo), Bianca du Mortier (Rijksmuseum), Leonie Sterenborg (Tassenmuseum Hendrikje), Daan van Dartel (Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde), Guus Boekhorst (TextielMuseum), Hans van Keulen (Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA), Gonneke Janssen (Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA), Mila Ernst (CultuurGoedprojectleider) Lisa Whittle (embedded researcher Vrije Universiteit), Ykje Wildenborg (Europeana Fashion), Marijke Oosterbroek (Amsterdam Museum), Hester Gersonius (Amsterdam Museum), Vincent de Keijzer (Gemeentemuseum), Judith van Gent (Amsterdam Museum), Lizzy Jongma (Rijksmuseum), Trineke Kamerling (Rijksmuseum).

Modemuze is gebouwd door Finalist en vormgegeven door Ape to Zebra.

Modemuze dankt iedereen die tot nu toe met ons mee denkt, doet en werkt:

Mieke Albers, Saskia Bak, Rien Bekkers, Marije Blaasse, Laura Broersma, Thijs van Buuren, Yara Cavalcanti-Araujo, Mabel Dam, Marian Duff, Marit Eisses, Fernanda Fernandes, Rima Freeman, Anna Foulidis, Sanne van Gestel, Javier Gimeno-Martininez, Elsbeth Grievink, Fennemiek Gommer, Sinette Hesselink, Fransje Hovinga-van Eijsden, Katie Holder, Claes Iversen, Edwin Jacobs, Oonagh Jobling Aitken, Arie Koelemij, Danielle Kuijten, Paul van de Laar, Michel van Maarseveen, Job Meihuizen, Anja Molenaar, Kenny Nagelkerke, Dianne Nieuwland, Corinne Roes, Karin van Paassen, Wim Pijbes, Shirley van de Polder, Peter Schroder, Rosalie Sloof, Richard Soesanna, Paul Spies, Joni Steinmann, Lisette Spaans, Benno Tempel, Koen Tossijn, Denise van der Vegt, Evelien van Veen, Stephanie Veldman, Roy Verschuren, Andre Visser, Jurriaan Wentink, Birthe Weijkamp, Martine Willekens, Marion Witter, Xiomara van der Zon, Fleur & Anne. 

En uiteraard alle collega’s die vol enthousiasme een bijdrage leveren aan het tot stand komen van dit project.

Stage

Er zijn geen vacatures op dit moment.

Steun Modemuze

Modemuze is een platform voor en door liefhebbers van mode en kostuum. Dankzij de ondersteuning van fondsen kan Modemuze nieuwe projecten opzetten en verder doorgroeien als platform. Het is ook mogelijk om als particulier of bedrijf aan Modemuze bij te dragen. Daarmee kunt u Modemuze helpen om de mode- en kostuumcollecties die zich in Nederland bevinden nóg beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel online als offline. De organisatie bespreekt graag de mogelijkheden met u om aan dit unieke netwerk van kennis- en inspiratie bij te dragen.

Heeft u vragen of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met coördinator Mila Ernst voor een verkennend gesprek. 


Contact

Heb je een vraag, suggestie, compliment? Neem contact met ons op via: [email protected]

Voor vragen over eventuele schenkingen kunt u het beste direct contact opnemen met een van de musea.  
 

Modemuze in de pers

Klik hier voor Modemuze in de pers