Over Modemuze

Hét platform voor mode en kostuums

Modemuze.nl is een community voor mode en kostuums, die online verschillende modecollecties van musea in binnen- en buitenland bij elkaar brengt. Modemuze wil deze bijzondere en kwetsbare collecties onder de aandacht brengen bij een breed en divers publiek en verbinden met de actualiteit, inspiratie en kennis van de community.


Modemuzecommunity

Op Modemuze zijn de modecollecties van 16 musea te vinden, die in totaal ruim 90.000 voorwerpen tonen op de website. Daarnaast komen er elke week nieuwe blogs en themapagina’s online, die worden geschreven door verschillende mode-experts en liefhebbers uit het hele veld: van professionals en studenten tot enthousiaste amateurs en gedreven fashionista’s.

Met de collectie en ca. 500 blogposts en thema’s trekt Modemuze jaarlijks ca. 190.000 unieke bezoekers. Samen met de Nederlandse Kostuumvereniging wordt de agenda van modetentoonstellingen en –events ingevuld.

Bekijk hier het jaarverslag Modemuze Replay 2017.

Bekijk hier het jaarverslag Modemuze Replay 2018
 

Ook Modemuze worden?

Wil je iets schrijven voor het blog, of op een andere manier een bijdrage leveren?

Neem contact op met de Modemuze via: [email protected].
 

Speciale samenwerkingen

Inspiratie voor de maker: mbo-programma

Het Centraal Museum, Amsterdam Museum en Modemuze hebben de handen ineengeslagen om een mbo-educatieprogramma op het gebied van mode te ontwikkelen. Het doel is om de specialistische kennis van musea in te zetten voor een programma de ontwikkeling van mbo-modestudenten ondersteunt en aansluit op het mbo-modeonderwijs.

Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums

Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums is een intiatief van ModeMuseum in Antwerpen (MoMu) en geïnspireerd door digitaal erfgoedprojecten als Europeana Fashion en Modemuze. Het doel van de Visuele Thesaurus was om een gezamenlijke en open termenlijst te creëren binnen Vlaamse en Nederlandse musea met een modecollectie, zodat de ontsluiting van deze collecties o.a. online maximaal zou kunnen worden benut. Het project is in 2017 afgerond en heeft o.a. geleid tot de publicatie van deze handleiding.
 

Partner worden van Modemuze?

De partners van Modemuze werken samen om mode- en kostuumcollecties en kennis over mode online bij elkaar te brengen. Vergroten van het netwerk en de zichtbaarheid van het platform, zowel online als op locatie, worden door middel van gezamenlijke tentoonstellingen, evenementen en actief samenwerking met externe partijen bereikt.

Op internationaal niveau worden collecties in samenwerking met Europeana Fashion online beschikbaar gemaakt. Daarnaast werkt Modemuze samen met de Nederlandse Kostuumvereniging op het gebied van kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant.

Partnerschap staat open voor alle geregistreerde musea. Bij toetreding tot het netwerk wordt een samenwerkingscontract afgesloten. Voor deelname aan Modemuze betalen partners contributie. Voor meer informatie, mail naar [email protected].
 

Steun Modemuze

Dankzij ondersteuning van fondsen kan Modemuze nieuwe projecten opzetten en verder doorgroeien als platform. Het is ook mogelijk om als particulier of bedrijf aan Modemuze bij te dragen. Daarmee kunt u Modemuze helpen om de mode- en kostuumcollecties die zich in Nederland bevinden nóg beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel online als offline. De organisatie bespreekt graag de mogelijkheden met u om aan dit unieke netwerk van kennis- en inspiratie bij te dragen.

Heeft u vragen of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met coördinator Mila Ernst voor een verkennend gesprek ([email protected]).
 

Onderzoek en ontwikkeling project

Speciaal voor mode- en museumprofessionals geïnteresseerd in de ontwikkeling van het project Modemuze publiceren we onze ervaringen met het communityplatform op de Modemuze-Tumblr.


 

Contact

Heb je een vraag, suggestie, compliment? Neem contact met ons op via: [email protected]

Voor vragen over schenkingen kunt u het beste direct contact opnemen met een van de musea.
 

Stage

Er zijn geen vacatures op dit moment.
 

Speciale dank

Dankzij de groeiende community en inzet van partners, collega’s en redactie heeft Modemuze onder andere de IVI Award voor informatie innovatie (2015); de Drupal Splash Award(2016) en de Eef Bosch-van de Kolkprijs (2017) de prestigieuze vakprijs voor streekdracht gewonnen.

Modemuze is gebouwd door Finalist en vormgegeven door Ape to Zebra.