Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  9 mei 2020

  Drie documentaires die je doen wegdromen in quarantaine tijden. Stap in de wereld van Alexander...

 • Blog
   
  4 mei 2020

  In deze blog vertelt conservator Frederic Baas over de tentoonstelling BodyDrift: Anatomies of the Future, de eerste tentoonstelling uit een reeks over het verzamelgebied Posthuman dat Design Museum Den Bosch hanteert. Speciaal voor Modemuze maakte hij bovendien een selectie van enkele interessante werken uit de tentoonstelling die in deze blog verder uitgelicht worden.  

 • Blog
  afb. 1 'Zee vol verhalen', deel van de kledingzaal, 2020, foto Wim Zandberg.; Zuiderzeemuseum, ‘Zee vol verhalen’, 1880-1932, Zuiderzeegebied, Volendam, kunstenaarsdorp, schilder, Augustin Hanicotte, Sinterklaas, Sinterklaasfeest, Sinterklaaskostuum
   
  28 apr 2020

  In de nieuwe vaste tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum staat tussen de klederdrachten een Sinterklaaskostuum opgesteld. Wat doet dit kostuum in een zaal gewijd aan streekdrachten uit het Zuiderzeegbied? Hilde Cammel (conservator) vertelt meer over dit bijzondere en kunstzinnige kostuum.

   

 • Blog
   

  Voor elke sieradenmaker is de weg naar een sieraad toe, het proces, van groot belang. Een...

 • Blog
   
  30 jan 2020

  Als je nu in het Tropenmuseum de trap opgaat, het museum in, hoor je onderaan de trap al een...

 • Blog
   
  17 jan 2020

  Historische kledingstukken zijn perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode...

 • Blog
   
  12 jan 2020

  Zelfstandig curator en duurzame-mode-nerd Lianne Mol gaat in deze blog in gesprek met 'cultuurseismoloog' Judith Schüle. Zij is een van de curatoren van de Berlijnse versie van de kritische modetentoonstelling 'Fast Fashion: The dark sides of fashion'. In deze blog vertelt Judith over de tentoonstelling, waarom deze noodzakelijk is en welke belangrijke rol er voor musea en consumenten is weggelegd wanneer het aankomt op duurzaamheid.

 • Blog
  Modemuze, Zuiderzeemuseum, Kleren maken de vrouw, Marjolein Pas, Duurzaamheid, Fast Fashion, Good Fashion, Klederdracht, Zuiderzeegebied
   
  13 dec 2019

  In de tijd van de Zuiderzee was het heel vanzelfsprekend om zuinig om te gaan met kleding. Mensen deden zo lang mogelijk met hun kleding, en wanneer iets stuk was herstelden ze dit. Tegenwoordig wisselen we heel snel van kleding. Marjolein Pas neemt ons mee in de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ van het Zuiderzeemuseum: oude en nieuwe manieren van kleding maken en dragen komen bij elkaar. 

 • Blog
  Blauw glazen gem uit de vroege Middeleeuwen met vijfkoppig monster, gevonden in Apeldoorn. Foto: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
   
  Si
  16 nov 2019

  In deze blog gaat archeoloog Sigrid van Roode verder in op enkele thema's die behandeld worden in de expositie Geheimen uit Gelderse bodem die nog tot en met 2 februari 2020 te zien is in CODA Apeldoorn. Sigrid was als gastcurator betrokken bij deze tentoonstelling en vertelt je onder andere meer over de levenscyclus van deze bijzondere sieraden. 

 • Blog
   
  7 nov 2019

  Sinds kort staan alle tentoonstellingen die het Centraal Museum vanaf 1923 organiseerde online....

 • Blog
   
  15 okt 2019

  In de tentoonstelling ‘Let’s Dance’ in Kunstmuseum Den Haag staat dansmode in de spotlights. In dit blog zoomt conservator Madelief Hohé in op twee 18-eeuwse japonnen die je à la polonaise kan oppoffen. 

 • Blog
   
  20 sep 2019

  Een jurk met de meest extravagnte sleep, het gewicht van een zware rugtas of de sensualiteit van een laag rugdecolleté: onze rug is niet alleen een functioneel lichaamsdeel, maar heeft ook culturele betekenissen. Laura Koop bezocht de expositie 'Back Side: Fashion From Behind' in Musée Bourdelle en vertelt in deze blog meer over de expositie en over de manieren waarop kleding onze rug bedekt, blootgeeft of accentueert. 

Pagina's