Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  22 apr 2021

  In dit blog neemt conservator Deborah Paalman mee langs de grote collectie 14de/15de -eeuws schoeisel van het Dordrechts Museum: alledaagse schoenen voor kinderen en volwassenen, hoge laarsjes met rolknopjes en enkelhoge schoenen die je in één handomdraai kon sluiten. Maar ook prachtige opengewerkte 'feestschoenen'. Zowel voor hem als voor haar.

 • Blog
  Campagnebeeld tentoonstelling, foto.
   
  26 feb 2021

  Hoewel de precieze openingsdatum vooralsnog in het ongewisse blijft door toedoen van you-know-who, is er hard gewerkt in het Centraal Museum Utrecht om een spetterende tentoonstelling te presenteren die een onderbelichte kant van de modegeschiedenis in de spotlights zet. Tot die tijd is hier alvast een voorproefje.

 • Blog
  Foto © Tim Walker Vormgeving © Ines Cox
   
  2 nov 2020

  2020 was en blijft een ongewoon jaar. Nog nooit spendeerden we zoveel tijd thuis. Om de tijd te doden, gingen we in onze comfortabele tracksuits door onze spullen. Gebeten door deze kriebel, deed het collectieteam van Modemuseum Hasselt hetzelfde. We gingen grasduinden in het eigen rijkelijk gevulde archief en vonden verborgen schatten, verhalen en anekdotes.

 • Blog
  Nationale Feestrok van Mies Boissevain. Collectie Verzetsmuseum Amsterdam.
   
  25 aug 2020

  Representatie en identiteit zijn misschien wel de twee belangrijkste thema’s van 2020. Ook voor...

 • Blog
   
  9 mei 2020

  Drie documentaires die je doen wegdromen in quarantaine tijden. Stap in de wereld van Alexander...

 • Blog
   
  4 mei 2020

  In deze blog vertelt conservator Frederic Baas over de tentoonstelling BodyDrift: Anatomies of the Future, de eerste tentoonstelling uit een reeks over het verzamelgebied Posthuman dat Design Museum Den Bosch hanteert. Speciaal voor Modemuze maakte hij bovendien een selectie van enkele interessante werken uit de tentoonstelling die in deze blog verder uitgelicht worden.  

 • Blog
  afb. 1 'Zee vol verhalen', deel van de kledingzaal, 2020, foto Wim Zandberg.; Zuiderzeemuseum, ‘Zee vol verhalen’, 1880-1932, Zuiderzeegebied, Volendam, kunstenaarsdorp, schilder, Augustin Hanicotte, Sinterklaas, Sinterklaasfeest, Sinterklaaskostuum
   
  28 apr 2020

  In de nieuwe vaste tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum staat tussen de klederdrachten een Sinterklaaskostuum opgesteld. Wat doet dit kostuum in een zaal gewijd aan streekdrachten uit het Zuiderzeegbied? Hilde Cammel (conservator) vertelt meer over dit bijzondere en kunstzinnige kostuum.

   

 • Blog
   

  Voor elke sieradenmaker is de weg naar een sieraad toe, het proces, van groot belang. Een...

 • Blog
   
  30 jan 2020

  Als je nu in het Tropenmuseum de trap opgaat, het museum in, hoor je onderaan de trap al een...

 • Blog
   
  17 jan 2020

  Historische kledingstukken zijn perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode...

 • Blog
   
  12 jan 2020

  Zelfstandig curator en duurzame-mode-nerd Lianne Mol gaat in deze blog in gesprek met 'cultuurseismoloog' Judith Schüle. Zij is een van de curatoren van de Berlijnse versie van de kritische modetentoonstelling 'Fast Fashion: The dark sides of fashion'. In deze blog vertelt Judith over de tentoonstelling, waarom deze noodzakelijk is en welke belangrijke rol er voor musea en consumenten is weggelegd wanneer het aankomt op duurzaamheid.

 • Blog
  Modemuze, Zuiderzeemuseum, Kleren maken de vrouw, Marjolein Pas, Duurzaamheid, Fast Fashion, Good Fashion, Klederdracht, Zuiderzeegebied
   
  13 dec 2019

  In de tijd van de Zuiderzee was het heel vanzelfsprekend om zuinig om te gaan met kleding. Mensen deden zo lang mogelijk met hun kleding, en wanneer iets stuk was herstelden ze dit. Tegenwoordig wisselen we heel snel van kleding. Marjolein Pas neemt ons mee in de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ van het Zuiderzeemuseum: oude en nieuwe manieren van kleding maken en dragen komen bij elkaar. 

Pagina's