Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  30 jan 2020

  Als je nu in het Tropenmuseum de trap opgaat, het museum in, hoor je onderaan de trap al een...

 • Blog
   
  17 jan 2020

  Historische kledingstukken zijn perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode...

 • Blog
   
  12 jan 2020

  Zelfstandig curator en duurzame-mode-nerd Lianne Mol gaat in deze blog in gesprek met 'cultuurseismoloog' Judith Schüle. Zij is een van de curatoren van de Berlijnse versie van de kritische modetentoonstelling 'Fast Fashion: The dark sides of fashion'. In deze blog vertelt Judith over de tentoonstelling, waarom deze noodzakelijk is en welke belangrijke rol er voor musea en consumenten is weggelegd wanneer het aankomt op duurzaamheid.

 • Blog
  Modemuze, Zuiderzeemuseum, Kleren maken de vrouw, Marjolein Pas, Duurzaamheid, Fast Fashion, Good Fashion, Klederdracht, Zuiderzeegebied
   
  13 dec 2019

  In de tijd van de Zuiderzee was het heel vanzelfsprekend om zuinig om te gaan met kleding. Mensen deden zo lang mogelijk met hun kleding, en wanneer iets stuk was herstelden ze dit. Tegenwoordig wisselen we heel snel van kleding. Marjolein Pas neemt ons mee in de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ van het Zuiderzeemuseum: oude en nieuwe manieren van kleding maken en dragen komen bij elkaar. 

 • Blog
  Blauw glazen gem uit de vroege Middeleeuwen met vijfkoppig monster, gevonden in Apeldoorn. Foto: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
   
  Si
  16 nov 2019

  In deze blog gaat archeoloog Sigrid van Roode verder in op enkele thema's die behandeld worden in de expositie Geheimen uit Gelderse bodem die nog tot en met 2 februari 2020 te zien is in CODA Apeldoorn. Sigrid was als gastcurator betrokken bij deze tentoonstelling en vertelt je onder andere meer over de levenscyclus van deze bijzondere sieraden. 

 • Blog
   
  7 nov 2019

  Sinds kort staan alle tentoonstellingen die het Centraal Museum vanaf 1923 organiseerde online....

 • Blog
   
  15 okt 2019

  In de tentoonstelling ‘Let’s Dance’ in Kunstmuseum Den Haag staat dansmode in de spotlights. In dit blog zoomt conservator Madelief Hohé in op twee 18-eeuwse japonnen die je à la polonaise kan oppoffen. 

 • Blog
   
  20 sep 2019

  Een jurk met de meest extravagnte sleep, het gewicht van een zware rugtas of de sensualiteit van een laag rugdecolleté: onze rug is niet alleen een functioneel lichaamsdeel, maar heeft ook culturele betekenissen. Laura Koop bezocht de expositie 'Back Side: Fashion From Behind' in Musée Bourdelle en vertelt in deze blog meer over de expositie en over de manieren waarop kleding onze rug bedekt, blootgeeft of accentueert. 

 • Blog
   Modemuze – Centraal Museum – Ninke Bloemberg – Duurzaamheid – Upcyclen – Duran Lantink
   
  15 jul 2019

  Sale, korting, twee voor de prijs van één: als consument zijn we dol op een goede aanbieding, maar wat voor gevolgen heeft dit koopjesjagen? En, wat gebeurt er eigenlijk met de ongekochte ontwerpen? In de nieuwe tentoonstelling ‘Duran Lantink: Old Stock’ in het Centraal Museum worden deze vraagstukken aan de kaak gesteld door ontwerper en stylist Duran Lantink.

 • Blog
   

  Sieradenmaker Lisa Walker (1967, Nieuw Zeeland) is gefascineerd door alledaagse...

 • Blog
  Modemuze – Museum Rotterdam – Sjouk Hoitsma – Party People – 2019 – mode – nachtleven – uitgaan – party – Noor
   
  23 mei 2019

  Van Superbimbo-avonden tot een striptease met Oud Hollands haakwerk, het Rotterdamse nachtleven zit vol verrassingen! En het is allemaal te zien in de tentoonstelling Party People in Museum Rotterdam.

 • Blog
  modemuze - madelief hohe - gemeentemuseum den haag - sterke vrouwen in de mode - 10 wist je dat
   
  8 apr 2019

  Tot en met 24 maart was in het Gemeentemuseum Den Haag Femmes Fatales, Sterke vrouwen in de mode...

Pagina's