Blog

• Campagnebeeld Accessories are a Girl's Best Friend (2017-2018), Tassenmuseum Hendrikje.

Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, van dijzak tot waaier, al eeuwenlang is een outfit pas klaar met de juiste accessoires. In deze driedelige blogserie wordt per dagdeel gekeken naar de vele ditjes en datjes die zorgen voor een geslaagde look.

• Blog Modemuze Judith van Hilten Dress, Fashion en New Museology.

De fysieke objecten moeten interessant zijn, het geheel moet een wow-effect geven en de bezoeker moet deel kunnen nemen. Hoe komt een modetentoonstelling tot stand? Aan de hand van Marie Riegels Melchiors concepten van dress museology, fashion museology en new museology ontleedt Judith van Hilten de tentoonstelling Uit de Mode (2017) in het Centraal Museum.

• Damasten tafellaken met druivenpatroon van Baekers & Raijmakers, Textielfabrieken (Eindhoven), 1910, met klassiek glaswerk van Glasfabriek Leerdam, ca 1900.

Glanzend linnen met flonkerende glazen erop, de gedekte tafel aan het begin van de 20e eeuw was een waar paradijs. Met behulp van kunstenaars en architecten werd dineren verheven tot een spektakel. In de tentoonstelling Schitterend | Damast en Glas, van Klassiek naar Art Deco (tot en met 29 oktober 2017) wordt er ingegaan op dit samenspel tussen glaskunst en textielvorming.

• Ontwerpen voor Trend Union door RAVAGE

Lidewij Edelkoort is trendforcaster en heeft, onder andere, het forecastingbureau Trend Union samen met de mannen van RAVAGE in Parijs opgericht. In dit Engelstalige artikel vertelt Lidewij over hoe ze Arnold en Clemens heeft leren kennen, hun band samen en wat hen zo speciaal maakt.

• Afb. 1: Zaaloverzicht Uit de Mode, copyright Centraal Museum. Foto: Ernst Moritz.

Mode staat bekend om zijn blik op de toekomst, maar de inspiratie voor deze toekomst komt meestal uit het verleden. In de tentoonstelling Uit de Mode wordt daarom gereflecteerd op iconische ontwerpen uit de collectie van het Centraal Museum. Één ding wordt hierin duidelijk gemaakt: waar zou de mode zijn zonder de enthousiaste modeconservator?

• Ketting van poederglaskralen, vervaardigd door de Krobo, Ghana

In de collectie van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (het Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde) bevinden zich vele prachtige Afrikaanse kettingen en armbanden die gemaakt zijn van poederglaskralen. Deze kralen zijn vervaardigd met de zogenaamde poederglas-techniek.

• Aankondiging Mens Fashion Fair door RAVAGE, 1995

De kunsthistoricus en kunstenaar John Sillevis gaat met het ontwerpersduo van RAVAGE in gesprek over de dandy, mannenmode en meer.

• favoriet  8

Het Centraal Museum presenteert voor het eerst op zo’n grote schaal een bijzondere selectie uit de eigen modecollectie in de tentoonstelling Uit de Mode. Modeconservator Ninke Bloemberg koos ruim honderd hoogtepunten uit de collectie en zette ze in de spotlights.

• Uniform NS

Vanaf de jaren '80 besteden overheidsinstellingen en bedrijven steeds meer aandacht aan hun huisstijl. Belangrijke ontwerpers storten zich op bedrijfskleding. Clemens Rameckers van RAVAGE steekt in 1984 de NS in een nieuw jasje.

• Zaalfoto van de tentoonstelling. Foto: ©Stany Dederen

Van 31 maart t/m 27 augustus 2017 is in het MoMu in Antwerpen de tentoonstelling 'Margiela, de Hermès jaren' te zien. In de tentoonstelling worden de ontwerpen van beide modehuizen tegenover elkaar geplaatst met als doel om de (schijnbare) oppositie tussen beiden te verkleinen.