Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  13 sep 2020

  Eind september opent in het Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling Mode in kleur, voor nu alvast een kijkje achter de schermen.

 • Blog
   
  19 mei 2020

  Achter-de-schermen weetjes, kritische vragen en object-gerichte informatie: in dit Modemuze lijstje vind je filmpjes waarin mode- en sieradenconservatoren verschillende verhalen delen. 

 • Blog
   
  9 mei 2020

  Drie documentaires die je doen wegdromen in quarantaine tijden. Stap in de wereld van Alexander...

 • Blog
   

  Wanneer alles volgens planning gaat verlopen, zal in het najaar de modetentoonstelling Haute...

 • Blog
  Blog Modemuze Marijke Bongers Textielcommissie op Locatie. In het atelier van Roy Verschuren
   
  30 aug 2019

  Een tafel vol zeldzame oude boeken over patronen en een interessante lezing over het ontstaan van patroonsystemen. De excursie (TC Loc) georganiseerd door de Textielcommissie naar kleermaker Roy Verschuren enthousiasmeerde Marijke Bongers van Eco Textile Studio!

 • Blog
  B3. Modemuze Blog Mieke Albers Fries Museum Borst Afb. 1
   
  17 jun 2019

  Een tentoonstellingsposter uit 1987 was de perfecte match voor de bestudering van de borduurtechnieken van de borst. In deze blogserie geeft textielrestaurator van het Rijksmuseum​ Mieke Albers een kijkje achter de schermen in het onderzoek naar deze vroeg 17de-eeuwse ‘borst’. Blog #3 gaat over het borduurwerk.

 • Blog
  B2. Modemuze Blog Mieke Albers Fries Museum Borst Afb. 1
   
  13 jun 2019

  ‘Om de vezels te identificeren hebben we monsters genomen en bekeken met behulp van optische lichtmicroscopie en Hirox-microscopie.’ In deze blogserie geeft textielrestaurator Mieke Albers een kijkje achter de schermen in het onderzoek naar een vroeg 17de-eeuwse ‘borst’. Blog #2 gaat over de garens, vezels en kleurstoffen.

 • Blog
  Mieke Albers Borst Fries Museum blog Modemuze. Afb 1.
  2
  4 jun 2019

  ‘Een lap van kostbare stof vroeger door vrouwen op de boezem gedragen’: een heldere uitleg van Van Dale. Diepgaand onderzoek naar een vroeg 17de-eeuwse ‘borst’ laat zien waarom zo'n kledingstuk zo kostbaar was. In deze blogserie geeft textielrestaurator Mieke Albers een kijkje achter de schermen.

 • Blog
  Foto 1. Aangeklede mannequins op de filmzolder van het Amsterdam Museum.
   
  1 aug 2017

  Een behoorlijke entourage zit schuil achter de creatie en opbouw van het oeuvre-overzicht van ontwerpers Puck & Hans. Op de voormalige filmzolder van het Amsterdam Museum werd dagenlang geselecteerd, gecombineerd en aangekleed, totdat alle mannequins fatsoenlijk (met een knipoog) in hun respectievelijke thema's pasten.

 • Blog
  Foto 2. Herijkers aan het werk. Foto: Lotte Stekelenburg.
   
  1 aug 2017

  Als je bedenkt dat 1 cm kant uren kan kosten om te maken, dan is de mankracht die achter de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen moet zitten overweldigend. Tijdens het herijkinsproces (inverntarisatie en herwaardering van de collectie) zijn ruim 65.000 kantobjecten opnieuw bekeken.

 • Blog
  Kostuums van Toneelgroep De Appel. Foto links: Veronica Saenz, foto rechts: Lisa Whittle.
   
  22 jun 2017

  De deuren slaan open en de eerste glimpsen van glittering en sensatie komen je tegemoet. De kostuums uit de Theatercollectie mogen dan veilig opgeslagen zijn in het depot, de sprankeling van het toneel zijn ze niet verloren. In twee aktes licht Modemuze Veronica Saenz twee thema's uit de rondleiding door de Theatercollectie toe die haar in het bijzonder aanspraken: de kostuums van Toneelgroep De Appel en de werken van Nicolaas Wijnberg.

 • Blog
  Het uiteindelijke resultaat van één van de modellen van de hoedenstandaards
   

  Op dit moment zijn in Paleis Het Loo meer dan honderd hoeden van Prinses Beatrix te zien, die ze heeft gedragen tijdens haar regeerperiode. Naast de hoeden heeft de bijzondere vormgeving een belangrijke rol in de uitstraling van de tentoonstelling. In deze post geeft Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, een inkijkje in het maken van de tentoonstelling.

Pagina's