• B3. Modemuze Blog Mieke Albers Fries Museum Borst Afb. 1

Een tentoonstellingsposter uit 1987 was de perfecte match voor de bestudering van de borduurtechnieken van de borst. In deze blogserie geeft textielrestaurator van het Rijksmuseum​ Mieke Albers een kijkje achter de schermen in het onderzoek naar deze vroeg 17de-eeuwse ‘borst’. Blog #3 gaat over het borduurwerk.

• B2. Modemuze Blog Mieke Albers Fries Museum Borst Afb. 1

‘Om de vezels te identificeren hebben we monsters genomen en bekeken met behulp van optische lichtmicroscopie en Hirox-microscopie.’ In deze blogserie geeft textielrestaurator Mieke Albers een kijkje achter de schermen in het onderzoek naar een vroeg 17de-eeuwse ‘borst’. Blog #2 gaat over de garens, vezels en kleurstoffen.

• Mieke Albers Borst Fries Museum blog Modemuze. Afb 1.

‘Een lap van kostbare stof vroeger door vrouwen op de boezem gedragen’: een heldere uitleg van Van Dale. Diepgaand onderzoek naar een vroeg 17de-eeuwse ‘borst’ laat zien waarom zo'n kledingstuk zo kostbaar was. In deze blogserie geeft textielrestaurator Mieke Albers een kijkje achter de schermen.

• Foto 1. Aangeklede mannequins op de filmzolder van het Amsterdam Museum.

Een behoorlijke entourage zit schuil achter de creatie en opbouw van het oeuvre-overzicht van ontwerpers Puck & Hans. Op de voormalige filmzolder van het Amsterdam Museum werd dagenlang geselecteerd, gecombineerd en aangekleed, totdat alle mannequins fatsoenlijk (met een knipoog) in hun respectievelijke thema's pasten.

• Foto 2. Herijkers aan het werk. Foto: Lotte Stekelenburg.

Als je bedenkt dat 1 cm kant uren kan kosten om te maken, dan is de mankracht die achter de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen moet zitten overweldigend. Tijdens het herijkinsproces (inverntarisatie en herwaardering van de collectie) zijn ruim 65.000 kantobjecten opnieuw bekeken.

• Kostuums van Toneelgroep De Appel. Foto links: Veronica Saenz, foto rechts: Lisa Whittle.

De deuren slaan open en de eerste glimpsen van glittering en sensatie komen je tegemoet. De kostuums uit de Theatercollectie mogen dan veilig opgeslagen zijn in het depot, de sprankeling van het toneel zijn ze niet verloren. In twee aktes licht Modemuze Veronica Saenz twee thema's uit de rondleiding door de Theatercollectie toe die haar in het bijzonder aanspraken: de kostuums van Toneelgroep De Appel en de werken van Nicolaas Wijnberg.

• Het uiteindelijke resultaat van één van de modellen van de hoedenstandaards

Op dit moment zijn in Paleis Het Loo meer dan honderd hoeden van Prinses Beatrix te zien, die ze heeft gedragen tijdens haar regeerperiode. Naast de hoeden heeft de bijzondere vormgeving een belangrijke rol in de uitstraling van de tentoonstelling. In deze post geeft Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, een inkijkje in het maken van de tentoonstelling.

• Zaaloverzicht The Future of Fashion is Now, Boijmans Van Beunignen website Boijmans Van Beuningen.

Modetentoonstellingen rijzen als paddenstoelen uit de grond en modeontwerpers lijken meer dan ooit betrokken te zijn bij de inhoud van modetentoonstellingen. De tijd lijkt rijp voor een nieuwe vorm van museologie, namelijk: the new fashion museology.

• Puck, Hans en Annemarie den Dekker in het depot.

Een groot deel van de objecten die musea bezitten liggen veilig opgeborgen in depots en zijn niet permanent voor bezoekers te zien. Deze schatkamers zijn voor bijna elke tentoonstellingsmaker een must see, wie weet wat je toch nog aantreft achter gesloten deuren.

• favoriet  3

Museum Van Loon beschikt over een koetshuis, dat oorspronkelijk een eenheid vormde met het huis aan de Keizersgracht 672. Onlangs werd een van de meest spectaculaire rijtuigen, de gala-berline van jonkheer Louis van Loon gerestaureerd. Daarbij werkte het museum samen met de Meesteropleiding Coupeur voor de reconstructie van de bijbehorende livreien.