• Het uiteindelijke resultaat van één van de modellen van de hoedenstandaards

Op dit moment zijn in Paleis Het Loo meer dan honderd hoeden van Prinses Beatrix te zien, die ze heeft gedragen tijdens haar regeerperiode. Naast de hoeden heeft de bijzondere vormgeving een belangrijke rol in de uitstraling van de tentoonstelling. In deze post geeft Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, een inkijkje in het maken van de tentoonstelling.

• Zaaloverzicht The Future of Fashion is Now, Boijmans Van Beunignen website Boijmans Van Beuningen.

‘Modetentoonstellingen rijzen als paddenstoelen uit de grond en modeontwerpers lijken meer dan ooit betrokken te zijn bij de inhoud van modetentoonstellingen.’ Emilie Spinhoven onderzocht modetentoonstellingen en introduceerde een model om vernieuwende tentoonstellingsconcepten te kunnen plaatsen in de context van de modemuseologie: the new fashion museology.

• Puck, Hans en Annemarie den Dekker in het depot.

Musea tonen veel van de objecten die zij bezitten tijdens vaste presentaties en tijdelijke tentoonstellingen. Een groot deel van de objecten is niet permanent te zien. Roulerend worden collectieonderdelen getoond. Dat wat bezoekers niet zien, wordt veilig opgeborgen in depots.

• favoriet  0

Museum Van Loon beschikt over een koetshuis, dat oorspronkelijk een eenheid vormde met het huis aan de Keizersgracht 672. Onlangs werd een van de meest spectaculaire rijtuigen, de gala-berline van jonkheer Louis van Loon gerestaureerd. Daarbij werkte het museum samen met de Meesteropleiding Coupeur voor de reconstructie van de bijbehorende livreien.

• favoriet  3

Een bijzondere begin van de opleiding. MBO College Hilversum organiseerde, in samenwerking met Modemuze en MAFB, een masterclassdag voor de eerstejaars studenten van de nieuwe opleiding Menswear & Tailoring met Adam Lee Carroll (menswear designer bij O’Neill) en aansluitend een rondleiding in het Collectiecentrum van het Amsterdam Museum.

• Judith in actie

Achter de schermen bij de fotografie van museaal ondergoed: Mode en Kostuum Conservator Judith van Amelsvoort (Amsterdam Museum) is momenteel  bezig met het documentatieproject ‘Ondergoed door de eeuwen heen’. Een hele klus, want de collectie van het Amsterdam Museum is enorm. Als onderdeel van de uitgebreide documentatie worden alle items gefotografeerd. Daar wilde ik als Modemuze wel eens bij zijn!

• favoriet  0

Het Amsterdam Fashion College is een initiatief van FAnZ- Productions en opricht door Fatima Essasah: een verslag van de vierde editie van dit bijzondere mode-initiatief.

• Uitsnede van een ontwerp van Elke Scheffers

Vele handen maken licht werk. Zo ook bij de totstandkoming van de kleine kostuumopstelling ‘Zomerjurkjes van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana’ op Paleis Het Loo. Wat komt er allemaal bij kijken om van een idee tot een concept en uiteindelijk tot het daadwerkelijke resultaat te komen?

• Onderzoek naar binding en garens. Foto: TextielMuseum.

Rond 1530 ontstond in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten vervaardigd naar de composities van kunstenaar Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). Van deze serie worden vier tapijten bewaard in de collectie van het Spaanse El Escorial. Van het vijfde wandkleed, ‘De Olifant’, is geen exemplaar bewaard gebleven.

• favoriet  0

Kleren zijn op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende voorwerpen om honderden jaren in stand te houden. In deze blog een aantal voorbeelden van de uiteenlopende redenen om kleren te bewaren en te schenken.