Modemuze tips: Conservatoren aan het woord

 
19 mei 2020

In dit Modemuze lijstje zijn conservatoren aan het woord. Online lezingen, kijkjes in het depot en achter-de-scherm verhalen: in de onderstaande filmpjes leer je meer over verschillende aspecten van het vak van een mode- en sieradenconservator.

1. Conservator Bianca du Mortier van het Rijksmuseum voor de #RijksmuseumFromHome serie. De wijde robe á la Francaise wordt opnieuw bekijken vanuit een postcorona-perspectief. 

2. Tijdens het EFHA (Europeana Fashion Heritage Association) 2019 International Conference (8/9 november 2019) hielden conservatoren een lezing in lijn met het thema 'Working with Heritage. A Museum Perspective'. Onder andere Julia Petrov (Royal Alberta Museum), Lucie Whitmore (Museum of London) en Ninke Bloemberg (Centraal Museum) geven elk een indruk op de uitdagingen van een modeconservator. Getipt door conservator Daan van Dartel.

3. Op 4 november 2019 organiseerde het Rijksmuseum de eerste Marjan Unger Lezing gegeven door Valerie Steele (Fashion Institute of Technology): Why Fashion Matters. In deze lezing spreekt de gerenommeerde mode-expert over de betekenis van mode, toen en nu. Getipt door conservator Suzanne van Leeuwen.

4. Voor de inmiddels afgebroken tentoonstelling 'Body Control' in Museum Arnhem gaf conservator Anne-Karlijn van Kesteren een tour door de tentoonstelling. Klik hier het fragment van Koffie tijd!

5. Meer object-gerichte informatie geeft Ninke Bloemberg van het Centraal Museum in dit fragment. Hier zoomt ze in op een ensemble van Duran Lantink en vertelt ons hoe hij dit heeft samengebracht.

 

6. In deze aflevering van ‘Het verhaal van’ laat conservator Daan van Dartel van het Nationaal Museum van Wereldculturen een prachtige jurk zien. Dit is een van de eerste werken die Daan heeft verworven voor het museum. Wat het werk, gemaakt door Karim Adduchi, verder zo speciaal voor haar maakt? Dat legt ze uit in deze video!

7. Voormalig conservator Trudie Rosa de Carvalho van Paleis Het Loo gaf een kijkje achter de schermen in het depot van het museum. In het onderstaande filmfragment vertelt ze over een hofkostuum uit de collectie. Ook vertelt ze over het doopmantel van Willem III in dit fragment voor Koffietijd.  

Vond je dit een leuk filmpje? Check dan ook andere object-gerichte filmpjes van andere conservatoren op de Modemuze YouTube-kanaal.  

Mocht je een andere aanvulling hebben, deel het met ons! We nemen het graag op in dit lijstje. 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie