Modemuze
3 nov 2020

Namens Trudie delen we deze leuke illustratie als aanvulling op de bovenstaande vraag:

"Hier de illustratie in deze lijst van babygoed uit 1902 waar bij bepaalde items staat 'opmaken', wat dus inderdaad betekent: opknappen en klaarmaken voor gebruik."

Bron: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

20 okt 2020

Dag Ileen Montijn,

Dank voor je reactie en scherpe vraag! We hebben je vraag doorgestuurd aan Trudie en die antwoordde het volgende:

"In de bruiduitzet van koningin Wilhelmina zat al de kleding, klaar voor gebruik in het dagelijkse en ceremoniële leven. De twee hofslepen van koningin Emma, daarentegen, hadden niet zozeer een functionele of representatieve, maar vooral een emotionele waarde; een kostbaar geschenk van moeder op dochter. In tegenstelling tot de andere kleding in de uitzet waren de twee slepen niet klaar voor gebruik, vandaar dat zij als ' niet opgemaakt' werden omschreven. Koningin Emma had een andere kledingmaat en als Wilhelmina ze zou willen dragen, zouden ze voor haar aangepast moeten worden. Dat was op het moment dat de inventaris werd opgemaakt nog niet het geval."

Hoop dat jouw vraag hiermee beantwoord is.

26 nov 2019

Liberty&Co., damesblouse, ca. 1890, collectie Museum of Fine Arts Boston.

16 aug 2019

Op Modemuze worden helaas geen uitspraken gedaan over de waarde van objecten. Modemuze richt zich op inhoudelijke kennisdeling van mode- en kostuumgeschiedenis. Voor de waarde van objecten kunt u terecht bij een taxateur.

9 aug 2019

Naar wat voor informatie bent u op zoek?

9 aug 2019

Daar gaan wij ons best voor doen! Heeft u het interview met Jane Stjeward-Schubert al gelezen? https://www.modemuze.nl/blog/modemuze-gesprek-met-jane-stjeward-schubert