Blog

 • Chic! Mode im 17. Jahrhundert
  favoriet  1
   

  Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor ons nieuwe boeken. In deze blogpost kijkt ze naar de Duitse catalogi In Mode, Kleider und Bilder aus Renaissance und Frühbarock (Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg) en Chic! Mode im 17. Jahrhundert (Hessische Landesmuseum in Darmstadt) waarin bijzondere kostuumhistorische verbanden tussen Nederland en Duitsland zijn terug te vinden.

 • favoriet  0
   

  Bij warm weer draag je het liefste luchtige kleding. Zo ook de Nederlanders die in de 19de eeuw in "de Oost" gaan wonen. Zware hoepelrokken en een strak ingesnoerde taille waren niet te doen, en zo is de westerse tegenhanger van de traditionele Indonesische batik ontstaan - de Batik Belanda. 

 • Friese 'Duitse' muts (26004), schenking door erven van Wytske Sjoerdina Johanna Van Stolk-Quintus, collectie Museum Rotterdam.
  favoriet  2
   

  Met zijn uitzonderlijke fraaie kant en vorm week deze keuvel of streekdrachtmuts wel erg af in de collectie van Museum Rotterdam. Daarom werd er besloten om deze maar eens grondig onder de loep te nemen. Want is het wel een keuvel?

 • Blog Modemuze Debbie van der Wouw in gesprek met Dirk-Jan List 2017 afb 4
  favoriet  5
   

  De verzameling onderkleding van Dirk-Jan List is inmiddels zo groot dat hij zichzelf beperkingen op heeft gelegd: silhouetbepalende onderkleding zoals korsetten, hoepelrokken en als dat te vinden is, onderkleding voor mannen voeren de boventoon. Ook deelt de verzamelaar zijn collectie en kennis graag, waaronder via deze Modemuze in gesprek met: Dirk-Jan List.

 • Sarah Jessica Parker als Carrie Bradshaw in 'Sex and the City'. In deze iconische scène vindt zij Mary Janes (ofwel: bandschoenen) van Manolo Blahnik in het Vogue-archief.
  favoriet  5
   

  Sex and the City-kijkers kennen het iconische moment dat hoofdrolspeelster Carrie Bradshaw de Manolo Blahnik 'Mary Janes' vindt. Het model schoenen met het kenmerkende bandje komt al decennia voor, maar als je 'Mary Janes' op Modemuze zoekt, zul je deze voorbeelden niet vinden (ze staan in het Nederlands bekend als bandschoen). Binnenkort zal dat echter veranderen!

 • Controleren van nylonkousen, 1945, Malmö Strumpfabrik. Foto: Erik Liljeroth.
  favoriet  7
   

  Met kouder weer in aantocht worden blote benen aangekleed met minimaal 30 of zelfs 40 denier pantykousen. Maar wat nu als je ergens achter blijft haken en een ladder tevoorschijn komt? Tegenwoordig is dat geen probleem, je koopt gewoon een nieuwe, maar vroeger was dat een heel ander verhaal...

 • Blog Modemuze Judith van Hilten Dress, Fashion en New Museology.
  favoriet  5
   

  De fysieke objecten moeten interessant zijn, het geheel moet een wow-effect geven en de bezoeker moet deel kunnen nemen. Hoe komt een modetentoonstelling tot stand? Aan de hand van Marie Riegels Melchiors concepten van dress museology, fashion museology en new museology ontleedt Judith van Hilten de tentoonstelling Uit de Mode (2017) in het Centraal Museum.

 • favoriet  9
   

  De rol van vrouwen in de wederopbouwperiode is vaak onderbelicht en onbekend. Conservator Sjouk Hoitsma laat zien welke rol vrouwen hebben gespeeld in deze periode én welke rol kleding hierin had.

 • Toefmuts voor de rouw, collectie Jacco Hooikammer.
  favoriet  13
  1

  Ook in de dracht wil je er niet net zo bij lopen als je moeder of oma. De vorm van de toefmuts is door de jaren heen zo veranderd dat de punt op het voorhoofd rust. Om intensief en kostbaar schoonmaakwerk te voorkomen, hebben de streekdrachtdraagsters iets bedacht...

 • Miss Milli B., modeblogger Johannesburg. Foto: Victor Dlamini.
  favoriet  10
   

  Afrikaanse mode bestaat niet. Net zo min als Europese mode. Wat wel bestaat zijn de vele verschillende innovatieve en vooral enthousiaste ontwerpers die hun eigen hedendaagse blik werpen op kleding en heritage. In de tentoonstelling Fashion Cities Africa worden vier Afrikaanse steden onder de loep genomen met oog op het gevarieerde modebeeld dat zij produceren.

Pagina's