Blog

• © The Trustees of the British Museum. Shared under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) licence. Deze afbeelding mag niet commercieel gebruikt worden.

Graag stel ik jullie voor aan Emma Hart, de latere Lady Hamilton (1765-1815). Het leven van Emma kent vele spannende facetten die de moeite van het vertellen waard zijn, maar ik wil haar nu vooral aan jullie voorstellen als mode trendsetter...

• Dennis Almeide, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu

Het siliconenarmbandje werd in 2004 populair vanwege de boodschap die het uitdroeg. Al snel veranderde het in een mode item, om nu weer vooral vanwege de boodschap te worden gedragen. Zo ook door Dennis, eveneens een bewoner van Zuidoost.

• favoriet  2

De dandy behoort tot de essentiële moderne figuren en wordt vaak geassocieerd met het decadentisme en het l’art-pour-l’art van de late negentiende eeuw. Toch is het idee van de goedgeklede man veel ouder en vinden we reeds in vroeger eeuwen perfect uitgedoste dandy’s.

• Armband van hergebruikte boekbeslag, 1943, Collectie: Nederlands Openluchtmuseum, inventarisnummer Z.2-55

Hergebruik en retrostijlen zijn in de mode. Maar dat is zeker niet iets van de laatste tijd! Ook in de vorige eeuw werd er herbruikt en vermaakt om zo modieuze sieraden om de pols te kunnen dragen.

• Zigi, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu

Een andere bewoner van Zuidoost is Zigi. Zij is het meest uitgesproken over haar kortgeschoren, blonde, haar. Wat is de relatie tussen haar en identiteit en hoe komt het dat vrouwen met kort haar nog altijd in de minderheid zijn?

• Vintagekleding en balen met tweedehands, gedoneerde kleding, klaar om gesorteerd te worden.

Bepaalde stijlperiodes kunnen ineens weer de catwalks domineren, helemaal terug van weggeweest. Als de 90s een comback maken, hangen ineens ook de vintagewinkels weer vol met glimmende sportbroeken, Fila-truien en bomberjacks. Nu zij zelft in een vintagewinkel werkt, valt de relatie tussen trends en het assortiment van vintagewinkels Saskia van Gemeren steeds meer op. Hoe gaat dat precies, die wisselwerking tussen trends en vintagekleren?

• De mattenklopperring van Jet

In De stijl van Zuidoost wordt de visuele identiteit van het stadsdeel en de bewoners in kaart gebracht. Jet Nugter is één van deze bewoners en vertelt over de betekenis van haar mattenklopperring.

• Feministische buttons - Ebay

Paul Derrez (Sittard, 1950) is galeriehouder, sieraadontwerper en sieraadverzamelaar. Hoewel deze drie activiteiten los van elkaar staan, worden ze zeker door elkaar beïnvloed. Modemuze ging in gesprek met Paul over zijn verzameling buttons en hoe deze collectie begon.

• favoriet  3

Vandaag verschijnt dan eindelijk Patterns of Fashion 5, waar we vorige week al een blog over schreven. Naar aanleiding van de komst van het boek werd afgelopen september in München een conferentie gehouden met als titel Structuring Fashion, foundation garments through history, over kleding die het lichaam vormt.

• Foto uit de serie ‘Casual Queers’ uit de verzameling Exactitudes van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek. Rotterdam, 1995. Bron: www.exactitudes.com.

Iemands seksuele identiteit is op het eerste gezicht niet zichtbaar. Kleding kan een middel zijn om uiting te geven aan die identeit. In deze blog wordt onderzocht op welke manier Nederlandse homo's kleding gebruiken om hun seksuele identiteit vorm te geven.