Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

 • Blog
   

  Ter ere van de lente en de maand van de diamant vertelt Suzanne van Leeuwen, conservator sieraden in het Rijksmuseum, in deze blog over twee bloemjuwelen uit het Haagse atelier van Johannes Steltman (1891 - 1961) die in 2018 door het Rijksmuseum voor de collectie werden verworven. 

 • Blog
  Afb. 3. Waaierblad van de Drouot waaier met Paleis Soestdijk, een harddraverij en Paleis Het Loo; Paleis Het Loo, waaier, waaierblad, Japonisme, Nederland, Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, veilingheis Drouot
   

  Al eeuwenlang is de waaier drager van kunstzinnige uitingen, die groots, maar ook heel persoonlijk kunnen zijn. In deze blogpost vertelt Trudie Rosa de Carvalho over twee waaiers met een zeer persoonlijk karakter, geschonken als tastbare herinnering door twee Nederlandse koninginnen Emma (1858-1934) en Wilhelmina (1880-1962).

 • Blog
   
  6 apr 2020

  Blogger Laura Koop in gesprek met multidisciplinair kunstenaar en ontwerper Inderjeet Sandhu: over duurzaamheid in de fast fashion industrie, over de grens tussen mode en beeldende kunst én over onderbroeken van porselein. 

 • Blog
  Modemuze, Martien Teunissen, Beleef Het Verleden, Verborgen Kostuums in de Schijnwerpers, archeologie, textie, textielvondsten, replica, namaken, maakproces, historische kleding, Kasteel Oud Wassenaar, Vera Bos
   

  Als je aan archeologie denkt, denk je mogelijk niet aan kleding. En dat is met een reden! Archeologische textielvondsten krijgen zelden de aandacht die ze echt verdienen. En bijna nooit worden ze in relatie tot kunst- of kostuumgeschiedenis bekeken. Het project ‘Verborgen dracht in de schijnwerpers’ wil daar verandering in brengen.

 • Blog
   
  30 mrt 2020

  Tenminste 1,5 meter afstand houden van anderen, dat is de onverbiddelijke coronamaatregel. In...

 • Blog
  1
  23 mrt 2020

  Wel of geen Arabische roots? De Hollandse huik wordt in de literatuur nog altijd gelinkt aan de 'haïk' of 'burqua'. Geeske Kruseman toont in deze blogserie waarom dat niet geheel klopt. 

 • Blog
  Modemuze, Americana, Los Angeles, LA, Californië, sieraden ontwerpers, City of Gems, toermalijn, gemologie, Natural History Museum; Azuriet en malachiet op limoniet, 2019, Natural History Museum, fotograaf: Tony Kampf.
   
  27 mrt 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het achtste deel van de blogpost ‘Americana’: sieraden ontwerpers.

 • Blog
   
  25 mrt 2020

  Er is niets grappigs aan het Corona-virus dat de wereld momenteel in zijn greep houdt. Maar de creatieve oplossingen die mensen dragen om zichzelf te beschermen tegen besmetting zijn soms ronduit fascinerend. Marije Blaasse en Madelief Hohé maken in dit blog verrassende overeenkomsten van historische en hedendaagse oplossingen.

 • Blog
  Modemuze. Nina Groeskamp, Americana, Los Angeles, The J. Paul Getty Museum, Edouard Manet, Modern Beauty, mode, kunst; Édouard Manet, Jeanne (Spring), 1881, The J. Paul Getty Museum, Fotograaf: Nina Groeskamp.
   
  16 mrt 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het zevende deel van de blogpost ‘Americana’: Manet en mode.

 • Blog
   
  So
  14 mrt 2020

  Hoewel iedereen de naam Gerrit Rietveld naam kent, denken we hierbij meestal aan het iconische Rietveld Schröderhuis of de innovatie lattenleunstoel. Weinig mensen weten echter dat Rietveld ook sieraden gemaakt heeft. Sophie Delfos, stagiaire bij het Centraal Museum, staat in deze blog stil bij dit glimmende mysterie uit het oeuvre van Rietveld. 

 • Blog
   

  Een expert in juwelen vertelde ooit tijdens een lezing dat het gebruik van de term sieraad (in...

 • Blog
   

  Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat er al een aantal jaren - gelukkig - een grote...

Pagina's