Blog

• Modemuze – Museum Rotterdam – Sjouk Hoitsma – Party People – 2019 – mode – nachtleven – uitgaan – party – Noor

Van Superbimbo-avonden tot een striptease met Oud Hollands haakwerk, het Rotterdamse nachtleven zit vol verrassingen! En het is allemaal te zien in de tentoonstelling Party People in Museum Rotterdam.

• Blog Modemuze Sjoukje Telleman restauratie Chinese kimono met gouddraden

Niet lang geleden kreeg ik een rijk versierde mantel op mijn restauratietafel, die over de gehele lengte en breedte geborduurd is met gouddraad. Helaas is de conditie van de mantel sterk achteruitgegaan sinds het moment van productie. Niet alleen door het dragen, maar ook door ouderdom was veel van het gouddraad losgekomen.

• Anoniem, Broche met drie kuikens, 1943-1944. Collectie Rijksmuseum (BK-2010-2-432-2)

In 2019 en 2020 staan we op verschillende manieren stil bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert in aanvulling op de bestaande herdenkingen en vieringen een groot aantal evenementen waarbij vier doelstellingen als uitgangspunt worden gebruikt.

• Victor & Rolf Fashion Statements S/S 2019

De Spring 2017 collectie van Dior bracht onder de creatieve leiding van Maria Grazia Chiuri een gedurfd feministisch statement (‘we should all be feminists’) en ook in andere collecties en runway shows laten modeontwerpers een duidelijk politiek statement zien.  Sociaal engagement op de catwalk is on trend.

• Theodorus Johannes in zelfgemaakte Marken bomberjack, Urker mannenjurk, foto: Julius Thissen

Theodorus Johannes (Thijs Adriaans, 1989) is communicatie expert in mode en werkt als filmmaker en onderzoeker aan de online documentaire serie Community Dressing. Hij onderzoekt daarin de Nederlandse streekdrachten om te kunnen laten zien hoe ons kleedgedrag is veranderd in de laatste honderd jaar. Tevens maakt hij al zijn kleren zelf.

• modemuze - madelief hohe - gemeentemuseum den haag - sterke vrouwen in de mode - 10 wist je dat

Tot en met 24 maart was in het Gemeentemuseum Den Haag Femmes Fatales, Sterke vrouwen in de mode te zien. De expositie reist nu door naar het Modemuseum in Hasselt waar deze opent op 13 april als ‘Wonder Women’. Wist je dat…

• Modemuze – Trudie Rosa de Carvalho – Grace Kelly – Woman’s Home Companion – April 1955 - reizen

Ga jij binnenkort op reis en weet je niet wat je mee moet nemen? Trudie Rosa de Carvalho kent het probleem maar al te goed. Als conservator gaat ze herhaaldelijk op reis om een lezing te geven. Maar ja, wat neem je dan met je mee? Gelukkig vond ze een artikel uit 1955 waarin Grace Kelly haar geheimen verklapt. Volg het advies van Kelly op en reis voortaan ook met een lekker licht -maar zeer efficiënt- koffertje!

• kijk

Tom van Deijnen woont in Engeland en is binnen de community van breien en stoppen beter bekend als Tom of Holland. Toen hij zes jaar geleden een groene trui vol mottengaten kreeg, ging er een wereld voor hem open.

• Blog, Modemuze, Jean Cocteau, door Philippe Halsman in 1949

Jean Cocteau (1889-1963) was een tot de verbeelding sprekende kunstenaar. Hij uitte zich in bijna alle artistieke media: poëzie, literatuur, vormgeving, beeldende kunst, theater en zijn favoriete medium: film. Meer nog dan om zijn werk was hij bekend om zijn opmerkelijke leven en bijzondere persoonlijkheid.

• Blog Charlotte de Gier Verslag Curating Fashion In and Out of the Ethnographic mode etnografische musea

Modetentoonstellingen kunnen enorme blockbusters zijn voor musea, denk bijvoorbeeld aan de succesvolle overzichtstentoonstellingen van Christian Dior of Hubert de Givenchy. Maar hoe zit het niet-westerse mode? Waar wordt die gepresenteerd en op welke manier?