Blog

• Blog Modemuze Sabine Bolk. Verslag Depot Tropenmuseum 1. Open Depotrondleiding in het Tropenmuseum

Een nieuwe denimtrend of een Chinees krijgersvest uit de 19de eeuw? Is niet-westerse traditionele kleding ook mode? Hoe dan ook heeft het Tropenmuseum een prachtige collectie die kan dienen als inspiratie.

• favoriet  0

Wat zou jij willen zien in de tentoonstelling? Stem mee! De 5 populairste voorwerpen zullen in de tentoonstelling  ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ te zien zijn.

• favoriet  1

Elk modeverschijnsel heeft zijn archetypische voorlopers. In de serie Voorlopers in de Volkskrant bespreekt journalist Wieteke van Zeil een bijzonder modedetail van een outfit gedragen door een (wereldwijd) bekend persoon.

• Deze mouwen maken Iman krachtig, glamoureus en vooral: in perfecte beheersing. Bron: Volkskrant.nl.

Elk stijlicoon heeft zijn archetypische voorlopers. De pofmouwen van zakenvrouw Iman komen uit een ver en minder ver verleden. Bekijk het gesprek tussen conservator Annemarie den Dekker en journalist Wieteke van Zeil en lees verder op Modemuze & Volkskrant.

• Japon, 1805-1810, bruikleen 1936/schenking 1984, Centraal Museum (7802). Foto: © Adriaan van Dam.

In de tentoonstelling 'Uit de Mode' (8 juli tot 22 oktober 2017) in Centraal Museum Utrecht staan objecten met een persoonlijk verhaal centraal. Zo ook een Empirejapon die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de handen van de Duitsers wist te blijven. Hoe komt het dat de japon niet aan Lipmann, Rosenthal & Co. (Liro) geleverd moest worden?

• favoriet  3

Toen Japan in de 19de eeuw eindelijk zijn poorten opende voor het Westen onstond een enorme rage voor alles wat Japans was. Door deze hype, het zogenaamde Japonisme, werden producten speciaal voor de export gemaakt en aangepast aan de smaak van de Westerse consument. Waaiers waren het meest betaalbaar en dus zeer geliefd als "typisch Japans".

• favoriet  2

Een korset inrijgen: lange tijd was dit voor veel vrouwen een van de gewoonste zaken van de wereld. De geveterde achterkant is een van de kenmerkende aspecten van een korset en lijkt misschien een vanzelfsprekend gebruik. Toch is het niet zomaar een kwestie van de veter door alle gaatjes rijgen.

• Martin Margiela, dekbedjas, 1999/2000, Centraal Museum Utrecht

De dekbedjas uit 1999/2000 is een van de meest iconische ontwerpen van modehuis Maison Martin Margiela. In 2012 werd het ontwerp voor de samenwerking met winkelketen H&M aangepast voor het grote publiek. Maakt het constructivistisch vraagstuk van Margiela hiermee de sprong naar de mainstream?

• favoriet  5

Het Nederlands Openluchtmuseum bezit een nationale feestrok, die gemaakt is van een afdankertje van Audrey. De rok blijft bewaard, onder andere een poos in de verkleedkist. In 1984 werd de rok geschonken aan het Nederlands Openluchtmuseum.

• Detail van een bergère met veren, ca. 1780, collectie Fries Museum Leeuwarden.

Als er in Museum Volkenkunde niet de tentoonstelling Wereld Vol Veren stond, was dit hoedje was me niet meteen opgevallen. De bergère, of herderinnenhoedje, is vlak na de opening van het Fries Museum geschonken en is waarschijnlijk een trouwhoed.