Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  Am
  13 jan 2023

  “Oh…”, “Aaaah…..”, “Kijk nou, moet je deze zien!” Dat zijn zo enkele kreten die af en toe...

 • Blog
   
  17 nov 2022

  Deze zwarte japon werd als trouwjapon aan het Kunstmuseum Den Haag geschonken. Dat een trouwjapon zwart is van kleur is voor deze tijd niet zo apart. Wat wel bijzonder is, is dat het hier om een zwangerschapsjapon gaat!

 • Blog
   
  18 nov 2022

  In de 19de eeuw droegen vrouwen in West-Friesland op zondag een kappenstel: een set accessoires dat bestond uit kostbare sieraden en rijkelijk versierde spelden, kappen en mutsen. Deze kostbaarheden moesten goed bewaard worden en dan kwam een kappendoos goed van pas

 • Blog
   
  10 nov 2022

  Op dit schilderij is Wytske Abelsma afgebeeld als weesmeisje van het Old Burger Weeshuis te Leeuwarden. In tegenstelling tot andere eigentijdse bronnen, is hier duidelijk te zien welke kleuren het weesmeisjesuniform deze periode heeft, en wat deze kleding voor de draagster heeft kunnen betekenen. 

 • Blog
   
  28 okt 2022

  Deze japon uit de collectie van het Kunstmuseum Den Haag werd gedragen door Catharina Elisabeth Boudewina baronesse Sloet van Marxveld voor een wel heel speciale gelegenheid: het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901.

 • Blog
   
  26 okt 2022

  In Huis Van Gijn worden kasboekjes van mevrouw Cornelia Johanna Hooghwinkel (1812-1869) bewaard. Zij was een Dordtse dame van stand én de moeder van Simon van Gijn, de stichter van het museum. Onlangs heeft een vrijwilliger de kasboekjes getranscribeerd waardoor ze veel beter toegankelijk zijn.

 • Blog
  1
  Bi
  16 sep 2022

  Om een aandenken te hebben aan de overleden persoon en de verplichte sombere kleding een beetje ‘op te fleuren’ koos men vaak voor een rouwsieraad met een stukje haar, (melk)tand of foto van de overledene.

  In dit blog gaat Bibi Poels dieper in op het belang van rouwsieraden door enkele historische voorbeelden uit te lichten.

 • Blog
   
  12 jul 2022

  Vandaag is het quatorze juillet, de viering van de Franse Revolutie. Op het eerste gezicht zie je het misschien niet, maar dit lapje zijde is een mannenvest uit de Franse Revolutie. Tenminste, dat zal het zijn geworden, als het niet ingehaald werd door verschillende gebeurtenissen in deze roerige tijd.

 • Blog
   
  2 jun 2022

  Dit jaar wordt gevierd dat Queen Elizabeth 70 jaar op de troon zit. 69 jaar geleden, op 2 juni, vond de daadwerkelijke kroning plaats. Modetekenares en -journaliste Constance Wibaut deed verslag van deze bijzondere gebeurtenis in Elzevier Weekblad. In de collectie van het Kunstmuseum Den Haag bevinden zich de schetsen die ze hiervoor maakte.  

 • Blog
   
  16 mei 2022

  Virtuele mode is een enorme kans voor kwetsbare modecollecties. Nu is er de mogelijkheid om...

 • Blog
   
  9 mei 2022

  Een van de favoriete onderwerpen van het 'team Slow Fashion' was de verkleedkleding. Een onverwacht subthema van de tentoonstelling en een onderwerp dat veel meer aandacht verdient!

 • Blog
   
  Su
  14 apr 2022

  Al geruime tijd verricht ik onderzoek naar de herkomst en de betekenis van onze merk- en...

Pagina's