Blog

• Japon, 1805-1810, bruikleen 1936/schenking 1984, Centraal Museum (7802). Foto: © Adriaan van Dam.

In de tentoonstelling 'Uit de Mode' (8 juli tot 22 oktober 2017) in Centraal Museum Utrecht staan objecten met een persoonlijk verhaal centraal. Zo ook een Empirejapon die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de handen van de Duitsers wist te blijven. Hoe komt het dat de japon niet aan Lipmann, Rosenthal & Co. (Liro) geleverd moest worden?

• favoriet  3

Toen Japan in de 19de eeuw eindelijk zijn poorten opende voor het Westen onstond gelijk een enorme rage voor alles wat Japans was. Door deze hype, het zogenaamde Japonisme, werden producten speciaal voor de export gemaakt en aangepast aan de smaak van de Westerse consument. Waaiers waren het meest betaalbaar en dus zeer geliefd als "typisch Japans".

• favoriet  2

Een korset inrijgen: lange tijd was dit voor veel vrouwen een van de gewoonste zaken van de wereld. De geveterde achterkant is een van de kenmerkende aspecten van een korset en lijkt misschien een vanzelfsprekend gebruik. Toch is het niet zomaar een kwestie van de veter door alle gaatjes rijgen.

• Martin Margiela, dekbedjas, 1999/2000, Centraal Museum Utrecht

De dekbedjas uit 1999/2000 is een van de meest iconische ontwerpen van modehuis Maison Martin Margiela. In 2012 werd het ontwerp voor de samenwerking met winkelketen H&M aangepast voor het grote publiek. Maakt het constructivistisch vraagstuk van Margiela hiermee de sprong naar de mainstream?

• favoriet  5

Het Nederlands Openluchtmuseum bezit een nationale feestrok, die gemaakt is van een afdankertje van Audrey. De rok blijft bewaard, onder andere een poos in de verkleedkist. In 1984 werd de rok geschonken aan het Nederlands Openluchtmuseum.

• Detail van een bergère met veren, ca. 1780, collectie Fries Museum Leeuwarden.

Als er in Museum Volkenkunde niet de tentoonstelling Wereld Vol Veren stond, was dit hoedje was me niet meteen opgevallen. De bergère, of herderinnenhoedje, is vlak na de opening van het Fries Museum geschonken en is waarschijnlijk een trouwhoed.

• favoriet  1

Het korset heeft eeuwenlang onderdeel uitgemaakt van de garderobe van de vrouw. Ook zwangere vrouwen droegen in de eerste maanden van de zwangerschap een korset om de ingesnoerde taille enigszins te behouden. Het Amsterdam Museum heeft een bijzonder zwangerschapskorset in haar verzameling uit de periode 1890 - 1910.

• favoriet  2

Positiekleding voor zwangere vrouwen bestond in de 18de eeuw nog niet. Vrouwen moesten daarom regelmatig hun bestaande kleding vermaken om extra ruimte te kunnen geven aan hun groeiende buik. Wie goed kijkt kan soms de sporen daarvan nog in kleding vinden.

• favoriet  3

Een bijzondere begin van de opleiding. MBO College Hilversum organiseerde, in samenwerking met Modemuze en MAFB, een masterclassdag voor de eerstejaars studenten van de nieuwe opleiding Menswear & Tailoring met Adam Lee Carroll (menswear designer bij O’Neill) en aansluitend een rondleiding in het Collectiecentrum van het Amsterdam Museum.

• Modeprent uit 1805: A lady in court dress, Pub. by Tabart & Co. June, 1805, Bond Str.. Bron: Janeaustensworld.

Ondermode-expert Dirk-Jan List was een dagje in het Collectiecentrum van het Amsterdam Museum om mee te werken aan de beschrijving van de crinolines. Tijdens het terugleggen van enkele objecten, trokken we per ongeluk de verkeerde la open. En wat kwam daar tevoorschijn? Twee prachtige achttiende-eeuwse paniers waarvan we het bestaan niet afwisten.