Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  22 apr 2021

  In dit blog neemt conservator Deborah Paalman mee langs de grote collectie 14de/15de -eeuws schoeisel van het Dordrechts Museum: alledaagse schoenen voor kinderen en volwassenen, hoge laarsjes met rolknopjes en enkelhoge schoenen die je in één handomdraai kon sluiten. Maar ook prachtige opengewerkte 'feestschoenen'. Zowel voor hem als voor haar.

 • Blog
   

  Een tuigje met een bijzonder patroon. Waarom werden kinderen vroeger al aan veiligheidsbanden gehouden? En hoe is dit zich door de jaren heen gaan ontwikkelen? In dit blog neemt Anne-Marie Segeren je mee in de wereld van kruissteken en tuigjes.

 • Blog
   
  25 feb 2021

  Een priestergewaad waarvan de zijden stoffen al eerder over een dansvloer heeft gezwierd. Ja, in de achttiende eeuw kwam het voor dat verschillende robes à la française vermaakt zijn tot priestergewaden. Maar hoe kon deze transformatie van wereldlijke kleding naar sacraal gewaad vorm krijgen? In dit blog neemt docent textielrestauratie René Lugtigheid je mee langs verborgen verhalen achter het sacraal gewaad.

 • Blog
   
  1 dec 2020

  De bilum is genderneutraal, kleurrijk en een uiting van de nationale identiteit. Waar deze tassen uit Papoea-Nieuw-Guinea voor gebruikt en gemaakt worden lees je in dit blog. 

 • Blog
   
  23 okt 2020

  Boodschappentasjes, aangespoeld plastic en gesmolten fietslampjes - allemaal nieuwe materialen voor het sieraad. Ideaal - of toch niet? In dit blog reflecteert Saskia van Es op de expo 'ReStart', waar makers verfrissende perspectieven deelden. 

 • Blog
  4

  'Bont was en is de droomwens van iedere vrouw': een leus waar Anne-Karlijn van Kesteren wat vraagtekens bij stelt. In dit blog zoomt ze in op hoe deze gedachtegang tot stand is gekomen, maar reflecteert ook op nieuw werk van Noon Passama en Barbara Langendijk, die beide kritisch reageren op de mogelijke betekenis van bont.

 • Blog
   

  Kledingstukken die letterlijk leven. Martin Margiela toonde in de tentoonstelling 'La Maison Margiela (9/4/1615)' (1997) creaties waarin miljarden bacteriën, schimmels, en andere micro-organismen tot ontwikkeling kwamen. In dit blog lees je meer over de perceptie en de techniek van schimmel in de mode.

 • Blog
  Marie Curie (1867-1934) in haar laboratorium, radioactieve mode uit de geschiedenis, museum, Amsterdam Museum geschreven door Marit Eisses voor Modemuze. Marie Curie, radium, 20e eeuw, reclamemateriaal voor radioactieve producten, mode, radioactieve mode
   
  20 nov 2019

  Met zijn mysterieuze straling en toverachtige blauwe gloed werd radium begin 20e eeuw hét mode item. Het werd verwerkt in tandpasta, speelgoed en natuurlijk kleding. Iedereen moest en zou dit ‘wondermiddeltje’ hebben, maar voor welke prijs?

 • Blog
  Maaike Hin, plussize blogger & model Curvy Rocks, foto: Marina Murasheva
   
  27 jul 2017

  De cowrie: kleine schelpen uit de zee die tot 1901 nog als geld in Ghana werden gebruikt, maar vandaag de dag het meest bekend zijn als stijlitem gedragen in het haar, oorbellen, kettingen of armbanden. 

 • Blog
  Maho Takahashi, Celebration, 2012, foto: © Kyoko Manukata
   

  In de achttiende en negentiende eeuw waren sieraden met menselijk haar ongekend populair. Ook hedendaagse kunstenaars blijken zich door deze traditie te laten inspireren.