Een priestergewaad waarvan de zijden stoffen al eerder over een dansvloer heeft gezwierd. Ja, in de achttiende eeuw kwam het voor dat verschillende robes à la française vermaakt zijn tot priestergewaden. Maar hoe kon deze transformatie van wereldlijke kleding naar sacraal gewaad vorm krijgen? In dit blog neemt docent textielrestauratie René Lugtigheid je mee langs verborgen verhalen achter het sacraal gewaad.
De bilumis genderneutraal, kleurrijk en een uiting van de nationale identiteit. Waar deze tassen uit Papoea-Nieuw-Guinea voor gebruikt en gemaakt worden lees je in dit blog.
Boodschappentasjes, aangespoeld plastic en gesmolten fietslampjes - allemaal nieuwe materialen voor het sieraad. Ideaal - of toch niet? In dit blog reflecteert Saskia van Es op de expo 'ReStart', waar makers verfrissende perspectieven deelden.
'Bont was en is de droomwens van iedere vrouw': een leus waar Anne-Karlijn van Kesteren wat vraagtekens bij stelt. In dit blog zoomt ze in op hoe deze gedachtegang tot stand is gekomen, maar reflecteert ook op nieuw werk van Noon Passama en Barbara Langendijk, die beide kritisch reageren op de mogelijke betekenis van bont.
Kledingstukken die letterlijk leven. Martin Margiela toonde in de tentoonstelling 'La Maison Margiela (9/4/1615)' (1997) creaties waarin miljarden bacteriën, schimmels, en andere micro-organismen tot ontwikkeling kwamen. In dit blog lees je meer over de perceptie en de techniek van schimmel in de mode.
Met zijn mysterieuze straling en toverachtige blauwe gloed werd radium begin 20e eeuw hét mode item. Het werd verwerkt in tandpasta, speelgoed en natuurlijk kleding. Iedereen moest en zou dit ‘wondermiddeltje’ hebben, maar voor welke prijs?
De cowrie: kleine schelpen uit de zee die tot 1901 nog als geld in Ghana werden gebruikt, maar vandaag de dag het meest bekend zijn als stijlitem gedragen in het haar, oorbellen, kettingen of armbanden.
In de achttiende en negentiende eeuw waren sieraden met menselijk haar ongekend populair. Ook hedendaagse kunstenaars blijken zich door deze traditie te laten inspireren.