• Blog Modemuze Debbie van der Wouw in gesprek met Dirk-Jan List 2017 afb 4

De verzameling onderkleding van Dirk-Jan List is inmiddels zo groot dat hij zichzelf beperkingen op heeft gelegd: silhouetbepalende onderkleding zoals korsetten, hoepelrokken en als dat te vinden is, onderkleding voor mannen voeren de boventoon. Ook deelt de verzamelaar zijn collectie en kennis graag, waaronder via deze Modemuze in gesprek met: Dirk-Jan List.

• Foto 2: Ludewey met een papieren poederdoosje daarin zit een handgemaakte poederspons. Foto: Debbie van der Wouw.

Verzamelen begon voor Ludewey de Vrijer al in haar jeugd. Toen verzamelde ze bijna alles wat ze tegenkwam, van laboratoriumglas tot pijpen, maar heeft zich uiteindelijk toegespitst op haar passie voor mode en tassen. Inmiddels heeft ze een mooie verzameling lucite handtassen, vanity cases en vintage accessoires.

• foto: © Sem Langendijk

Modeontwerpster Liselore Frowijn is door Modemuze uitgenodigd om een door haar geselecteerd stuk uit de online collectie offline in het depot te bekijken.

• Foto: Kenny Nagelkerke.

'Toen ik jonger was luisterde ik gewoon naar wat er op de radio te horen was. (...) toen kwam ik bij Oasis uit en dan begint het.' Muziek, kleding, voetbal: het zijn de hoofdthema's die een mod lijken te grijpen. In een verkenning van de modcultuur spreekt Modemuze met een vijftal Nederlandse mods. Wat betekent mod zijn voor hen?

• RAVAGE's atelier, studio, showroom en kantoor, Parijs, 1986. Foto: © Sigurd Kranendonk.

Als het aan kunstenaarsduo RAVAGE ligt, verdwijnt de uitdrukking ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ direct in de prullenbak. Wat het werk van Arnold van Geuns en Clemens Rameckers juist zo divers maakt, is dat zij altijd ruimte hebben gegeven aan nieuwe impulsen, creativiteit en zin. Dit maakt ze moeilijk te vangen in een tentoonstelling, maar levert wél een treffend beeld op.

• Fransje van der Waals met haar man en dochter, foto: eigendom Fransje

Als groot liefhebber van de kleding van Puck & Hans heeft Fransje van der Waals veel van de stukken die ze in het verleden gekocht heeft bewaard. Een aantal van deze stukken zullen van 9 juni t/m 3 september 2017 in het Amsterdam Museum te zien zijn.

• foto: © Sem Langendijk

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Hans Kemmink en Puck Kroon elkaar in Rotterdam ontmoeten. Als merk was Puck & Hans dertig jaar lang een succes. Volgens het Amsterdam Museum tijd om het werk van de ontwerpers in een tentoonstelling te eren.

• favoriet  5

Daan Wieman kwam al vroeg in aanraking met het kleermakersvak. Inmiddels werkt Wieman al 28 jaar als meesterkleermaker voor het Nederlands theater. Hij gebruikt moderne maar ook historische naaitechnieken voor het maken van theaterkostuums.

• Filmstil uit  BBC serie Pride and Prejudice, 1995 bron: janeaustensworld.wordpress.com

Floor van der Plas is textielrestaurator en vertelt over haar werk. Het belang van het maken van een replica bijvoorbeeld, is dat je precies kunt nagaan wat iemands postuur was en op welke manier kledingstukken werden aangepast om aan de mode van de tijd te voldoen. Ook voor kostuumdrama's zijn replica's van belang. In tegenstelling tot historische kostuums, mogen replica's wel gedragen worden.

• favoriet  4

Het begon met kostuumdrama's op televisie en het bezoeken van tentoonstellingen. Shari van der Waals-Atalla maakt en draagt replica’s van historische kostuums en heeft een eigen bedrijf onder de naam La Rose Couture.