In gesprek met: Kerry Taylor (veilinghuis Kerry Taylor Auctions, Londen)

Haar veilinghuis komt regelmatig in de media in verband met topstukken van beroemdheden zoals Princess Diana en Audrey Hepburn. Maar wie is Kerry Taylor? En waarom is haar veilinghuis zo succesvol? Een gesprek met deze bijzondere vrouw: “Ik word vaak echt persoonlijk geraakt. Hoewel het om stukken textiel gaat, zorgen de verhalen achter sommige kledingstukken dat ze van grote betekenis worden.”

“Wie houdt er nu niet van vintage?” Zo begint mijn gesprek met Kerry Taylor in het hippe Londense Bermondsey, waar haar veilinghuis is gevestigd. Taylor maakte kennis met mode via Hollywood. “Als kind was ik gefascineerd door de jaren ’30 films van Busby Berkeley en zijn prachtige meiden met veren hoofdtooien en schuin op de draad geknipte japonnen à la Madeleine Vionnet.”

Bepalend voor haar carrière was een schoolreisje naar het Victoria & Albert Museum in Londen. Het museum stelde een geborduurd korset uit de 17e eeuw ten toon. Daarnaast stond een portret uit 1610 van de vrouw die het kledingstuk daadwerkelijk had gedragen. “Op dat moment voelde ik een connectie. Het tentoongestelde korset maakte het zo persoonlijk. Het bracht het tweedimensionale figuur op het schilderij volledig tot leven.”

Credits: Kerry Taylor Auction

Snelle veilingwereld

Taylor wilde naar de mode academie maar werd per ongeluk op de opleiding voor beeldende kunsten geplaatst. “Ik nam een jaar vrij en ging op mijn 19e in dienst als receptioniste bij veilinghuis Sotheby’s. Ik raakte gefascineerd door de snelle veilingwereld. Ik ben er 23 jaar gebleven.”

Ze beschrijft de dag dat iemand binnen kwam met een avondjurk uit de jaren ’20. “Ik was totaal gefascineerd door de schoonheid ervan. Niemand anders op mijn afdeling kraaide ernaar. Opeens kreeg ik een visioen: ik besloot een afdeling voor verzamelaars op te zetten en werd het jongste afdelingshoofd bij Sotheby’s ooit. Ik was 21.”

Het bieden tijdens de veiling. credits: Kerry Taylor Auction

Met haar eerste modeveiling in 1985 had ze meteen een verkooprecord te pakken. Het ging om een geborduurd fluwelen kostuum, compleet met vest, overjas en rijbroek uit 1751 van de Black Rod van Ierland, een officiële functionaris uit het Britse Hogerhuis.

Maar begin 2000 keerde het tij. Net als enkele andere veilinghuizen besloot Sotheby’s zich meer te gaan richten op kunst en juwelen. Textiel en mode leverden niet genoeg op en werden afgestoten. In deze roerige tijden vertrok Taylor bij Sotheby’s.

Kerry Taylor Auctions

De stap naar een eigen veilinghuis voor vintage mode was een logische. “Ik heb altijd al een ondernemersgeest en een passie voor mode gehad.” En zo hield Kerry Taylor Auctions in 2004 haar eerste veiling.

“Het was een enorm succes. Al mijn oude klanten waren mij gevolgd. We hadden zeldzame stukken uit de 17e eeuw, verfijnd Engels naaiwerk en allerhande andere mooie dingen. Ik moest mezelf echt even knijpen. Hier stond ik, het werk te doen wat ik het allerliefste deed en ik werd er nog voor betaald ook!”

Kijkdag. credits: Kerry Taylor Auction

Persoonlijk betrokken

Opvallend is de persoonlijke betrokkenheid van Taylor. “Ik denk dat mensen zich nu pas beginnen te realiseren hoe zeldzaam en uniek sommige stukken zijn. Ze hoeven niet te zijn gedragen door een bekend persoon, het kan ook gaan om een fantastisch stuk van een ontwerper of om zeer bijzonder vakmanschap.”

Een van de duurste stukken die Taylor ooit verkocht was Princess Diana’s verlovingsjurk van Elizabeth Emanuel (die later ook haar trouwjurk ontwierp): meer dan EUR 200.000. Ze komt met een anekdote over hoe Lady Di’s diepe decolleté eerst door Charles en vervolgens door de volledige roddelpers werd veroordeeld. Uiteindelijk kocht de Chileense verzamelaar Jorge Yarur Bascuñán de jurk, directeur van het Museo de la Moda in Santiago, Chili. Taylor: “Toen het bod was gevallen, sprintte ik naar de telefoon om erachter te komen wie de bieder was. Jorge zei tegen mij: Kerry, ik wil dat je iedereen laat weten dat als ik overlijd, ik deze jurk zal teruggeven aan haar zoons. Toen ik terugkwam in de veilingzaal, stonden de tranen in mijn ogen.”

Credits: Kerry Taylor Auction

Maar haar favoriete stuk is nog altijd het pak waarmee de Engelse Koning James II in de 17e eeuw zijn Italiaanse bruid Maria van Modena aan de kust van haar nieuwe vaderland ontving. Vol liefde beschrijft ze het bruine, wollen pak dat bedekt was met zilver en gouden Brussels kant en de achterliggende geschiedenis. Het pak behoort nu tot de collectie van het Victoria & Albert Museum. “Als ik het in het museum zie dan ervaar ik weer diezelfde sensatie die ik als klein meisje ervoer bij het zien van dat 17e-eeuwse korset. Ik ben ontzettend trots dat ik bij deze aankoop heb kunnen bemiddelen.”

De jacht op stukken wordt moeilijker. “Mensen verkopen steeds vaker hun kleding via sociale media. Maar omdat ik nog altijd de beste vintage modeveilingen ter wereld heb en een vaste klantenkring, krijg ik de mooiste en grootste collecties aangeboden. Klanten betalen voor mijn kennis. Als ze bij mij iets kopen, kan ik ze garanderen dat de stukken zorgvuldig gecureerd en echt zijn. Er is tegenwoordig zoveel nep.”

Clientèle

Tot Taylor’s clientèle behoren alle grote musea en modehuizen ter wereld. En niet te vergeten: luxe vintage dealers, uit Londen als New York en Hollywood. Die gooien er vervolgens een flinke premie op. Je kunt je vintage Dior jas dus maar beter direct bij Kerry Taylor kopen. Ook ‘gewone’ modeliefhebbers kunnen terecht; van retro bruidjes tot fans van Chanel tassen. Taylor organiseert naast haar jaarlijkse ‘Passion for Fashion’ veilingen een aantal reguliere veilingen met toegankelijke vintage stukken.

Wil je ook een keer je geluk beproeven bij Kerry Taylor Auctions? Dan hoef je niet naar Londen te komen. Alle catalogi staan online en bieden kan zowel via internet als telefonisch.

 

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

7
 
Auteur
Volgt de Master Fashion Curation (London College of Fashion). Specifieke interesses: mode uit de 20e en 21e eeuw, de relatie tussen mode en (podium-)kunst en visuele representatie. Instagram @annabelhoyng
Datum
11 april 2018
Doorzoek de website met tags
Vintageveilingtweedehands