Roberto Luis Martins
Collectie

Een Australische zusje?

Avondjapon, 1893, collectie National Gallery of Victoria, Melbourne, Australië. Zie link: https://www.ngv.vic.gov.au/explore/collection/work/45198/.

Collectie

Op deze afbeelding zie je een creatie van C. Worth die getoond werd op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Lyon. Deed me denken aan dit mooie ensemble van Pasquier.

Hi Mirjam,

Bedankt voor jouw waardevolle aanvulling! Misschien is het een idee om in de toekomst een blog helemaal te wijden aan de burnous! Zo kan een groter publiek hier bewust van worden, dan alleen de geïnteresseerden die ook de comments van deze blog lezen. Kun jij trouwens een alternatieve bron aanraden die deze misvatting onder de aandacht neemt?

Alvast bedankt!

Groet, Roberto

Hi, bedankt voor jouw kritische blik. Ik heb voor jou nog een fact check gedaan omtrent de burnous van de bedoeinen. Ik verwijs je toch nog even een blik te werpen op de literatuur van: Geczy, A., Fashion and Orientalism; Dress, Textiles and Culture from the 17th to the 21st century, Berg 2013, Cumming, Valerie, et al., The dictionary of fashion history, Berg 2010 en de blog van Birthe Weijkamp; https://www.modemuze.nl/blog/invloeden-uit-de-oriënt.
Volgens verschillende literatuurbronnen raken de Fransen geïnspireerd door de Spahi’s en hun toepassing van de burnous en is deze dracht op deze manier in Europa modieus geworden in de negentiende eeuw. Martin Thomas geeft overigens in 'Empires of Intelligence: Security Services and Colonial Disorder after 1914 (2008) aan dat deze militaire functies door Bedoeinen werden vervuld. De dracht wordt daardoor vaak gelinkt met de bedoeinen, maar dat neemt het niet weg dat het ook door andere inheemse volkeren in Noord- en Centraal Afrika is gedragen. Ik zal de titel wel aanpassen naar 'de burnous van de Spahi', omdat deze meer de lading dekt van die kolom.

Bedankt voor de complimenten. Het was echter nooit mijn bedoeling geweest om een historisch overzicht te geven van objecten waar Paisley allemaal werd toegepast, want niet alleen de boeren en de cowboys droegen ook deze print. Het ging mij om drie (belangrijke) momenten in de afgelopen 200 jaar waarin Paisley door een grote groep gedragen werd en er bewust een bepaald statussymbool werd gecommuniceerd.
Bandana's waren al ver voor de 20ste eeuw gedragen door de cowboys. Het is onder andere Martha Washington, vrouw van George Washington, die bandanas heeft geïntroduceerd aan het Amerikaanse volk. Misschien een idee om in de toekomst over bandana's te bloggen?