Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   

  Voor het lustrum van de Nederlandse Kostuumvereniging maakte Teresa van Twuijver een wel heel bijzonder ensemble: geïnspireerd op de 18e eeuw, maar in een modern jasje.

 • Blog
   
  18 okt 2017

  Bij warm weer draag je het liefste luchtige kleding. Zo ook de Nederlanders die in de 19de eeuw in "de Oost" gaan wonen. Zware hoepelrokken en een strak ingesnoerde taille waren niet te doen, en zo is de westerse tegenhanger van de traditionele Indonesische batik ontstaan - de Batik Belanda. 

 • Blog
  Fries kostuum van prinses Wilhelmina, Paleis Het Loo, bruikleen Koninklijke verzamelingen. Foto Robert Mulder
   

  Bij een streekbezoek aan Zeeland en Friesland droegen de koninginnen Wilhelmina en Juliana respectievelijk een Fries en Zeeuws kostuum. Conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, Trudie Rosa de Carvalho, vertelt over de bewaarde kostuums.

 • Blog
   
  22 nov 2016

  Rouwkleding is in ons dagelijks leven niet meer vanzelfsprekend. Anders ligt dat in de...

 • Blog
  2

  Daan Wieman kwam al vroeg in aanraking met het kleermakersvak. Inmiddels werkt Wieman al 28 jaar als meesterkleermaker voor het Nederlands theater. Hij gebruikt moderne maar ook historische naaitechnieken voor het maken van theaterkostuums.

 • Blog
   
  28 okt 2016

  Veel mensen bezitten bijzondere, ontroerende of voor hen interessante voorwerpen. Waar komt hun liefde voor mode/kostuum of textiel vandaan? Modemuze was aanwezig bij het Lustrum van de Nederlandse Kostuumvereniging en vroeg drie mensen om hun verhaal (en voorwerp) te delen.

 • Blog
   

  Het begon met kostuumdrama's op televisie en het bezoeken van tentoonstellingen. Shari van der Waals-Atalla maakt en draagt replica’s van historische kostuums en heeft een eigen bedrijf onder de naam La Rose Couture. 

 • Blog
   
  7 okt 2016

  Niets is zo gewoon en alledaags als een tas. Toch zijn er maar weinig mensen die stilstaan bij de buitengewoon rijke geschiedenis ervan. De persoonlijke verzamelliefde van Hendrikje Ivo legde de basis voor het huidige Tassenmuseum.