Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  12 mei 2021

  In de laatste dertig jaar heeft een enorme groei plaatsgevonden in de hedendaagse modewereld, met name in Indonesië. Een aantal ontwerpers grijpt terug op lokale textieltradities in combinatie met hedendaagse verhalen, of gaan mee in globale trends en materialen. Lees in dit blog verder over welke Indonesische ontwerpers je in de gaten moet houden.

 • Blog
   
  Al
  6 mei 2021

  Mag je als wit persoon eigenlijk cornrows dragen? En kan je chopsticks in je haar doen naar een verkleedfeestje? In dit blog lees je meer over een gesprek over eigenaarschap van kleding: van gesprekken over culturele toe-eigening tot aan waarom de mode-industrie diverser moet worden.

 • Blog
   

  De Amerikaanse cowboy is een personificatie van moed, vaardigheid en individualisme. In de media kennen we de cowboy alleen als een witte man, maar dit blijkt toch historisch incorrect te zijn. In dit blog lees je meer over hoe mode en populaire cultuur wordt ingezet om de onderbelichte verhalen van black cowboys aan het licht te brengen.

 • Blog
  1
  23 mrt 2020

  Wel of geen Arabische roots? De Hollandse huik wordt in de literatuur nog altijd gelinkt aan de 'haïk' of 'burqua'. Geeske Kruseman toont in deze blogserie waarom dat niet geheel klopt. 

 • Blog
   
  20 dec 2019

  Zoveel schoensieraden zie ik nog niet. Maar nu ik er op ben gaan letten, heb ik het idee dat dat...

 • Blog
   
  4 dec 2019

  Is mode het instrument? Dat is de kernvraag die gesteld werd tijdens de besloten workshop ‘Decolonizing Fashion’ – een intiem event waarin een divers netwerk samenkwamen. In dit blog neemt conservator Daan van Dartel je mee in dit dynamisch en divers gesprek.

 • Blog
  Blog Charlotte de Gier Verslag Curating Fashion In and Out of the Ethnographic mode etnografische musea
   

  Modetentoonstellingen kunnen enorme blockbusters zijn voor musea, denk bijvoorbeeld aan de succesvolle overzichtstentoonstellingen van Christian Dior of Hubert de Givenchy. Maar hoe zit het niet-westerse mode? Waar wordt die gepresenteerd en op welke manier?

 • Blog
  Drie Sioux-studenten toen ze in 1883 aankwamen op de Carlisle Indian School (links) en dezelfde jongens 3 jaar later (foto’s: Cumberland County Historical Society, Carlisle, V.S.)
   

  “Culturele toe-eigening is het klakkeloos overnemen van een gebruik, traditie, look, symbool,...

 • Blog
  Mel, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  3 dec 2018

  Mel draagt grote zilveren oorringen, hoops, een stijlitem dat nu met regelmaat in de mode is. Zo ook nu weer. Naast een modieus stijlitem is het ook een cultureel stijlitem. Een item dat voor verschillende mensen in verschillende contexten iets anders kan betekenen. Een item dat niet onbewust gedragen kan worden. 

 • Blog
  Afb. 1: Tempelschrijn gehuld in feestkleding; Bali, Budakeling, 2016. Fotograaf: Francine Brinkgreve
  1

  Het dragen van mooie kledij tijdens feestdagen is in Bali niet alleen weggelegd voor mensen, ook tempels worden aangekleed met mooie wikkeldoeken om het 'lichaam' feestelijk te versieren.

 • Blog
  Modeshow kledingatelier Krachtvrouwen. Foto: Museum Rotterdam.
   
  8 jun 2018

  Erfgoed dood en onbereikbaar? Niet als het aan het nieuwe verzamelen ligt! Samen met de Rotterdamse gemeenschap zorgt Museum Rotterdam voor een collectie die springlevend door de stad te volgen is.

 • Blog
  Afb 1 Zomerboezel voor jongen, schort uit Marken, datering 1920-1940, collectie Textile Research Center, objectnummer: TRC 2009.0048. Foto: Sabine Bolk.
   
  4 mei 2018

  Culturele uitwisseling komt in onze gehele geschiedenis voor: in onze handelingen, maar ook in objecten is te zien dat we ons altijd door andere culturen en gebruiken hebben laten inspireren. Maar hoe komt Arabische kalligrafie terecht op schortje uit de Markense streekdracht?

Pagina's