Blog

• Posters van twee producties waar Siam Costumes de kostuums voor maakte: de opera Don Giovanni en de BBC-serie Call the Midwives.

De eerste keer dat ik de website bezocht van Siam Costumes, was naar aanleiding van een lezing van Roy Verschuren. Hij gaf aan dat je op hun website talloze originele kleermakersboeken en modeplaten kon downloaden.

• Blog Modemuze Fleur Dingen. Afb. 1. Giselle met kostuums van Toer van Schayk, Het Nationale Ballet. © Het Nationale Ballet. Foto Angela Sterling

Van zwierige lagen Romantisch tule tot net onder de knie of een sterk gesteven pannenkoek; wie aan ballet denkt, denkt aan tutu’s. De ballerina en haar onafscheidelijke tutu hebben een magische aantrekkingskracht.

• favoriet  7

In tegenstelling tot wat de soms ietwat kil lijkende atmosfeer in oude foto’s ons laat denken, was het vroeger ook gewoon warm in de zomer. Echter afgaande op diezelfde foto’s zijn de zomerse en winterse drachten op het eerste gezicht niet van elkaar te onderscheiden. Maar hoe kan dit? Waren de heren vroeger ongevoelig voor warmte?

• Afb. 1: Portret van Anna van Hannover, J.V. Tischbein, 1753. Rijksmuseum, Amsterdam.

Een afbeelding is duizend woorden waard. Ten minste… in de praktijk blijkt dat afbeeldingen zoals schilderijen niet altijd even betrouwbaar zijn. Neem nou de trouwjapon van Anna van Hannover. Want wie oh wie heeft de daadwerkelijke jurk afgebeeld?

• Wambuis, anoniem, ca. 1680 - ca. 1688, collectie Rijksmuseum.

Mieke Albers, restaurator textiel van het Rijksmuseum, krijgt veel zeer oude kledingstukken in haar handen. Vaak moeten deze objecten worden gerestaureerd of geconserveerd voor de toekomst. Voorafgaand aan de restauratie wordt er onderzoek naar het betreffende kledingstuk gedaan.

• Seventeenth-century Women’s Dress Patterns (1)

Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor Modemuze boeken. In deze blog-post kijkt ze naar de boeken Seventeenth-century Women’s Dress Patterns en 17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630, welke vol staan met (kostuum)historische context, detailfoto’s en patroontekeningen!

• Collectie Rijksmuseum, BK-KOG-13-01

Vanaf 1 februari tot 15 mei 2017 is in het Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling Watteau te zien met tekeningen, prenten en een klein aantal schilderijen van deze 18e-eeuwse Franse kunstenaar. Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons Watteau’s belang voor de 18e-eeuwse mode.

• Thérèse Schwartze, 1897-1898. Collectie Paleis Het Loo, Apeldoorn, langdurig bruikleen Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Margrieten waren de lievelingsbloemen van Koningin Wilhelmina, die Paleis Het Loo tot aan haar dood in 1962 bewoonde. Conservator kostuum en textiel Trudie Rosa de Carvalho van Paleis het Loo kijkt voor ons de aanwezigheid van magrieten op de baljapon die Wilhelmina als zestienjarige droeg op haar eerste hofbal.

• Kostuums van Iris van Herpen uit Synthetic Twin van Nanine Linning, foto:© Kalle Kuikkaniemie

Veel couturiers hebben ook kostuums voor theater- en dansvoorstellingen ontworpen. Een groot voordeel van het ontwerpen voor theater is de creatieve vrijheid van de ontwerper: geen vastgestelde herfstkleuren of modetrends en ruimte om te spelen met de bewegingsvrijheid van de dragers.

• Afb. 4. Nicaise de Keyzer, jaren 1840, Anna_Paulowna in haar inhuldigingskostuum (detail). Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

De tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin vertelt het verhaal van de Russische grootvorstin, die koningin van Nederland werd. De tentoonstelling in Paleis Het Loo werd 5 oktober jongstleden geopend door Koningin Máxima (afb. 1).