Global Identity iMonocle

 

We bekijken de wereld - en de mensen om ons heen - steeds vaker door de lens of op het scherm van een digitaal apparaat. Als je door de iMonocle kijkt wordt je blik omgezet in pixels. Een subtiel...

Maker
Kerianne Quick
Objectnummer
S2013.075
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
2013

We bekijken de wereld - en de mensen om ons heen - steeds vaker door de lens of op het scherm van een digitaal apparaat. Als je door de iMonocle kijkt wordt je blik omgezet in pixels. Een subtiel commentaar op de neiging van de mens zijn omgeving vast te leggen en te verfraaien door middel van technologie.

Langwerpige hanger van transparant glas voorzien van een ruitjespatroon, waardoor men een vertekend, ‘gepixelleerd’ beeld krijgt wanneer men door het glas kijkt. De metalen rand om het glas is bij de hoeken afgerond en is bevestigd aan een metalen koord. Met de komst van de smartphone bekijkt men de wereld steeds vaker via het scherm; in plaats van simpelweg van de zonsondergang te genieten maakt men er een foto van. De iMonocle geeft ironisch commentaar op deze neiging om onze natuurlijke omgeving vast te leggen middels het beeldscherm. Het verwijst naar vergelijkbare draagbare voorwerpen als het 19e eeuwse monocle of de 18e eeuwse ‘chatelaine’ met vergrootglas. Kerianne Quick ontwierp het sieraad voor de collectie Global Identity van het sieradenlabel Chi ha paura...? van Gijs Bakker, oprichter van Droog Design, en galeriehouder Marijke Vallanzasca. Voor Global Identity werden diverse ontwerpers gevraagd om uitdrukking te geven aan het hedendaagse perspectief op de wereld als ‘global village’. De Amerikaanse ‘materiaalsmid’ Kerianne Quick wil met haar sieraden de gebruiker bewust maken van de historie, cultuur en economie die vormen en materialen met zich meedragen. Sinds 2015 is ze docent sieraadkunst en metaalbewerking aan de School of Art and Design van de San Diego State University.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie