Katoenen Surinaams-Creoolse hoofddoek, ter gelegenheid van één jaar Onafhankelijkheid van Suriname

Angisa met in het midden banderols met tekst, de vlag en het wapen van Suriname. De teksten: God zij met ons Suriname - Milobi Switi Sranang - 1975-1976 1 jaar - 25 november 1975 - Gelijkheid - vrijheid. Daaronder in een banderol: Onafhankelijk Republiek Suriname - Srefidensi Sranang Fri en het woord Broederschap. Een angisa vormt onderdeel van een kostuum, de kotomisi. De koto is een in Suriname ontstane klederdracht die werd bedacht door slavenhouders en hun vrouwen om hun slavinnen 'zedig' te kleden. De dracht bestaat uit een koto (rok), jaki (jak) en angisa (hoofddoek). Aan de dracht kon men aflezen tot welke godsdienst de slavenhouder behoorde. Hoewel vroeger dagelijkse kleding, veranderde de koto later in gelegenheidskleding. De koto en vooral de angisa spraken en spreken een geheime taal (Henar-Hewitt, 1987:35).

TM-5555-1
Paramaribo