Katoenen kokerrok met soldaten, stoomboot, bloemen en vogels

Deze rok is volgens de verzamelaar, Veldhuisen, speciaal vervaardigd voor verzamelaars door lokale batikkers. De kepala ('hoofd') bestaat uit een boeket met vogels en kleine bloemen er omheen, terwijl de badan ('lichaam') met verschillende motieven uit de Lombok-oorlog is gebatikt: perang lombok. De doek geeft de Nederlandse verovering van Lombok in 1894 weer: er zijn soldaten, stoomboten, ruiters en tenten afgebeeld. Soortgelijke doeken worden met de algemene term kain kompeni aangeduid, waarmee verwezen wordt naar de Compagnie, de oorspronkelijke term voor de VOC. Zelfs in de koloniale periode werden de Nederlandse strijdkrachten zo genoemd. De Lombok-oorlog was een belangrijk strijd voor de Europeanen en derhalve populair als batik-patroon. Het werd gedragen als uiting van trots op Nederlandse prestaties (Heringa, 1996:143). Depicted on this cotton batik are the Dutch forces that conquer the island of Lombok in 1894. This "kain kompeni" has its motif initially referring to the V.O.C. and later to the Dutch East Indies army. Cotton batik.

Aanvullingen

circa 1894-1900 niet circa 1985!

Maker
Maker: niet bekend / unknown