Van ananasvezel vervaardigde kokerrok met bloemmotieven en engeltjes

Kokerrok met Europese motieven zoals bloemen en engeltjes die gezeten zijn op de letter 'L'. De rok is bijzonder om verschillende redenen. Ten eerste is er gebatikt op ananasvezel, 'rameh', terwijl normaliter op katoen gebatikt wordt. Ten tweede is de rok veel groter dan een normale sarong. Ten derde zijn de motieven op de kepala ('hoofd') anders: in het midden een groot effenkleurig kruis en door bloemenrandjes versierde letters 'L'. De badan ('lichaam') vertoont sterke Europese invloeden en de stijl is geheel die van de Indo-Europese batikonderneemster Josephina Carolina von Franquemont. Ook de overheersende kleur blauw is een typisch kenmerk van deze doek. De sarong werd aan het museum geschonken door J.W. van Lansberge, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1875 tot 1881. Gezien de letters in de doek ('L') en de grootte van de doek is hij vermoedelijk speciaal voor hem gemaakt (van Hout, 2001:18-19).

TM-H-91
Semarang (regentschap)