Katoenen kokerrok door E. v. Zuylen met pauwen op een tak en diverse kleuren wisteria

Kokerrok met kepala (hoofd) met een boom en 'Beardsley' bloemen (wisteria?), twee pauwen en kleine vlinders. De badan ('lichaam') heeft hetzelfde motief tweemaal. De rok heeft een katoenen band aan een van de zelfkanten. Het patroon is in de stijl van de Engelse artiest Aubrey Beardsley en was erg populair (Veldhuisen, 1993:96). De doek was bestemd voor alle culturele groepen en is gemaakt in de batikkerij van E. van Zuylen, een van de bekendste batikkerijen van Java. Aangezien ze vele batiksters in dienst had, tonen de batiks van van Zuylen veel diversiteit in de kwaliteit (voor meer over van Zuylen, zie Veldhuisen, 1993: 89 e.v.). Veldhuisen vraag zich af of misschien colet-techniek is gebruikt (beschilderen van de doek met penseel). De kleur paars is aangezet m.b.v. paarse inkt (analine) en de kleur rood is verkregen door een synthetische verfstof.

Maker
Maker: Eliza van Zuylen