Geborduurd jasje

 
Geborduurd kort jasje.

Geborduurd jasje, 20ste eeuw

Korte jas van naturelkleurige wollen kamgaren versierd met borduurwerk in veelkleurige floszijde. Opstaande boord, voorpanden en manchetten afgezet met 2.5 cm brede,...

Tags: 
geborduurd, jasje
Publieke tags: 
Instelling
Rijksmuseum Amsterdam

Geborduurd jasje, 20ste eeuw

Korte jas van naturelkleurige wollen kamgaren versierd met borduurwerk in veelkleurige floszijde. Opstaande boord, voorpanden en manchetten afgezet met 2.5 cm brede, geborduurde florale rand. Op de voorpanden en de manchetten wordt deze rand geflankeerd door een 10 cm brede geborduurde strook. Binnen een geel/wit geblokte rand bevindt zich een langgerekt symmetrisch ornament: vanuit een bolvormige geribde vaas groeit een cipres-achtige plant omgeven door florale ornamenten bekroond door twee vogels en een puntig ornament. De versiering van de mouwen is verdeeld in vier vlakken waarin alternerend twee elkaar toegewende vogels of een butah. Het borduurwerk is uitgevoerd in floszijde in de kleuren ijsblauw, goudgeel, wit, wijnrood en grijs.

Volgens overlevering in de familie is het jasje geborduurd door mevrouw M.G. Winkelman-Sanders naar het ontwerp van haar echtgenoot H.J. Winkelman (1872-1947), tekenaar, meubelontwerper en glasschilder. Hij vestigde zich in 1909 in Amsterdam waar hij de Fa. H.J. Winkelman & Van der Bijl (na 1909) oprichtte, een atelier voor siersmeedkunst. Voor zover bekend verkocht hij daar geen borduurwerk en is dit jasje hoogstwaarschijnlijk voor eigen gebruik gemaakt.