Katoenen nationalistisch wandkleed met buffel, grote letters, globe en Indonesische vlaggen

Textiele muurversieringen, evenals kleding, met Arabisch schrift waren al lang bekend op Java en Sumatra. Deze batiks dienden in de strijd tegen de Nederlandse koloniale overheid. Toen vervolgens anti-Nederlandse en nationale bewegingen ontstonden in het begin van de 19e eeuw, en tijdens de Japanse bezetting in de tweede Wereldoorlog, was het een kleine stap richting de vervaardiging van politieke batiks. Er zijn batiks met communistische emblemen, zoals de hamer en sikkel, en symbolen die refereren aan Indonesië's strijd voor onafhankelijkheid (van Hout, 2001:187). De batik is dan ook vervaardigd voor en door Indonesiërs.

TM-5663-1090
ca. 1944