Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Categorie

Categorie

Foutmelding

You must have JavaScript and cookies enabled in your browser to flag content.
  • Blog
    Japon, 1805-1810, bruikleen 1936/schenking 1984, Centraal Museum (7802). Foto: © Adriaan van Dam.
     

    In de tentoonstelling 'Uit de Mode' (8 juli tot 22 oktober 2017) in Centraal Museum Utrecht staan objecten met een persoonlijk verhaal centraal. Zo ook een Empirejapon die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de handen van de Duitsers wist te blijven. Hoe komt het dat de japon niet aan Lipmann, Rosenthal & Co. (Liro) geleverd moest worden?

  • Blog
    Fries kostuum van prinses Wilhelmina, Paleis Het Loo, bruikleen Koninklijke verzamelingen. Foto Robert Mulder
     

    Bij een streekbezoek aan Zeeland en Friesland droegen de koninginnen Wilhelmina en Juliana respectievelijk een Fries en Zeeuws kostuum. Conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, Trudie Rosa de Carvalho, vertelt over de bewaarde kostuums.

  • Blog
    Een onverknipte shawl en een ‘doekjeswollen kraplap’ van dezelfde shawl
     
    1 mei 2017

    Het begon met een wollen shawl uit Canada die zeker in de smaak zou vallen. Streekdracht is bij uitstek een internationale aangelegenheid. Eén van de Staphorster kraplappen in mijn verzameling is daar een sprekend voorbeeld van.

     

  • Blog
    Campagnebeeld COOL JAPAN
    3
    29 apr 2017

    Manga, games, mode en anime: wereldwijd vinden deze elementen uit de populaire Japanse beeldcultuur gretig aftrek. Naar aanleiding van de tentoonstelling Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden kijkt Eva Harmsen naar drie modefenomenen die hun oorsprong hebben in Japan: Lolita's, de Japanse avant-garde en kimono's.

  • Blog
    Sarong batik, Indonesië, Pekalongan, collectie Vlisco - Stichting Pieter Fentener van Vlissingen. Blog Modemuze, Batik ‘Tiga Negeri’ & de Java Print ‘Good Living’, Sabine Bolk
     
    25 apr 2017

    Imitatie is nep. Of is het 't grootste compliment? Hoe dan ook, de batik die zijn oorsprong vond in het huidige Indonesië vindt glansrijke navolging. Nu nog steeds.

  • Blog
     
    Le
    20 apr 2017

    In het Tassenmuseum Hendrikje is van 11 maart tot 27 augustus 2017 de tentoonstelling It's a Men's World te zien. Omdat mannen door de eeuwen heen altijd diverse soorten tassen hebben gedragen bekijken we in deze driedelige serie over mannentassen de vraag Fashion or Function? In deel 2 kijkt Leonie Sterenborg, conservator in het Tassenmuseum Hendrikje, voor ons naar werk- en aktetassen, de sporttas en reis- en vrijetijdstassen.

  • Blog
    RAVAGE, Clemens Rameckers & Arnold van Geuns, 2016 Foto: ©Erwin Olaf
     
    15 apr 2017

    In augustus 2016 bezoeken wij, namens Modekern, met een kleine delegatie, Arnold van Geuns en...

  • Blog
    Het uiteindelijke resultaat van één van de modellen van de hoedenstandaards
     

    Op dit moment zijn in Paleis Het Loo meer dan honderd hoeden van Prinses Beatrix te zien, die ze heeft gedragen tijdens haar regeerperiode. Naast de hoeden heeft de bijzondere vormgeving een belangrijke rol in de uitstraling van de tentoonstelling. In deze post geeft Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, een inkijkje in het maken van de tentoonstelling.

  • Blog
    Coupe et confection des Vêtements de Femmes et d’Enfants…, 1884
     

    Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, bekijkt voor ons verschillende facsimile uitgaven die voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt door Dover Publications of Maxtor France. Aanraders voor mensen die liever eigentijdse bronnen raadplegen dan boeken over de mode of een periode.

  • Blog
    De headwrap, model: Winny Sandvliet, foto: ©K. Cigar
     
    6 apr 2017

    De headwrap is een vierkant of rechthoekige lap stof van een meter lang met veel betekenis. Op welke manier draagt het dragen van dit stijlitem bij aan de zelfgekozen identiteit van een persoon?

  • Blog
    Japonse rok van Indiase sits in kimonovorm, beschilderd met prunus en pijnboommotief op rode grond, gevoerd met twee soorten eenvoudige bedrukte Indiase katoen Handbeschilderde katoen, sitstechniek, India, ca. 1700 (Collectie Fries Museum T2016-038)
     
    4 apr 2017

    Tot 10 september 2017 is er in het Fries Museum de tentoonstelling Sits, Katoen in bloei te zien. Conservator Gienke Arnolli geeft een overzicht van de introductie van sits in Nederland en laat zien waar het tot op de dag van vandaag terug te vinden is.

  • Blog
     

    Audrey Hepburn is altijd belangrijk geweest in ons huishouden, mijn moeder aanbid haar als actrice en stijlicoon. Ik ben opgegroeid met haar films en heb talloze Audrey gerelateerde cadeaus gegeven met verjaardagen en moederdag. Een bezoek aan de tentoonstelling van het Gemeentemuseum was dan ook een groot plezier. Deze vrouw was ook nog eens de muze van ontwerper Hubert de Givenchy.

Pagina's