Eva Harmsen
  • Blog
    Campagnebeeld COOL JAPAN
    3
    29 apr 2017

    Manga, games, mode en anime: wereldwijd vinden deze elementen uit de populaire Japanse beeldcultuur gretig aftrek. Naar aanleiding van de tentoonstelling Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden kijkt Eva Harmsen naar drie modefenomenen die hun oorsprong hebben in Japan: Lolita's, de Japanse avant-garde en kimono's.

  • Blog
    Said Mahrouf, film still, collectie voorjaar/zomer 2017
     
    10 feb 2017

    Het Tropenmuseum sprak tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam in januari 2017 met modeontwerper Said Mahrouf over zijn nieuwe voorjaar/zomer 2017 collectie. 

2 mei 2017

Bedankt voor je feedback!

Je hebt inderdaad gelijk dat Decora geen substijl van Lolita is, ik heb dit veranderd.

Voor dit blog heb ik me vooral verdiept artikelen die specifiek over Japan gaan. Ik heb begrepen dat Loli in het Japans gangbaarder is, vandaar dat ik dat woord heb overgenomen. Wat jij bedoelt is denk ik Lolicon en dat is inderdaad niet waaraan ik refereerde. Ik snap de verwarring dus dat heb ik veranderd.

Over de relatie tussen het boek van Nabokov en de naam voor de mode is veel discussie. Ik ben me ervan bewust dat de stijl niet geïnspireerd is op het boek. Dat betekent in mijn ogen nog niet dat de naam niet van het boek afkomstig kan zijn. Zoals dat soms ook bij kunststromingen gaat, wordt een naam vaak pas later op een stijl geplakt. Meestal niet door de leden van de stroming zelf. Het is heel goed mogelijk dat zoiets ook met Lolita is gebeurd. Zover ik heb kunnen nagaan komt die term namelijk wel van het boek, maar wil dat inderdaad niet zeggen dat Lolita’s zelf iets met het boek hebben.

Ik vond het belangrijk om te noemen omdat je dan ook meteen kan aangeven dat Lolita’s zelf niet van die seksuele associatie gediend zijn. Wat ook weer verklaart waarom de Harajuku girls van Gwen Stefanie niet zo gewaardeerd werden. (En dat dit geen Lolita’s zijn is misschien ook niet voor iedereen gesneden koek, dus dat vond ik ook belangrijk om te melden).

Blijkbaar heb ik dat toch niet voldoende benadrukt, dus heb ik nu een extra paar regels toegevoegd. In de literatuurlijst heb ik ook een bron toegevoegd die in mijn ogen een goede uitleg geeft over de relatie tussen boek en mode. (Caro Dee, 2013)

Ik hoop dat ik het een en ander een beetje heb kunnen ophelderen zo!

Groetjes,
Eva