Gieneke Arnolli
 • Blog
  Babyborstrokje gebreid van wit katoen, 1716-1725, collectie Fries Museum Leeuwarden.
   
  18 mei 2018

  Dit katoenen hemdje of borstrokje uit 1718 komt uit de luiermand van de adellijke familie...

 • Blog
  Voor- en achterkant van een lang vrouwenjak uit Friesland in Empire-stijl, gemaakt van handbeschilderde sits. Gemaakt omstreeks 1818 voor een huwelijksuitzet, de stof is ca. 1750-1775 gemaakt. Collectie Fries Museum Leeuwarden.
   
  18 mei 2018

  T-shirts, spijkerbroeken en zachte sokken: na de introductie van het zachte, soepele, maar stevige katoen in Europa is het materiaal niet meer weg te denken uit ons modebeeld. Na verschillende uitvindingen vóór en tijdens de industriële revolutie wordt katoen betaalbaar en bereikbaar voor een groot publiek.

 • Blog
  Pakketje in bedrukt katoenen doek, 1775-1800. Fries Museum, Leeuwarden
  2
  16 feb 2018

  Een onbekend pakketje in het nieuwe depotgebouw van het Fries Museum leidt tot een zeer verrassende vondst… Verschillende soorten jakjes en kroplappen worden één voor één uitgepakt. Wat zal er nog meer worden ontdekt?

 • Blog
  Afb. 1: Houten pop met sitsen schort en mutsje, met zilveren tasbeugel, Bauke Wijngaarden, 1742. Fries Museum Leeuwarden | collectie Koninklijk Fries Genootschap
   
  2 aug 2017

  Schorten dragen we tegenwoordig voor de barbecue of achter het fornuis, maar in de 18de-eeuw was het een écht mode item. Vooral als deze van sits gemaakt was! Van sierschort tot huismuts, een sits accent was onmisbaar in de garderobe van een Fries.

 • Blog
  Japonse rok van Indiase sits in kimonovorm, beschilderd met prunus en pijnboommotief op rode grond, gevoerd met twee soorten eenvoudige bedrukte Indiase katoen Handbeschilderde katoen, sitstechniek, India, ca. 1700 (Collectie Fries Museum T2016-038)
   
  4 apr 2017

  Tot 10 september 2017 is er in het Fries Museum de tentoonstelling Sits, Katoen in bloei te zien. Conservator Gienke Arnolli geeft een overzicht van de introductie van sits in Nederland en laat zien waar het tot op de dag van vandaag terug te vinden is.

 • Blog
  Detail van een bergère met veren, ca. 1780, collectie Fries Museum Leeuwarden.
   
  18 nov 2016

  Als er in Museum Volkenkunde niet de tentoonstelling Wereld Vol Veren stond, was dit hoedje was me niet meteen opgevallen. De bergère, of herderinnenhoedje, is vlak na de opening van het Fries Museum geschonken en is waarschijnlijk een trouwhoed.

 • Blog
   
  26 okt 2016

  Friese vrouwen zijn ook ver voor Doutzen Kroes al modieus. Met oorijzer en kanten muts geven ze een eigen Friese ‘touch’ aan de heersende mode. Maar wanneer het silhouet in de 19de eeuw verandert, verandert het oorijzer wel mee.

 • Blog
   
  28 jun 2016

  In de jaren ’60 van de vorige eeuw waren de enige mensen die je met wollen polsmoffen...

 • Blog
  Crystl Rijkeboer, The inevitable journey, 2013
   
  16 mrt 2016

  Haar is een flexibele, veerkrachtige vezel, en duurzaam omdat het steeds weer aangroeit. Dierlijk haar, zoals wol van het schaap, mohair van de angorageit, angora van een konijn of paardenhaar worden daarom sinds mensenheugenis in kleding toegepast.

 • Blog
   
  22 okt 2015

  Het Fries Museum Leeuwarden onderzocht in de aanloop naar de tentoonstelling Breien! een paar...

 • Blog
   
  6 okt 2015

  Een kleedje van typisch 'Friesch kantbreiwerk’. Althans, volgens Elis. M. Rogge. In 1923...

 • Blog
   
  3 jun 2015

  Een nieuwe aanwinst in het Fries Museum is van objectnummers voorzien. Het gaat hierbij om een pop, maar niet zomaar een. Het gaat over een weesmeisje van het Leeuwarden Olderburgerweeshuis, lees in deze
  blog meer wat het verhaal achter de kleding van de bijzondere pop is.

 • Blog
   
  18 aug 2014

  In de tentoonstelling Oud geld - Ons kent ons in de Gouden Eeuw in het Fries Museum draait het om vijf Friese celebrities uit de zeventiende eeuw. ‘Hebbedingen’ uit die tijd worden vergeleken met hedendaags design en mode.

 • Blog
   
  21 nov 2012

  Als het koud is, kiezen we voor een goedgevulde (synthetische) donsjas. Een lekkere lange als het écht hard vriest. In de 18de eeuw kozen vrouwen voor een grote gewatteerde rok, met ingestikte figuren. Een soort wandelende slaapzak, perfect voor de winter.

 • Blog
   
  20 nov 2012

  We ontvingen een vraag vanuit het Kyoto Costume institute in Japan: of we Japanse kimono’s of Japans textiel in de collectie hebben? Wat blijkt: we hebben één echt Japans kledingstuk in onze collectie.