Betoverend wit van Edwin Oudshoorn

 
Detail van een van de kostuums gepresenteerd door Edwin Oudshoorn. Foto: Charlotte de Gier.
6 februari 2017
Cultuur- en moderedacteur

Naast de nieuwe talenten die zich op de Amsterdamse fashion week presenteren, is er ook plaats voor gevestigde namen, zoals couturier Edwin Oudshoorn. De ontwerper toont zijn couturestukken nu ook al een aantal jaar in Parijs, maar zondagavond keerde hij terug in Amsterdam met een magische witte capsulecollectie, genaamd “White”, die hij op geheel eigen en verassende wijze presenteerde aan het publiek.

Expositie

Tijdens de laatste dag van de Amsterdamse Fashion Week toonde Oudshoorn dit jaar zijn nieuwe capsulecollectie niet op de catwalk, maar op gracieuze mannequins in een betoverende expositie in het Transformatorhuis. Waar normaliter de ontwerpen voorbij schieten, kon het publiek de sprookjesachtige couturestukken van dichtbij bewonderen en zich verbazen over het oog voor detail in de collectie. Edwin Oudshoorn is bij het grote publiek bekend om zijn vrouwelijke en handgemaakte couture-en bruidsjurken en ook met deze expositie liet hij weer zien waar zijn enorme talent voor ambacht ligt.

Een van de 'bruiden' in de expositie. Foto: Charlotte de Gier.
Een van de 'bruiden' in de expositie. Foto: Charlotte de Gier.

Bij binnenkomst in het Transformatorhuis werd het publiek al ingepakt met een glas champagne en door de etherische setting, maar de ontwerpen van dichtbij fascineren het meest. In een grote, lage vijver met water en brandende, drijvende kaarsen stonden zeven mannequins opgesteld, allen gehuld in de ontwerpen van Oudshoorn. De industriële setting zorgde voor een mooi contrast met de witte couturestukken van de ontwerper en vestigde extra aandacht op alle gepresenteerde kledingstukken.

Blank canvas

De elegante en veelzijdige negen looks in de capsulecollectie, gekenmerkt door meters tule, schitterende parels, gebloemde borduursels en sierlijk kant, bestaan vrijwel allemaal uit losse onderdelen, zodat ze gemakkelijk met elkaar te zijn combineren. Alles is met een grote zorgvuldigheid en ambacht vervaardigd, dat vanuit elk standpunt wel weer een nieuw detail ontdekt kan worden. Ook de twee witte japonnen, hangend aan rekken, vergezeld door witte duiven, betoveren door de bijzonder applicaties en de delicate stofkeuze. Naast de jurken in de capsulecollectie, toonde Oudshoorn ook een gedurfd broekpak, versierd met bloemen van tule, met een jaren 80 vibe, wat de kleine, maar sprookjesachtige collectie extra veelzijdigheid bracht.

Overzicht van de expositie in het Transformatorhuis. Foto: Charlotte de Gier.
Overzicht van de expositie in het Transformatorhuis. Foto: Charlotte de Gier.

Broekpak met witte tule. Foto: Charlotte de Gier.
Broekpak met witte tule. Foto: Charlotte de Gier.

De volledig witte collectie kan door Edwin Oudshoorn worden gezien als een blank canvas, die de klant op haar eigen manier kan invullen en kan aanpassen, bijvoorbeeld door de afzonderlijke kledingstukken in andere kleuren te bestellen of op nieuwe manieren te combineren. Echter, de geheel witte stukken in de collectie laten je als toeschouwer al zo wegdromen en weg zwijmelen over je eigen trouwdag, dat de afwezigheid van kleur de perfecte keuze was van de ontwerper.

De romantische collectie “White” brengt de combinatie van nostalgie, simpele elegantie en moderniteit en laat zien dat ambacht kan leiden tot betoverende couturestukken. Van de gebloemde borduursels tot aan het delicate kant, de capsulecollectie van Oudshoorn neemt je mee naar een sprookje uit dromenland.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie