Renee van der Hoek
 • Blog
   
  20 dec 2017

  Modeontwerpers Philipp Schueller en Rens de Waal (Schueller de Waal) zijn door Modemuze uitgenodigd om een door hen geselecteerd stuk uit de online collectie offline in het depot te bekijken.

 • Blog
  foto: © Sem Langendijk
   
  13 feb 2017

  Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Hans Kemmink en Puck Kroon elkaar in Rotterdam ontmoeten. Als merk was Puck & Hans dertig jaar lang een succes. Volgens het Amsterdam Museum tijd om het werk van de ontwerpers in een tentoonstelling te eren.

 • Blog
  Junya Watanabe, A/W 2000
   
  10 okt 2016

  Het verzamelen van vernieuwende en conceptuele mode neemt een belangrijke plek in het verzamelbeleid van het Centraal Museum in Utrecht in. Vanwege de conceptuele aard van het werk van Japanse ontwerpers, waarbij de nadruk op experiment in materiaal en vorm ligt, worden deze ontwerpen sinds de jaren '90 actief door het museum aangekocht. 

 • Blog
  &Other Stories recycling campagne
   
  28 sep 2016

  Mode is na de olie-industrie de meest vervuilende bedrijfstak van de wereld. Welke initiatieven kunnen bijdragen aan een schonere mode-industrie?

 • Blog
  Punk outfit, 1982-83, Museum Rotterdam
   
  22 sep 2016

  Het hergebruik van textiel is van alle tijden. Renee van der Hoek hield namens Modemuze een lezing over dit onderwerp op het Wad&Design Festival. 

 • Blog
  Joods Historisch Museum, foto: ©Peter Lange
   
  14 mrt 2016

  Het Joods Historisch Museum in Amsterdam opende eind vorig jaar een expositie met in de hoofdrol twee mannen die veel hebben betekend voor de Nederlandse vormgeving: Max Heymans en Benno Premsela. 

 • Blog
   
  14 sep 2015

  Het Nieuwe Instituut zal acht maanden getransformeerd worden in een modemuseum en onderzoekt de vraag hoe een nationaal modemuseum eruit zou kunnen zien. Modemuze ging in gesprek met artistiek leider Guus Beumer. 

 • Blog
  Kabinet met stukken uit de laatste, niet voltooide collectie van Alexander McQueen (AW2010), foto: © Victoria and Albert Museum, London
   
  29 jun 2015

  Dit jaar is het gehele oeuvre van Alexander McQueen te zien in zijn geboortestad Londen. Het Victoria & Albert museum opende in maart dit jaar de expositie 'Alexander McQueen: Savage Beauty.' De expositie voelt als een laatste lofzang aan het werk van een van de meest innovatieve ontwerpers van onze tijd.

 • Blog
  Jacoba de Jonge. Foto:©Kenny Nagelkerke
  1
  11 nov 2014

  Vijftien jaar oud was Jacoba de Jonge toen ze op de zolder van haar oudtante in een kist een 19de eeuwse japon ontdekte. Jacoba raakte in de ban van het kostuum. Toen haar tante later overleed erfde zij de japon. Vanaf dat moment begon ze te verzamelen. 

 • Blog
   
  22 apr 2014

  Hergebruik in de mode is een gegeven van alle tijden en kan verschillende redenen hebben. Zo kan het voortkomen uit schaarste, een voorbeeld hiervan is de kleding die gemaakt werd van parachutestof in de Tweede Wereldoorlog.

 • Blog
  Christopher Raeburn, SS2014 collectie, Foto:© Style.com
   

  Anno 2014 is hergebruik van textiel (nog) geen noodzaak. Toch zoekt een jonge generatie ontwerpers naar innovatieve mogelijkheden voor hergebruik met het oog op de toekomst. Daarbij is het verleden vaak inspiratiebron.

 • Blog
  Zaaloverzichten ' Mode, de musical' Foto:©Centraal Museum Utrecht
   

  Piet Paris is Nederlands bekendste mode illustrator. Voor het Centraal Museum in Utrecht maakte hij de tentoonstelling “Mode, de musical” die vandaag geopend wordt. Modemuze ging met hem in gesprek.