Jurk in witte katoen met groen-oranje bloemenprint

 

Diane Von Fürstenberg trok naar Amerika en in 1974 ontwierp ze de inmiddels iconische wikkeljurk uitgevoerd in comfortabele jerseystoffen met veelal florale en dierlijke prints. De fascinatie voor...

Maker
Diane von Furstenberg (ontwerper), Diane von Fürstenberg (merk)
Objectnummer
MMH.2012.0004
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1974/1979

Diane Von Fürstenberg trok naar Amerika en in 1974 ontwierp ze de inmiddels iconische wikkeljurk uitgevoerd in comfortabele jerseystoffen met veelal florale en dierlijke prints. De fascinatie voor de natuur dateert uit de jaren op internaat in Engeland waar ze de levenslange gewoonte kweekte om nooit op pad te gaan zonder fototoestel. Diane von Fürstenberg haalde haar inspiratie voor haar wikkeljurk uit de Amerikaanse inovatieve sportkleding. Pioniers zoals Claire McCardell en Bonnie Cashin experimenteerden reeds in de jaren 1930 en 1940 met wikkel en knooptechnieken omwille van de superieure bewegingsvrijdheid. Het polymorfe systeem van de wikkel maakte het nauwkeurig opmeten van lichaamsmaten overbodig. Vormgeving was niet de taak van de ontwerper maar van de drager van het kledingstuk. Het hoogtepunt in de Amerikaanse wikkeltraditie was de wikkeljurk van Diane von Fürstenberg die de inmiddels ingeburgerde techniek vertaalde in een moderne outfit voor sterke, onafhankelijke vrouwen in elke situatie en op elk moment van de dag. De jurk was in een mum van tijd een Amerikaans fenomeen en verschafte Diane von Fürstenberg wereldwijde faam.

Diane Von Fürstenberg trok naar Amerika en in 1974 ontwierp ze de inmiddels iconische wikkeljurk uitgevoerd in comfortabele jerseystoffen met veelal florale en dierlijke prints. De fascinatie voor de natuur dateert uit de jaren op internaat in Engeland waar ze de levenslange gewoonte kweekte om nooit op pad te gaan zonder fototoestel. Diane von Fürstenberg haalde haar inspiratie voor haar wikkeljurk uit de Amerikaanse inovatieve sportkleding. Pioniers zoals Claire McCardell en Bonnie Cashin experimenteerden reeds in de jaren 1930 en 1940 met wikkel en knooptechnieken omwille van de superieure bewegingsvrijdheid. Het polymorfe systeem van de wikkel maakte het nauwkeurig opmeten van lichaamsmaten overbodig. Vormgeving was niet de taak van de ontwerper maar van de drager van het kledingstuk. Het hoogtepunt in de Amerikaanse wikkeltraditie was de wikkeljurk van Diane von Fürstenberg die de inmiddels ingeburgerde techniek vertaalde in een moderne outfit voor sterke, onafhankelijke vrouwen in elke situatie en op elk moment van de dag. De jurk was in een mum van tijd een Amerikaans fenomeen en verschafte Diane von Fürstenberg wereldwijde faam. Witte tricot jurk met een groen oranje bloemenprint. Overslag jurk met diepe v-hals en brede binder in de lenden. Voetkraag met scherpe punten. Uitgeschuinde rok. Lange mouwen met omgeslagen polsboord met punten. In de punten een knoop aan voor-en achterkant die de polsboord op mekaar houdt.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie