Mode bij Van Loon

11 mrt 2016
Valentine Rijsterborgh
Museum Van Loon

In Museum Van Loon werd in het voorjaar van 2016 de unieke tentoonstelling gepresenteerd: Mode bij Van Loon. Aan de hand van portretten, fotografie, originele kledingstukken en accessoires in de salons en slaapkamers van het huis kreeg de bezoeker een beeld van de Europese High Society mode uit de periode van circa 1850 tot heden.

In 1854 trouwde Jonkheer Hendrik van Loon de schatrijke bankiersdochter Louise Borski. De familie behoorde plots niet alleen tot de meest vooraanstaande families, maar ook tot de meest kapitaalkrachtige van Amsterdam. 

De familie speelde een prominente rol in het leven in de stad en met name de vrouwen in de familie waren toonaangevend op het gebied van mode. Zij bezochten bekende couturiers als Maison Worth en Paquin in Parijs, schoenmaker Greve in Amsterdam en de bekende waaiermaker Ernest Kees in Frankrijk. Bijzonder is dat diverse familieleden al bij leven kleding schonken aan musea. Zo wordt de Dior avondjurk van Yvonne van Loon bewaard in het Gemeentemuseum in Den Haag en kreeg het Rijksmuseum in 1923 de jurk die Thora van Loon liet maken bij Maison Paquin voor het huwelijk van Koningin Wilhelmina.

Deze themapagina geeft aan de hand van portretten, foto’s en bewaard gebleven kleding en accessoires een beeld van het Europese modegevoel van de familie.

Bij de tentoonstelling Mode bij Van Loon is een publicatie verschenen, door Wendy van Lith, Valentine Rijsterborgh en Rosalie Sloof, Wbooks, Zwolle, 2016.

De publicatie is te koop in Museum Van Loon, bij de erkende boekhandel en via de webshop van het museum.https://webshop.museumvanloon.nl/

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie