Brisé-waaier in been met ajour bewerkte benen

 

Chinese brisé-waaiers worden al sinds de zeventiende eeuw naar het Westen geëxporteerd. Ivoor was het meest gebruikte materiaal waarop in een centrale cartouche een tekening werd geschilderd...

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Objectnummer
MMH.1997.0108
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1800/1900

Chinese brisé-waaiers worden al sinds de zeventiende eeuw naar het Westen geëxporteerd. Ivoor was het meest gebruikte materiaal waarop in een centrale cartouche een tekening werd geschilderd waarrond een geometrisch patroon in ajour werd aangebracht. Eind achttiende eeuw werd de cartouche weggelaten en werd het geometrische patroon in de gehele waaier gesneden. De mooiste brisé-waaiers zouden in de periode 1750-1830 zijn gemaakt. Hoewel dit type waaier ook na deze periode geproduceerd werd, zou zowel de kwaliteit als de vraag afnemen. Deze brisé-waaier is gemaakt van been met een geometrisch patroon in ajour. Dit type werd (en wordt) ook in ivoor, sandelhout en plastic gemaakt en is door reizigers en handelaren mee naar Europa genomen. Er bevinden zich vele voorbeelden in verschillende Europese musea. Gezien het feit dat dit type waaier al sinds het einde van de achttiende eeuw wordt gemaakt, blijkt het zeer lastig om deze waaier te dateren.

Chinese brisé-waaiers worden al sinds de zeventiende eeuw naar het Westen geëxporteerd. Ivoor was het meest gebruikte materiaal waarop in een centrale cartouche een tekening werd geschilderd waarrond een geometrisch patroon in ajour werd aangebracht. Eind achttiende eeuw werd de cartouche weggelaten en werd het geometrische patroon in de gehele waaier gesneden. De mooiste brisé-waaiers zouden in de periode 1750-1830 zijn gemaakt. Hoewel dit type waaier ook na deze periode geproduceerd werd, zou zowel de kwaliteit als de vraag afnemen. Deze brisé-waaier is gemaakt van been met een geometrisch patroon in ajour. Dit type werd (en wordt) ook in ivoor, sandelhout en plastic gemaakt en is door reizigers en handelaren mee naar Europa genomen. Er bevinden zich vele voorbeelden in verschillende Europese musea. Gezien het feit dat dit type waaier al sinds het einde van de achttiende eeuw wordt gemaakt, blijkt het zeer lastig om deze waaier te dateren. Brisé-waaier in been met ajour bewerkte benen. Geopend vormen de binnenbenen een groot ovaal geflankeerd door twee kleinere ovalen. De waaier bestaat uit 20 benen met een metalen sluitpin en paarlemoeren knoppen. De benen hebben een lengte van 19 cm. De waaier heeft een spanwijdte van 42 cm.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie