Rok, onderdeel feestkleding van een Tehuana

 

Rood satijnen rok, als onderdeel van een feestensemble, met een huipil (-315) en een huipil grande (-316), die, alleen bij feesten, over het hoofd gedragen wordt. Onderaan de rok eerst een...

Maker
Onbekend
Objectnummer
RV-5075-314
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Periode
1961
Herkomst
Midden- en Zuid-Amerika / Midden-Amerika / Mexico / Oaxaca (deelstaat) / Tehuantepec

Rood satijnen rok, als onderdeel van een feestensemble, met een huipil (-315) en een huipil grande (-316), die, alleen bij feesten, over het hoofd gedragen wordt. Onderaan de rok eerst een fluwelen band met daaronder een witte kanten geplooide rand (Cordry, 1968:278), die na elke dracht weer opnieuw gewassen en gevouwen moest worden. De steden Tehuantepec en Juchitan waren lang van grote invloed op de mode van hun omgeving, tot aan Oaxaca. Tehuanas verkopen op festivals en markten ver buiten hun eigen gebieden. Tot in 1898 droegen Tehuanas de enredo, de wikkelrok. Deze had een paarse kleur van caracol, of was van gestreept katoen. Tegenwoordig is de paarse kleur synthetisch. De gewone rok kwam in zwang onder jonge vrouwen en meisjes in het begin van de 20ste eeuw.

De aangerimpelde rok is gemaakt van rood satijn; de onderkant is afgezet met een zwarte satijnen bies, waaronder een gesteven geplisserde strook. Deze witte strook kan slechts één keer gedragen worden, daarna moet hij opnieuw gewassen en geplisseerd worden.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie