Huipil, blouse als onderdeel feestkleding van een Tehuana

Rode katoenen blouse of huipil, versierd met grote geborduurde bloemen, vermoedelijk geinspireerd op geimporteerde shawls (Cordry, 1968:278). De huipil wordt gedragen met een rok (5075-314) en een huipil grande (5075-316). De steden Tehuantepec en Juchitan waren lang van grote invloed op de mode van hun omgeving, tot aan Oaxaca. Tehuanas verkopen op festivals en markten ver buiten hun eigen gebieden.

De rode katoenen "huipil" is gevoerd met rood katoen met witte stippen. Langs de ronde hals zijn met de hand bloem- en bladmotieven geborduurd. Langs de zijkanten en de onderkant is een brede rand van grote bloemen en bladeren geborduurd, waarschijnlijk met kunstzijde. Gebruikte kleuren: geel, rose-wit, blauw-wit en groen.

Maker
Onbekend
RV-5075-315
Midden- en Zuid-Amerika / Midden-Amerika / Mexico / Oaxaca (deelstaat) / Tehuantepec