Katoenen kokerrok door Fact. Kwee Lian Hok met diagonale banen, boeketten en vogels

De kepala ('hoofd') van deze sarong bestaat uit diagonale stroken, bredere en smallere, die gevuld zijn met diverse motieven. Dit heet dlorong, en de motieven bestaan uit florale motieven en parang. Het parang motief is één van de zogenaamde verboden motieven. Deze motieven werden door de sultans van Yogya en Solo verboden voor de gewone burgers te dragen. Parang betekent (klein) zwaard, en symboliseert macht en groei (McCabe Elliot, 1984:68). Op de badan ('lichaam') staan boeketten met vogels, vlinders en losse bloemen. Boeketten waren oorspronkelijk echt Europese motieven, en de soort afgebeelde bloemen, maar ook dieren, hadden voor verschillende culturele groepen een eigen symboliek (Heringa, 1996:66). De rok is gemaakt in een Indo-Chinese batikkerij en was bestemd voor Indo-Chinese dames en voor de export.

Maker
Vervaardiging: Kwee Lian Hok