De Nassause wapenrok

 

Symbolischer kan een kledingstuk niet zijn: op de voorkant, op de achterkant én op de mouwen staat het wapen van prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. De ‘wapenrok’ is gemaakt voor zijn...

Maker
Smout, Johan Pietersz.
Objectnummer
NG-KOG-42
Instelling
Rijksmuseum Amsterdam
Periode
tweede kwart 17e eeuw
Herkomst
Bruikleen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap 1885

Symbolischer kan een kledingstuk niet zijn: op de voorkant, op de achterkant én op de mouwen staat het wapen van prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. De ‘wapenrok’ is gemaakt voor zijn staatsbegrafenis op 10 mei 1647 in Delft. Hij werd in de stoet meegevoerd om de status en waardigheid van de overledene te tonen. Vier herauten droegen zo’n rok, een vijfde werd op een stok omhooggehouden.

Nassause wapenrok, 1647. Dit kledingstuk is waarschijnlijk meegedragen bij de begrafenis van stadhouder Frederik Hendrik in 1647. Wapenrokken werden toen al lang niet meer daadwerkelijk gedragen, ze hadden nog wel een symbolische betekenis. Ze werden op stokken meegedragen tijdens vorstelijke plechtigheden. Ze gaven de status van de - in dit geval - overledene aan. Op de wapenrok is viermaal (aan de voor- en achterkant en op beide mouwen) het volledige wapen geborduurd van het huis van Oranje-Nassau, zoals dat door Frederik Hendrik werd gevoerd.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie