Japon

 

Biedermeier japon van katoenen batist met ingeweven verticale brede strepen in satijnbinding. Bedrukt met rouleauxdruk met bloem- en boekettenmotief in rood, blauw, roze, paars, groen, lichtblauw...

Objectnummer
KA 12853
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1830/1835
Credits
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Herkomst
schenking 1965

Biedermeier japon van katoenen batist met ingeweven verticale brede strepen in satijnbinding. Bedrukt met rouleauxdruk met bloem- en boekettenmotief in rood, blauw, roze, paars, groen, lichtblauw en zwart. Lijfje met ronde hals. De voorpanden zijn horizontaal ingerimpeld, de rimpels worden op hun plaats gehouden door zeven verticaal opgenaaide bandjes van dezelfde stof, afgezet met vulkoord. Sluiting middenvoor onder het middelste bandje, met metalen haken en trensjes. Op de schoudernaden een idem bandje. Het achterpand is glad. Onderaan het lijfje is een brede gladde tailleband genaaid. De tailleband loopt over elkaar heen tot in de linkerzij, en sluit middenvoor en links opzij met metalen haken en ogen. Zeer wijde poffende mouwen of ballonmouwen, sterk ingerimpeld en ingezet met vulkoord. Onderaan een split sluitend met twee haken en trensjes. De wijdte van de mouw is in de pols ingenomen in drie oprijgen, waarvan er twee zijn versierd met een ruche. De split en de mouwzoom zijn afgezet met vulkoord. De wijde rok is middenvoor glad en verder sterk gerimpeld aan de tailleband gezet. De onderkant van de rok is afgewerkt met een omgenaaid wit veterband. Het lijfje en de mouwen zijn gevoerd met wit katoen. De rok is niet gevoerd. Vermaakt: De japon is sterk vermaakt. De halslijn is niet origineel, mogelijk ook iets lager geknipt dan hij was, en afgezet met een modern crèmekleurig satijnen bandje. De rok is middenvoor glad maar zou in de jaren 1830 rondom stijf gerimpeld moeten zijn. Ook de tailleband die links opzij sluit is niet gebruikelijk voor de jaren 1830. De rok is helemaal los geweest. De tailleband is uitgelegd. De voorpanden zijn voorzien van stukken nieuwe voering en vermoedelijk ook flink uitgelegd. Onderaan de rechtermouw is de versiering van ruches niet origineel.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie