Helm

 

Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links negen en rechts elf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes...

Objectnummer
KA 13695.1
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1575/1599
Herkomst
Onbekende herkomst

Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links negen en rechts elf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes geledingen. Het harnas is rijk beëtst, waarbij nauwelijks ruimte onbenut is gelaten. Alle onderdelen zijn langs de randen lijn- of kabeivormig geciseleerd. De velden zijn gedecoreerd met verticale, de vorm van het harnas volgende, banden met diverse trofee- en fantasiemotieven en zijn aan weerszijden afgezet met kabelciselering. Op het borststuk ter hoogte van het sleutelbeen en pop het schouderstuk alsmede op de dijstukken zijn twee medaillons aangebracht van een alkaar aankijkende man- en vrouwportret. Daarnaast zijn op de voor- en achterzijde van het schouderstuk twee cartouches zichtbaar. Dit is, op de voorzijde, twee met een ridder met sponton. Op de achterzijde is dit één met een ridder met een naakte figuur en een zuil en één met een ridder met een schild en een sponton. Alle delen zijn met riempjes aan elkaar verbonden. Deze riempjes bevatten rozetvormige klinknagels.

Gedecoreerd met biezen en “mops and brooms”. Het borststuk met als zwikvulling sfinx; in medaillon onder de hals een krijger. Het rugstuk met zwikvulling rankenputto; in en onder nek sapienta.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie