Van korset tot paillet

 
jun '22 12
nov '22 20
Tentoonstelling
Veenkoloniaal museum

200 jaar modegeschiedenis in het Veenkoloniaal Museum. We putten voor 100 % uit eigen collectie. In de 19de eeuw kwamen de Veenkoloniën tot grote bloei. Dit had ook invloed op het modebeeld.
Klederdracht en het Gouden oorijzer verdwenen in de kast of werden omgesmolten en wie denkt dat men alleen maar in zwart liep zal zich verbazen.

200 jaar aan verhalen

Ieder kledingstuk vertelt zijn eigen verhaal aan de toeschouwer. Zo verandert het creatieproces van kleding met de komst van de naaimachine. Er worden veel kledingzaken opgezet, ook in en rondom Veendam. Al eerder hadden de meevarende kapiteinsvrouwen rond 1850 een enorme invloed op het straatbeeld. Het straatbeeld verandert met een nieuw kleurenpalet door de uitvinding van felle synthetische aniline verfstoffen. Mode ontketent tevens reacties. De vogelbescherming werd bijvoorbeeld opgezet als tegenreactie tegen de dieronvriendelijke dameshoeden trend eind negentiende eeuw. 
Van korset tot paillet laat zien dat mode zoveel meer is dan alleen esthetisch, het vertelt ons over de tijdsgeest, ontwikkelingen en cultuur van toen.

Enthousiast geraakt? Kijk hier voor meer informatie: Van korset tot paillet