Textielparels

 
sep '23 09
nov '23 25
Tentoonstelling
Museum De Koperen Knop, Hardinxveld-Giessendam

De afscheidsexpositie van vertrekkend directeur Alida Ambachtsheer van Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam staat het teken van – hoe kan het ook anders – textiel. Een expositie over de PARELS in de in de afgelopen 35 jaar verzamelde textielcollectie van het museum.

De keuze voor het onderwerp textiel voor haar afscheidsexpositie was niet moeilijk voor Alida die zichzelf vaak een ‘textielfreak’ noemt. Bij de start van Museum De Koperen Knop (1989) was de bescheiden textielcollectie van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam de eerste aanzet tot de huidige uitgebreide textielcollectie. 

Daar is boven- en onderkleding bij, vooral van vrouwen en kinderen, huishoudtextiel, linnengoed en meer. Ook mannenkleding komt aan bod. Een tipje van de sluier is een schitterend dameskostuum bestaande uit een rok en jak uit 1860, het icoon van de expositie. Maar ook de trouwjurk van Viktor en Rolf uit de collectie van H&M is te zien. En vrij recent is er een prachtig Alblasserwaards vrouwenjak aangekocht. De collectie bestaat vooral uit de in de loop van de 35 jaar geschonken textiele objecten met af een toe een bijzondere aankoop.

Bij de expositie zal in het buitenmuseum op de textielcollectie geïnspireerde moderne textiele objecten worden geëxposeerd van Textielgroep Windkracht 10.

Voor meer informatie: www.koperenknop.nl